top of page
Zoeken

Immuniteit

Het doel van je immuunsysteem is om je lichaam gezond te houden en infecties te voorkomen. Het werkt super op en in elkaar en werkt op verschillende levels. Bacteriën, virussen, tumorcellen en lichaamsvreemde stoffen en gevaar worden herkent en vervolgens ook geelimineerd. Als het immuunsysteem niet goed werkt kan dit betekenen dat je lichaam niet sterk is voor ziektes. In het immuunsysteem heb je drie verschillende lagen.

Voor een groot deel wordt dit bepaald door onze goede darmflora. Deze flora bestaat uit goede beestjes. (bacteriën).

Je heb drie soorten immuniteit

Eerstelijns immuunsysteem

Het staat met alles wat in verbinding staat met de buitenlucht: huid, longen, slijmvliezen, darmen en alle lichaamsopeningen zoals oren, ogen en mond. Het eerstelijns immuunsysteem bestaat uit alles wat in verbinding staat met de buitenlucht. 80% van dit mechanisme vindt plaats in de slijmvliezen. Je snapt dan ook waarom deze zo belangrijk zijn voor het immuunsysteem. Vooral de darm heeft een heel groot slijmvlies. De eerste linie zorgt ervoor dat er een beschermlaag op de darmwand wordt maakt, zodat de kwalijke, maar ook normale stofjes, niet door de darmwand kunnen. De darmflora zorgt dat er een milieu komt waar pathogenen zich niet lekker voelen. Maar wat dacht je van de vertering. Als er te weinig enzymen zijn wordt voedsel niet goed afgebroken. En wist je dat de darmflora ook zorgt voor het verlagen van de pH. Als ik zie dat deze verhoogd is weet ik dus al dat het geen feestje is in de darm. De pH zorgt er namelijk ook voor dat pathogenen niet kunnen overleven, maar ook meteen dat bepaalde mineralen (waaronder de o zo belangrijke zink) beter wordt opgenomen. De flora zorgt als laatste er ook voor dat korte keten vetzuren worden gemaakt die belangrijk zijn voor de goede werking van de barrières. Vaak zie je dat mensen met veel anti-biotica gebruik een slechte darmflora hebben.

Maar er zijn ook andere factoren die niet goed zijn voor je darmflora:

 • Slechte voeding: transvetten, veel suikers, hoge koolhydraten, veel kant-en-klare voeding.

 • Geestelijke stress: en dus juist in deze tijd erg belangrijk te begrijpen wat dit met ons immuunsysteem doet.

 • Slaapgebrek of niet goed slapen

 • Toxische stoffen van buitenaf

 • Operaties

 • Medicijngebruik

 • Alcohol

 • Anti-conceptie

 • Maagzuurremmers

 • Tekort aan vezels

 • Tekort aan mineralen

Veel klachten die je ziet als deze eerste linie niet goed is zijn, eczeem, buikpijn, hooikoorts, moe, huidproblemen, spier-en gewrichtsproblemen, hormonale klachten, concentratieproblemen, netelroos, lamlendig gevoel en ga zo maar door. Je snapt dus als deze linie al niet goed werkt dat de andere twee het ook erg zwaar krijgen.

Aangeboren immuunsysteem

Als de pathogenen dan toch het lichaam indringen komt het aangeboren immuunsysteem in het lichaam om de hoek. Het zijn een soort pacman's die de bacteriën gaan opeten. Het is dus een cadeautje bij je geboorte en DNA technisch en uniek voor ieder mens. Zodra de pathogenen de eerste linie door zijn gaat het aangeboren immuunsysteem aan de gang. Het is ook belangrijk te weten dat stress altijd zorgt voor ontstekingsreacties. Het moet immers vechten of vluchten:)!

Snap je nu waarom stress niet heel goed voor je is?:)

Het is dus echt belangrijk dat de ontsteking niet te vaak optreed want ook dan vermindert deze linie qua werking.

Een mindere werking wordt in gang gebracht door onder andere:

 • NSAID ( daarom ook belangrijk deze niet chronisch te nemen!)

 • Chronische stress

 • Vitamine A en D tekort

 • Oxidatieve belasting

 • Vetzuurbalans niet correct

En dan heb je nog de derde linie; de verworven immuniteit

De verworven immuniteit komt juist langzaam op gang en is juist veel specifieker gericht tegen bepaalde pathogenen. Het komt na zeven tot tien dagen in actie.

De 2e partij zorgt er juist voor dat bepaalde stoffen op een veilige manier door de darmwand heen kunnen en in contact komen met ons bloed en lymfe, waar vervolgens de soldaatjes (afweer) gemaakt kan worden. Het werkt zowel ontstekingsbevorderend als ontstekingsremmend. Het verworven immuunsysteem heeft een geheugen. Als er dus een besmetting is geweest dan weet het lichaam daarna precies hoe hij deze de volgende keer weer moet overleven. Dit is ook de reden waarom Meneer Rutte vertelt dat wij er immuun voor moeten worden. Dit is dus ook hoe vaccins werken. Dus je snapt dat juist een ziekte doormaken best goed is. Maar dan moet je lichaam wel in staat zijn om dit aan te gaan. Witte bloedcellen komen op gang en gaan heel hard vechten die zich ontwikkelen in het beenmerg, lymfeknopen of thymus.

In dit systeem heb je dan weer een opsplitsing tussen het cellulaire en humorale.

*Het cellulaire systeem werkt inflammatoir en werkt tegen virale infecties. Als deze wordt overbelast gaan er auto-immuunziektes ontstaan of andere ontstekingsziektes.

*De humorale afweer werkt anti-inflammatoir en werkt tegen bacteriële infecties en ruimt het eigen necrotisch weefsel af. Het herkent dus niet een lichaamsvreemd stofje maar slechts een onderdeel hiervan. Het gevolg is vaak eczeem, astma en allergiëen. Het kan dus ook zo zijn dat als we testen op allergieën er niks uit komt. Dit betekent dus niet dat er niks aan de hand is. Maar we moeten kijken of er dan niet niet een probleem in een andere linie van afweer zit.