top of page
Zoeken

Bottenbouillon

Je gebruikt een karkas of kippenbouten van een biologische kip. Een biologische runderschenkel kan ook. (te koop bij een Groene Slager, bio slager of online via Okvlees.nl).


Breng genoeg water aan de kook met het karkas of de kippenbouten en zet het daarna zacht op. Doe er een scheut azijn of citroensap bij. Dit helpt mee om de mineralen en het collageen uit het bot te trekken. Nog géén zout toevoegen, want dit werkt dat proces juist tegen.


Voeg de volgende ingrediënten toe:

o 2 grote wortels in stukken

o 2 gesneden uien

o 2 gekneusde tenen knoflook

o 2 laurierbladeren

o Enkele stelen bleekselderij

o Eventueel een stuk gember in plakjes


Laat alles zo lang mogelijk zachtjes sudderen (minimaal 12 uur). Als je kippenbouten gebruikt, haal je ze er na ongeveer twee uurtjes uit en haal je het vlees eraf. Doe de botten dan weer terug om de bouillon verder te laten trekken.


Als de bouillon klaar is, zeef je alles. Voeg daarna zout en kruiden naar smaak toe. Gebruik biologische bouillonblokjes zonder smaakversterkers of kruidenzout. Het “drillerige” wat bovenop ligt na afkoelen, is het belangrijkste gezonde element collageen. Dit smelt weer bij het opwarmen.


Tip: doe de bouillon in ijsblokvormpjes en vries het in. Zo maak je altijd snel een beker bouillon. Of bewaar de bouillon in kleine bakjes in de vriezer en gebruik het als basis voor een pan soep.

bottom of page