Zoeken

Nationale poepdag!

Oke, moet ik nu wel of niet iets typen dacht ik? Het is namelijk nogal een raar onderwerp voor velen. Wat raar is eigenlijk, want we doen het allemaal…elke dag! Ja we gaan het hebben over POEP! Ieuwwww Anka echt? Ja echt


! Want na mijn opleiding als darmtherapeut ben ik ergens wel achter gekomen. Je dagelijkse hoopje zegt namelijk hoe het er van binnen aan toe gaat. Ja en hoe weet ik dit dan? We hebben het wel altijd over eten. Daar vragen we genoeg over. Maar als je vertering niet goed werkt, gaat het ook niet helemaal goed! Je bent wat je eet….en verteert! Ook al eet je nog zo gezond, je lichaam moet wel iets met al deze voeding kunnen. Je ontlasting vertelt hoe het er bij jou van binnen aan toe gaat. Wat zou er aan de hand kunnen zijn als je poep er niet zo best uitziet? Heeft dit consequenties voor je vertering? Je weet ongetwijfeld dat het belangrijk is wat je eet, maar hoe je verteert, is minstens zo belangrijk. Je bent wat je verteert! Dus zodra je gezonde portie binnen komt moet het ook omgezet en opgenomen kunnen worden. Dat is scheikundig dan wat lastig uit te leggen, maar je gal, enzymen van je alvleesklier, maagzuur en darmbacteriën zijn hier hard voor nodig!


Is mijn poep dan wel zo gezond? 

Hieronder staan wat opsommingen wat er aan de hand zou kunnen zijn. Maar nu niet morgen met zijn allen in de toiletpot duiken…Enkel als je dagelijks iets aparts ziet kan je wel eens kijken of er een verandering zou kunnen plaatsvinden. Oké, nou sorry…daar komt mijn apart praatje! Maar tja….het mag…het is ook nationale poepdag!


Geen mooie drol, eerder brijig Leuk allemaal dat gepraat over drollen, maar wat als je eigenlijk nooit een drol produceert. Je hebt meer een soort van brijachtige substantie? Dat kan wijzen op een allergie of intolerantie voor bijvoorbeeld gluten, melksuiker,  de aanwezigheid van een parasiet, of een bacteriële overgroei van bacteriën die je liever niet in je darmen hebt. Heb je ook nog veel slijm er bij dan zou er sprake kunnen zijn van een ontsteking in je darmen.


Geen mooie drol, harde keutels of juist heel dun Dan heb je diarree of obstipatie. Gemiddeld duurt het ongeveer 18 tot 72 uur om je voeding op te nemen en weer uit te scheiden. Als het veel korter duurt krijg je diarree. In je dikke darm is er te weinig tijd om vocht op te nemen. Duurt het veel langer, dan neem je in je dikke darm juist te veel vocht weer op en dan krijg je harde ingedroogde ontlasting of keutels. Zowel langdurige diarree als langdurige obstipatie kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Vezelrijk eten (met name veel groentevezels) en voldoende drinken is zowel bij diarree als obstipatie een must.

Plakt je poep? Gebruik je altijd een paar meter wc papier? Plakt je poep aan de pot? Gebruik je vaak de wc borstel? Is je ontlasting licht van kleur? Drijft je poep? Het lijkt er op dat je vetvertering niet helemaal goed gaat. In het kort: verteringsenzymen van je alvleesklier en gal emulgeren het vet uit je voeding. Eigenlijk te vergelijken met afwasmiddel bij de afwas, die lost ook het vet op. Probeer maar eens af te wassen zonder afwasmiddel. Als dit in je darmen niet goed gaat, of je eet heel erg vetrijk heb je meer vet bij je ontlasting en dat plakt.


Het stinkt! Iedereen heeft natuurlijk wel eens stinkende ontlasting of stinkende winden. Maar als het altijd stinkt is er iets aan de hand.

Als het zuur ruikt lijkt er een gistingsproces gaande te zijn in de je darmen. Koolhydraten en suikers gisten. Je darmen lijken moeite te hebben met de vertering van koolhydraten. Als het rot ruikt, naar rotte eieren, heb je een rottingsproces in je darmen. Dat komt van eiwitten. Je darmen lijken moeite te hebben met de vertering van eiwitten. Wanneer je ontlasting echt extreem vies ruikt (en je winden), dan kun je last hebben van een darmaandoening, een parasiet in je darmen of bijvoorbeeld een glutenintolerantie. Het is in ieder geval een goed idee om dat eens verder te uit te zoeken. Bijvoorbeeld door een darmflora onderzoek. Je doet niet alleen jezelf, maar ook je huisgenoten een groot plezier.


De kleur is wit, grijs, heel licht of geel Het lijkt er op dat je te weinig gal produceert of dat er een galblokkade aanwezig is. Het gaat in ieder geval niet zo goed met je vetvertering. Bij een gele kleur zou er ook sprake kunnen zijn van een parasiet. Blijf hier niet mee rondlopen.

Weetje: als je vegetariër bent is je ontlasting altijd iets lichter dan wanneer je een vleeseter bent.


De kleur is zwart of rood. Sommige medicatie of voeding ook een donkere / zwarte ontlasting veroorzaakt. Denk hierbij aan ijzertabletten, Norit, heel veel dropjes of rode bietjes. Maar bloed bij de ontlasting is altijd een reden om naar de arts te gaan!  Zo ook zwarte teerachtige brij.

Helder bloed bij je ontlasting wijst vaak op aambeien of een scheurtje in je anus of laatste stukje van je dikke darm. Maar het kan ook op een aandoening in dat gebied wijzen, houdt het even goed in de gaten.


Ik heb ‘drijvers’! Of je ontlasting zinkt of blijft drijven heeft te maken met de hoeveelheid gas in je ontlasting. Hoe meer gas, hoe beter je drol blijft drijven. Ook wanneer je veel vet in je ontlasting hebt door een onvolledige vetvertering zal je drol blijven drijven. Ideaal als hij langzaam zinkt. Dus ook weer geen ‘bommetjes’.


Het is een slijmerige bedoeling! Regelmatig slijm bij je ontlasting kan meerdere oorzaken hebben. Maar ik denk bijvoorbeeld aan ontstekingen of parasieten. Goed om te onderzoeken wat hier precies aan de hand is.


Ik zie restjes eten terug. Kauw je wel goed? Het belang van goed kauwen wordt vaak voor lief genomen, maar vergis je niet. Dit is een zeer belangrijk onderdeel van je vertering. Naast het fijnmaken van je voeding wordt je voeding ‘gespeekseld’ en voorzien van amylase. Een verteringsenzym wat direct met de koolhydraatvertering aan de slag gaat. Restjes eten terugzien heeft in veel gevallen met een onvoldoende vertering te maken.


En dan nu he? Wat moet je nu met al deze informatie! Heb jij last van een spastische darm? Of heb jij ook een buikje die regelmatig ineens opblaast? Dan wordt het tijd om het eens goed te bekijken! Vaak kan je met goede voedingsaanpassingen al ver komen. Maar ook een goede suppletie zou bij jou van toepassing kunnen zijn. Als het nu echt onverklaarbaar is, is een onderzoekje altijd goed. En nee, niet zo vervelend onderzoekje. Een potje, beetje scheppen in de dagelijkse brij en opsturen naar het lab!


Mocht je nu meer willen weten over dit onderwerp of herken je wel iets in deze informatie…

je kunt altijd een poeppraatje met mij houden!