Zoeken

Recepten sapjes soepjes detox

Hieronder wat tips, powerboostsapjes en soepjes voor jou! Weet dat je heel veel kunt variëren. Ben niet bang om iets fout te doen! Het is belangrijk de goede verhouding te kiezen. That's all. Zónder dat je een stoot fruitsuikers of pesticiden naar binnen krijgt!

Weet dat groenten en fruit samen gisten. Dus het liefst probeer deze te scheiden (enne keer groentensapje en andere keer fruit) óf max 35% fruit.







Hoe maak ik een goede smoothie of sap?


Neem puur natuur!

Wanneer je sap uit een vrucht haalt, haal je de vezels weg. Vezels zorgen juist voor een constante, langzame afgifte van energie. Door het weghalen van dat natuurlijke jasje, krijgt je lijf direct de sap, met voedingsstoffen en fruitsuikers, binnen. Of dit nou vers geperst sinaasappelsap is of biologische appelsap uit de Betuwe. Deze fruitsuikers staan gelijk aan tafelsuikers. Je lijf verwerkt dit sap razendsnel, waardoor alle suikers zorgen voor een insulinepiek, de stijging van je bloedsuikerspiegel. Dit geeft een snelle energiekick, maar al snel volgt de dip waardoor je weer zin hebt in deze lege suikers. Het teveel aan suikers wordt opgeslagen als vet in je lijf. Dus of je nu cola drinkt met toegevoegde (nep) suikers of een glaasje Appelsientje, de reactie in je lijf is gelijk.


Hoe kan je nu zorgen dat je suikerpieken vermijdt en ook voedingsstoffen binnen krijgt. Stop allereerst met het kopen van sappen uit de supermarkt. Er zijn tegenwoordig meer dan 100 namen voor verborgen suikers! Van siroop tot concentraat tot maltodextrine. Daar beginnen we natuurlijk niet aan:).


Gebruik daarvoor deze tips om zelf detoxsap of smoothies te maken:

  • Kies voor je sap of smoothie een verhouding van mini 65% groenten en maximaal 35% fruit! De hoeveelheid groenten zorgt ervoor dat je geen suikerpiek krijgt en na een half uur weer zin in zoet hebt. Nogmaals liefst scheiden van groenten en fruit maar soms is dit nog lastig.

  • Als je smoothies maakt blijven de vezels in takt wat zorgt voor een langzame afgifte van energie. Drink de smoothie met kleine slokjes, kauw erop je lijf kan zoveel voeding niet in één keer verwerken, geef het de tijd!

  • Als je sap maakt haal je de vezels uit de groenten of fruit zoals ik beschreef. Heerlijk alle zoete dranken, maar wil je afvallen kies dan voor groen sap met veel groenten!

  • Gebruik zoveel mogelijk onbespoten biologische producten. Deze bevatten meer voedingstoffen vanwege de goede grond. De kern van de biologische landbouw en voeding is dat de voedselproductie wordt gebaseerd op ecologische draagkracht van de directe omgeving, zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen en met respect voor dier en natuur.

  • Laat de groente en fruit niet te lang liggen. Al bij het oogsten verliest de groente of fruit voedingswaarde.

  • Was de groente of het fruit af met baking soda. Al is het van biologische oorsprong, ook op deze groente en fruit zitten bacteriën en grond. De schil van citrusvruchten zitten vol pesticiden!

  • Droog de groente en fruit af voordat je het in je sapmachine doet. Natte voedingsmiddelen zijn moeilijker te verwerken door de machine.

  • Drink sap of smoothie met een rietje (liefst een biologisch of eentje van rvs). Vezels in de smoothie kunnen je glazuur aantasten, evenals de zuren van citroen in detox sap.

  • Fruit en groente hoef je niet te schillen! In de schil zitten juist veel voedingsstoffen! Appels met steel en zaadjes kunnen prima verwerkt worden door deze machines. Sinaasappel, grapefruit, citroen of limoen echter zou ik wel schillen, laat de witte velletjes er wel aan. Deze zijn een bron van vitamine C. De grote pitten van bijvoorbeeld perzik, avocado of pruim kan je wel verwijderen.

  • Je kunt ipv water ook detoxwater gebruiken. Kijk hier voor de recepten.


Recepten sap


Powerboost! 1 persoon

  • 100 gram aan biologische wortels

  • 1 rode biologische appel met schil

  • Centimeter verse gember met schil

  • Centimeter verse kurkuma met schil

  • Kwart citroen zonder schil

  • water na behoefte

Maak de wortels en de appel schoon onder de kraan. Snijd alle ingrediënten in kleine stukken zodat het past in de machine. Het klokhuis hoeft niet verwijderd te worden. Pas op: de verse kurkuma geeft af op je mes, het aanrecht, je handen, kleding en je snijplank!


Zuiver! 2 personen

  • 2 grote glazen gezuiverd water

  • Vruchtvlees van 1 avocado

  • 3 takjes dille

  • Halve biologische komkommer met schil

  • 2 grote handen biologische spinazie

  • 1 biologische rode appel met schil

Spoel de ingrediënten af onder de kraan. Snijd de appel en komkommer in grote stukken. Bij beiden mag de schil er om blijven! Daar zitten namelijk de meeste voedingsstoffen in. Het klokhuis hoeft niet mee in de blender. Stop alle ingrediënten in de blender en gaan met die banaan.


Groentje detox! 1 persoon

  • 1/2 banaan

  • 1 stengels bleekselderij

  • Halve komkommer

  • 150 gram boerenkool

  • 1 gepelde citroen

  • 75 gram ananas

  • 150 ml water

  • Optie: halve eetlepel spirulina

  • Blokje verse gember van ongeveer 1 cm 1 cm, geschild

Advocaatje! 2 personen

  • 1 rode zoetzure appel mét schil

  • 6 stengels bleekselderij, goed gewassen

  • 1 kiwi zonder schil

  • 1 avocado ontdaan van pit en schil

  • 2 grote handen spinazie

  • 2 eetlepels citroensap

  • 200 ml water

Appels groen 2 personen

  • 3 stengels bleekselderij, in stukken gesneden

  • 1 komkommer, in stukken gesneden

  • 1 handje peterselie

  • 1 handje koriander

  • 1 groene appel, in stukjes gesneden

  • Een halve venkel, in stukjes gesneden

  • 1 geschilde citroen

Ontbijtje! 2 personen

  • 1 handje korianderblaadjes

  • 2 bladen paksoi in kleine stukken gesneden

  • 1,5 rode appel in stukken, zonder klokhuis, met schil

  • 2 stengels bleekselderij, in stukken

  • Duimpje gember

  • Theelepel cayennepoeder

  • Theelepel kurkuma poeder

  • Sap van een halve citroen

  • Groot glas water (eventueel meer naar behoefte)

Duivels pittig! 1 persoon

  • Vruchtvlees van 1 avocado (ongeveer 100 gram)

  • sap van 1 citroen

  • 100 milliliter water

  • 2 handen andijvie

  • Vruchtvlees van 1 middelgrote mango (ongeveer 150 gram)

  • 1 duimpje verse gember (ongeveer 5 gram)

Zuurtje pruim 2 personen

  • Hele roze grapefruit, geschild

  • 1 – 1,5 centimeter verse gember, geschild

  • 1 – 1,5 centimeter verse kurkuma, geschild

  • 5 kleine bospenen

  • water na behoefte

Red Devil 2 personen

  • 2 grote tomaten

  • Handje spinazie

  • 3 stengels bleekselderij

  • Halve venkel

  • 2 knoflookteentjes

  • Halve theelepel cayenne peper

  • water na behoefte

Simply healthy 1 persoon

  • 2 tomaten

  • 3 stengels bleekselderij

  • 1 grote wortel

  • 1 gepelde limoen

  • water na behoefte

Glass of Strength 2 personen

  • 1 gepelde limoen

  • 2 rode appels

  • 2.5 centimeter broccoli stronk

  • 1 stengel bleekselderij

  • 1 klein rauw bietje

  • 1 stukje komkommer van 3 centimeter

  • water na behoefte

Sweet harmony 2 personen

  • 3 kleine rauwe bietjes

  • 2 rode appels

  • 200 gram bramen

  • 1 cm verse gember

  • water na behoefte

Tomaatje 1 a 2 personen

  • 2 grote tomaten

  • bosje platte peterselie

  • 1 /2 venkelknol

  • halve komkommer

  • 1 rode appel

  • water na behoefte








SOEP


Ook soep is heel lekker en is een ware afwisseling tijdens de detox. Hieronder voor jullie wat inspiratie!


Basis van elke detox soep (voor ong. 4 kommen):

  • 1 grote ui, fijngesneden 2 tot 4 knoflooktenen (naar smaak)

  • 2 tot 3 cm stukje verse gember, fijngesneden of geraspt (optioneel)

  • 0,8 tot 1 liter water

  • 1 eetlepel olijfolie (dit is de enigste olie die je deze dagen gebruikt).

  • extra kruiden, zie ** 500 tot 750 g groenten, grof gesneden

** Wanneer je verse kruiden gebruikt zoals koriander of basilicum, voeg deze dan toe vlak voordat je de soep door de mixer / keukenmachine haalt.


Bewaar 1 eetlepel fijngesneden om de soep te garneren. Gedroogde kruiden worden in het begin aan de olie toegevoegd.


Bereiding: 1. Verwarm soeppan of steelpan met dikke bodem. 2. Voeg olie toe 3. Als je gedroogde kruiden gebruikt, voeg deze toe aan de olie. Voeg de ui toe. 4. Bak totdat de ui zacht en licht gekleurd is. 5. Voeg de gember, knoflook en de groenten toe en roer goed door. 6. Voeg heet water toe, breng aan de kook en zet het gas laag. 7. Kook de groenten tot ze zacht zijn. Haal pan van het vuur. 8. Laat afkoelen en maak de soep fijn met behulp van een staafmixer of keukenmachine. 9. Als de soep te dik is, voeg dan wat heet water toe. 10. Serveer (evt. met verse kruiden)



Detox soep variaties:


Broccoli & gember

500 g steel en roosjes en gebruik 5 cm gember i.p.v. 2 of 3 cm, of neem ½ eetlepel gemberpoeder


Bloemkool 1 middelgrote bloemkool, fijngesneden steel en roosjes. Evt. nootmuskaat als extra kruid toevoegen


Bleekselderij & appel 250 g fijngesneden bleekselderij en 3 appels, geschild en gesneden (zonder klokhuis)


Wortel & gember Gebruik 5 cm verse gember i.p.v. 2 tot 3 cm, of neem ½ eetlepel gemberpoeder


Spinazie & nootmuskaat 1 zak verse spinazie en 1 theelepel nootmuskaat


Ui& Kerrie 500 g uien en 1 eetlepel kerriepoeder en ¼ theelepel chilipoeder


Tomaten & basilicum Gebruik 1 kg tomaten op ½ liter water en een klein bosje basilicum, fijngesneden