Zoeken

Sibo

Wat is SIBO?

SIBO betekent Small Intestinal Bacterial Overgrowth.

Oftewel een overgroei van bacteriën in de dunne darm.

Bij SIBO zijn er teveel bacteriën aanwezig in de dunne darm welke voor gezondheidsproblemen zorgen.

In de dikke darm is het normaal om veel bacteriën te hebben.

Maar in gezonde dunne darmen is het aantal darmbacteriën laag.


Die bacteriën die daar dus niet horen, eten ook nog eens mee van de belangrijke vitamines en mineralen, die jij dus niet meer kan gebruiken waardoor er tekorten kunnen ontstaan.


Wat zijn de symptomen van SIBO?

  • Buikpijn en/of krampen

  • Obstipatie

  • Diarree

  • Afwisseling van obstipatie en diarree

  • Voedselovergevoeligheid

  • Vermoeidheid

  • Vettige/plakkerige ontlasting

  • Gasvorming

  • Overdreven winderigheid

Dit lijstje lijkt heel erg overeen te komen met het lijstje aan klachten wanneer je de stempel Prikkelbaar Darm Syndroom of PDS hebt gekregen.


De sterke overeenkomsten met PDS zoals buikpijn of gasvorming zijn niet het enige wat je merkt van SIBO, de gevolgen gaan nog even wat dieper:

Voedsel wat je een paar uur eerder hebt gegeten, wordt in de dunne darm vermengd met spijsverteringssappen zodat het afgebroken kan worden en essentiële voedingsstoffen en vitamines en mineralen opgenomen kunnen worden in het lichaam.

Wanneer hier teveel bacteriën mee gaan doen, dan gaan zij al deze belangrijke voedingsstoffen gebruiken voor eigen consumptie. Ze leven op voedsel wat eigenlijk voor jou bestemd was, en als extra bedankje produceren ze extra gassen. Deze veroorzaken een opgeblazen gevoel, buikpijn, en overmatige winderigheid.

En dat is nog niet alles, want omdat nu de vertering én opname verstoord is in je dunne darm, kan het voorkomen dat er tekorten ontstaan.

Zie hieronder enkele voorbeelden:

Wanneer hier ernstige tekorten in ontstaan, kan SIBO indirect ook zorgen voor bloedarmoede, afname in cognitieve functie, zwakte, vermoeidheid, laaggradige-ontstekingen en daardoor weinig energie of je altijd maar moe en futloos voelen, of een algeheel verzwakt immuunsysteem.


Wat zijn de oorzaken van SIBO?

Weinig bacteriën in de dunne darm, en heel veel in de dikke darm. Zo hoort het.

Een gezond lichaam is niet dom, alles werkt en gebeurd precies op die manier met een reden.

Als ons verteringssysteem (de darmen) goed werkt en alles in de juiste balans is, dan kunnen de bacteriën zich niet thuis gaan voelen in de dunne darm.

En als er bij SIBO “opeens” teveel bacteriën in de dunne darm zitten dan heeft dat natuurlijk een reden.


Te weinig maagzuur als oorzaak van SIBO?

Een van de redenen is het gebruik van maagzuurremmers.

Veelvuldig onderzoek heeft aangetoond dat bij langdurig gebruik van maagzuurremmers de kans op SIBO groter wordt.


Want wat doet maagzuur?

De naam zegt het al.. het is ontzettend zuur. De maag is een van de meest zure onderdelen van ons lichaam. Het eten in je maag komt in contact met al dat maagzuur en voornamelijk eiwitten beginnen hier al in de verteren. Al die brokken vlees die je naar binnen hebt geschrokt tijdens het barbecueën worden in de maag in kleinere