top of page
Zoeken

Recepten sapjes soepjes

Hieronder wat tips, powerboostsapjes en soepjes voor jou! Weet dat je heel veel kunt variëren. Ben niet bang om iets fout te doen! Het is belangrijk de goede verhouding te kiezen. That's all. Zónder dat je een stoot fruitsuikers of pesticiden naar binnen krijgt!

Weet dat groenten en fruit samen gisten. Dus het liefst probeer deze te scheiden (enne keer groentensapje en andere keer fruit) óf max 35% fruit.Hoe maak ik een goede smoothie of sap?


Neem puur natuur!

Wanneer je sap uit een vrucht haalt, haal je de vezels weg. Vezels zorgen juist voor een constante, langzame afgifte van energie. Door het weghalen van dat natuurlijke jasje, krijgt je lijf direct de sap, met voedingsstoffen en fruitsuikers, binnen. Of dit nou vers geperst sinaasappelsap is of biologische appelsap uit de Betuwe. Deze fruitsuikers staan gelijk aan tafelsuikers. Je lijf verwerkt dit sap razendsnel, waardoor alle suikers zorgen voor een insulinepiek, de stijging van je bloedsuikerspiegel. Dit geeft een snelle energiekick, maar al snel volgt de dip waardoor je weer zin hebt in deze lege suikers. Het teveel aan suikers wordt opgeslagen als vet in je lijf. Dus of je nu cola drinkt met toegevoegde (nep) suikers of een glaasje Appelsientje, de reactie in je lijf is gelijk.


Hoe kan je nu zorgen dat je suikerpieken vermijdt en ook voedingsstoffen binnen krijgt. Stop allereerst met het kopen van sappen uit de supermarkt. Er zijn tegenwoordig meer dan 100 namen voor verborgen suikers! Van siroop tot concentraat tot maltodextrine. Daar beginnen we natuurlijk niet aan:).


Gebruik daarvoor deze tips om zelf detoxsap of smoothies te maken:

  • Kies voor je sap of smoothie een verhouding van mini 65% groenten en maximaal 35% fruit! De hoeveelheid groenten zorgt ervoor dat je geen suikerpiek krijgt en na een half uur weer zin in zoet hebt. Nogmaals liefst scheiden van groenten en fruit maar soms is dit nog lastig.

  • Als je smoothies maakt blijven de vezels in takt wat zorgt voor een langzame afgifte van energie. Drink de smoothie met kleine slokjes, kauw erop je lijf kan zoveel voeding niet in één keer verwerken, geef het de tijd!

  • Als je sap maakt haal je de vezels uit de groenten of fruit zoals ik beschreef. Heerlijk alle zoete dranken, maar wil je afvallen kies dan voor groen sap met veel groenten!

  • Gebruik zoveel mogelijk onbespoten biologische producten. Deze bevatten meer voedingstoffen vanwege de goede grond. De kern van de biologische landbouw en voeding is dat de voedselproductie wordt gebaseerd op ecologische draagkracht van de directe omgeving, zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen en met respect voor dier en natuur.

  • Laat de groente en fruit niet te lang liggen. Al bij het oogsten verliest de groente of fruit voedingswaarde.

  • Was de groente of het fruit af met baking soda. Al is het van biologische oorsprong, ook op deze groente en fruit zitten bacteriën en grond. De schil van citrusvruchten zitten vol pesticiden!

  • Droog de groente en fruit af voordat je het in je sapmachine doet. Natte voedingsmiddelen zijn moeilijker te verwerken door de machine.

  • Drink sap of smoothie met een rietje (liefst een biologisch of eentje van rvs). Vezels in de smoothie kunnen je glazuur aantasten, evenals de zuren van citroen in detox sap.

  • Fruit en groente hoef je niet te schillen! In de schil zitten juist veel voedingsstoffen! Appels met steel en zaadjes kunnen prima verwerkt worden door deze machines. Sinaasappel, grapefruit, citroen of limoen echter zou ik wel schillen, laat de witte velletjes er wel aan. Deze zijn een bron van vitamine C. De grote pitten van bijvoorbeeld perzik, avocado of pruim kan je wel verwijderen.

  • Je kunt ipv water ook detoxwater gebruiken. Kijk hier voor de recepten.


Recepten sap


Powerboost! 1 persoon