top of page
Zoeken

Nachtschades, hoe zit dat precies?


Nachtschades zijn toch groenten? Hoe kan dat nu? Waarom zouden die niet zo gezond zijn? Ik leg het je uit.

Wat zijn nachtschades?

De nachtschade maakt deel uit van een bepaalde plantenfamilie. Hieronder vallen de gewone aardappel (de zoete aardappel is afkomstig van een andere familie en is dus géén nachtschade), tomaat, aubergine, pepers (niet peperkorrels), goji-bes en paprika. Nachtschades passen om verschillende redenen niet binnen een goed voedingspatroon. Allereerst zijn de nachtschades van origine afkomstig uit Zuid-Amerika, de eerste mens kwam uit Afrika (deze continenten waren toen al los van elkaar). Om die reden kan de nachtschade niet tot het oorspronkelijke dieet van de mens hebben behoord en is het lichaam er dan ook niet optimaal op aangepast. Maar goed, het is dus echt niet zo dat je ze angstvallig helemaal moet vermijden.

Een belangrijkere reden is de aanwezigheid van verschillende antinutriënten in de nachtschades. Antinutriënten zijn stofjes die de plant aanmaakt om zijn nakomelingen te beschermen. Zie het als een moeder beer die zijn kleintjes verdedigt ten koste van alles! Een plant kan natuurlijk niet grommen en bijten, dus die zorgt ervoor dat zijn ‘kleintjes’ op een andere manier worden beschermd. Planten doen dat door middel van antinutriënten.


Daarmee veroorzaken ze een zodanig vervelende reactie in het lichaam van het mens of dier wat het op eet, dat diegene het de volgende keer wel laat om die plant te eten. Zo zorgt de plant ervoor dat zijn zaadjes in de grond terecht komen en er nieuwe planten gaan groeien. In de mens beschadigen antinutriënten de darmwand, kunnen ze ontstekingsreacties veroorzaken en ontregelen ze zo het immuunsysteem. Veel mensen met een auto-immuunziekte zijn dan ook erg gevoelig voor nachtschades. Zeker wanneer het een ziekte betreft die de gewrichten aan tast.

bottom of page