top of page
Zoeken

Je brein..hoe zit dit nu?


Reptielen lopen toch buiten? Ja, dat klopt. Maar ook je oudste brein heet zo. En deze heeft maar één functie: overleven! Deze denkt niet na en gaat ook niks onthouden. Nee, het zorgt dat het heel snel reageert bij gevaar. Hij zit dus ook in het onbewuste gedeelte van je hersenen. En dat heeft invloed op je eetgedrag.


Even terug naar de hersenen. Deze bestaat uit 3 delen. En alle drie hebben ze een andere functie.


1) het menselijk brein (de neocortex): dit het guppie van je brein. Maar hoe jong ook; het zorgt voor je nuchterheid en dat je kunt relativeren. Met dit gedeelte maak je keuzes, neem je dingen op, probeer je alles op een rijtje te zetten en gebruik je dus je gezonde verstand.

2) het emotionele brein/zoogdieren brein (limbische brein): dit is de emotripper van de hersenen. Het neemt een emotie op en koppelt dit aan oudere herinneringen die zijn opgeslagen. Is het positief of negatief? Daarom kun je het fijne gedrag wat gekoppeld zit aan deze emotie steeds herhalen (lekker eten, dansen, vrijen, bewegen) en helpt je ook om juist dingen te vermijden waar een negatieve emoti aan vast hangt (boos, angst, pijn). Het beloont ook jouw sociale gedrag door dopamine vrij te geven. Dit is het neurotransmitterbeloningstofje van het brein.

3) het reptielenbrein (het oudste en kleinste deel van je hersenen). Wat ik al eerder beschreef is dit dus het kleine, oude mannetje in je hersenen. En die doet maar één ding: overleven! Hij zorgt voor de oerprocessen zoals ademhalen, voortplanting, hartslag etc. Alle functies dus om te overleven. Alleen tja, hij denkt dus niet na. Het is het onbewuste brein. Als er gevaar is reageert dus het reptielenbrein.


Nu is het zo dat deze drie delen allemaal met elkaar samen werken. Enkel het menselijk brein moet het toch vaak begeven tegenover het emotionele en reptielenbrein. Je wéét dus echt wel dat je geen friet moet eten, maar doet het wel. Dit komt omdat je je even fijn wilt voelen. (dopamine in het emotionele brein). Daarom is het soms ook zo moelijk om je leefstijl te veranderen. Je bent een gewoonte omtrent eten en leefstijl gaan hanteren wat fijn voelt. Dat herhaal je keer op keer. Omdat dit comfortabel voelt. En waarom zou je dat veranderen?

Daarnaast zal het reptielenbrein dit eten als een veilige haven zien en is er dus geen stress voor dit brein. Je weet dus dat het eten van die chips niet goed is, maar je reptielenbrein vindt dit maar o zo veilig!


Maar goed nieuws! Je kunt je hersenen echt herprogrammeren. Als jij je bewust bent van dit reptielenbrein en het zo kan sturen dat om te zeggen dat er geen gevaar is, ga je je hersenen resetten. Daarom kun je een gewoonte ook niet in een dag aanleren. Het oude mannetje moet dit eerst gaan begrijpen.


Daarom is mijn online programma IK in balans ook 66 dagen. Want na 66 dagen zijn je hersenen pas gewend dat er geen gevaar is. Tenminste...als je hier dagelijks mee bezig bent.

bottom of page