top of page
Zoeken

Basisprincipes van een gezonde leefstijl

Food More

*Snij veel groenten en vries deze in porties in.


*Zorg voor een moment in de week dat je gaat zitten om goede en vooral lekkere recepten te verzinnen.


*Kook quinoa en rijst en vries deze in porties in.


*Zo kun je dit ook met vlees of vis doen.


*Maak zelf eens repen, een bananenbrood, boekweitpannekoekjes etc, die je dan in porties invriest en deze eens per dag zo rond drie-vier kunt opeten. Je hebt deze niet altijd nodig maar bij enorme trek is dit een goede variant.


*Ik wil graag dat je naar maximaal 2 tussendoortjes gaat, maar wel goede en gezonde: 1x een tussendoortje (reep etc) en 1x groente/fruit met noten en of een goede smoothie met veel groenten. Waarom? Dat leg ik je nog uit.


*Kies vezels zoals appelvezels, psylliumvezels, acaciavezels voor door het ontbijt. Dit is al een goede basis van prebiotica voor de darm.


*Ga tijd nemen voor je lunch! Bereid deze ook voor. Een tip is om bij het avondeten te bedenken wat je de volgende dag als lunch gaat nemen. Zo kun je ook een extra portie groenten stomen of wat vis/vlees achterhouden Zorg ook weer hier voor variatie: een salade, restje van de vorige avond, boekweitpannenkoek, omelet met groenten of soep: probeer veel groenten toe te voegen! Als je jezelf aanleert om twee keer groenten op een dag te eten kom je snel aan 500 gram.


*Als je koffie drinkt: ga in je koffie 2x daags een schepje mct-poeder doen. Dit zijn goede vetten en zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Liever heb ik zo min mogelijk koffie, maar goed niet alles kan in 1x. Daarnaast kun je mct-poeder heel goed door een andere maaltijd doen. Mct-poeder of olie zijn onwijs goede vetten die je lichaam meteen energie geven en zorgen dat de vetverbranding goed verloopt.


*Ga gemberthee drinken met munt. Je kunt hier ook nog een stukje kurkuma door doen of andere kruiden. Drink daarnaast ook genoeg water op een dag.


*Drink per dag 30 milliliter vocht per kilo lichaamsgewicht. Als je 70 kilo weegt zou je 2100 ml per dag moeten drinken, 2,1 liter.


*In de avond hoef je niet altijd koolhydraten toe te voegen: kies ook eens voor courgettepasta, linzen etc. Zie het zo dat als je in de lunch veel koolhydraten pakt je deze in de avond vermijdt.


*Zorg bij elke grote maaltijd dat deze bestaan uit vetten, eiwitten en beperkt koolhydraten.


*Eet zoveel mogelijk groenten en fruit per dag, liefst 500 gram groenten per dag. Meer mag altijd. Groenten uit de volle grond en liefst biologisch hebben de voorkeur. Ook fruit liefst biologisch. Groentesoep en smoothies zijn een prima manier om veel groenten en fruit te kunnen verwerken in de dagelijkse voeding. Denk ook aan salades, groente-omelet en gewokte groenten. Eet elke dag maximaal 2 stuks fruit; gedroogd fruit (zuidvruchten, zonder toegevoegde suiker) kan ook maar beperkt. Als je elke dag alle kleuren van de regenboog in je voeding aantreft, heb je de minste kans op tekorten.


*Probeer zo min mogelijk granen te eten. Probeer in elke geval om tarwe uit je voeding te schrappen. Granen – tarwe, spelt, rogge, gerst – bevatten gluten. Gluten kunnen je darmwerking verstoren en je immuunsysteem daarmee van slag brengen. Ze zitten in brood, pasta, noedels, rijstgerechten, crackers, knäckebröd, beschuit, koekjes, gebak. Een goede vervanger zijn pseudogranen: quinoa, amarant, gierst, haver, teff, boekweit. Als je graag brood wilt eten dan kan in plaats van tarwebrood, zuurdesem speltbrood een optie zijn.


Maar liever zo min mogelijk gluten! Wil je alternatieve? Kijk eens op het platform voor recepten. Al de recepten zijn glutenvrij. Ook lees je hier veel over gluten.


*Ongebrande ongezouten noten kun je goed bij de supermarkt of op de markt halen.


*Eet voldoende eiwit. Dit kan plantaardig eiwit zijn en dierlijk eiwit. Weet wel dat vlees verzurend werkt en er vaak antibiotica in vlees zit. Eet je vlees, dan liefst afkomstig van dieren die gelopen, gevlogen of gezwommen hebben. 2-4 keer per week vis, liefst vette vissoorten. Dit zijn haring, sardine, sprot, zalm, makreel, paling, tonijn. Witte vissoorten zijn mager. Rood vlees liefst niet vaker dan 2 x per week (rund, varken, lam, wild). Eet geen bewerkt vlees (boterhamvlees, worst) en liefst biologisch vlees, maar ga je niet in alle bochten wringen! Gevogelte, zoals biologische kip, kalkoen eend of gans is goed. Weet ook dat dierlijk eiwit moeilijker is te verteren. Dus eet dit met mate. Vul je voeding aan met een schepje aminozuren.


*Bak in roomboter of kokosolie. Olijfolie, lijnzaadolie, walnootolie en koolzaadolie zijn onwijs goede vetten. Maar niet om op te warmen. Lees op het platform eens over de verschillende soorten vetten. We komen chronisch omega 3 vetten tekort namelijk.


</