Lymfocyten 1,30-4
Te laag gehalte vaak bij ondervoeding, malabosorptie, vitaminendeficiënties
Monocyten 0,15-0,7
Dmv fagocyose kunnen monocyten lichaamsvreemde stoffen en indringers verteren. Monocyten behoren tot 1 van de 5 soorten witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen in het afweersysteem. Ze kunnen verhoogd zijn bij bacteriële en/of parasitaire infecties en/of in de herstelfase hiervan, en door afwijkende bloedwaarden.
Trombocyten 150-400
Meestal gevolg virusinfectie of vitamine B12
Hemoglobine normaalwaarde 7,5-10,8
De meest voorkomende oorzaak is ijzertekort. Gaat vaak samen met een verlaagd aantal erytrocyten. Dit kan ontstaan door hevige menstruele bloedingen, infectie’s en/of onvermogen om ijzer op te nemen (dikke darm) en of/door te weinig maagzuur, of door een vegetarisch dieet. Ijzermoleculen transporteren zuurstof van de longen naar de longen en kooldioxine van de weefsels terug van de weefsels naar del ongen. Bij een tekort aan ijzer kunnen klachten ontsaan zoals energietekort, uitputting, burn-out, depressieve stemmingen, lage bloeddruk, hoofdpijn, slaapproblemen
Hematrocriet normaalwaarde 36-52
Vaak bij bloedarmoede door ijzergebrek en leverbelasting en verder vitamine/mineralen gebrek. (vooral b12). De best opneembare vorm van ijzer is lever, bloedworst of Salus ijzerelixer met vitamine C en zink.

Het onderzoek van levend bloed is eenvoudig, niet belastend voor de patiënt en wordt gedaan in combinatie met de gedroogd bloedanalyse. Voor levend bloed wordt één druppel bloed uit een vingertop op een objectglaasje gebracht, de bloeddruppel wordt met een afdekplaatje afgedekt en direct onder de microscoop gelegd. Door het afdekken van de bloeddruppel komen de bloedlichaampjes netjes naast elkaar te liggen. Vóórdat het bloed wordt afgenomen vindt er een uitgebreide anamnese plaats. Het is namelijk heel belangrijk om de klachten te inventariseren en de ziektegeschiedenis te kennen om tot een gerichte analyse te kunnen komen.
Als eerste wordt in het bloed gekeken naar de beweeglijkheid van de bloedcellen. Stromen de rode bloedlichaampjes vrijelijk rond en hoe is de souplesse. Kunnen ze zich makkelijk vervormen als ze bijvoorbeeld tussen twee andere cellen door willen. Het kan zijn dat ze zich “aaneen rijgen”, de zogenoemde “geldrollen”, of dat rode bloedlichaampjes aan elkaar kleven. Het laatste symptoom kan gewoon te maken hebben met de patiënt die te weinig heeft gedronken. Bij rokers kunnen grote opeenhopingen van aan elkaar klonterende rode bloedcellen te zien zijn. Hier is altijd de vraag of er voldoende vitamine C wordt ingenomen om de schadelijke stoffen te elimineren, op zijn plaats. Alvorens conclusies te trekken over bijvoorbeeld verzuring, toxische belasting enzovoort, moet dus worden nagegaan of er voldoende is gedronken en of men te maken heeft met een roker.
De rode bloedlichaampjes kunnen de vorm hebben van een citroen en als “kralenketting” over het beeldscherm stromen. Dit heeft te maken met darmtoxinen die in de bloedbaan komen. Er zijn dan vaak spijsverteringsklachten, gasvorming en krampen in de darmen. Doordat de cellen bij een vergroting van 10.000 x bekeken kunnen worden, is het verschil in grootte van de rode bloedcellen goed te beoordelen. Onder meer de aard van een anemie, bloedarmoede, kan worden beoordeeld. Behalve dat de rode cellen verschillend van grootte kunnen zijn, kunnen ze ook verschillen van vorm. Zo kennen we ovale, potlood cellen, sigaarvormige, traandruppelcellen, doornappelcellen, samengetrokken cellen met uitsteeksels, schietschijfcellen, kogelcellen, sikkelcellen, cellen die maar aan één zijde een indeuking hebben, geestcellen enzovoort. Al deze verschillende vormen hebben ons iets te zeggen over de toestand van de gezondheid en eventuele afwijkingen. In de modus “fase contrast” is onder de microscoop heel goed de schimmelbelasting te zien. Vooral de belasting met de Candida, waar tegenwoordig heel veel mensen last van blijken te hebben. Belangrijk is hier te vragen naar de behoefte of het verlangen naar zoetigheid en om het snoepgedrag na te gaan. Schimmels verbruiken namelijk suiker; via een lichamelijke behoefte vragen ze erom. Door het overschakelen naar “donkerveld” hetgeen met de microscoop van American Boiologics heel eenvoudig is, bruine, zwarte, witte of rode schimmels worden onderscheiden. De Aspergillus verschijnt in een eikenbladvorm. Bij een belasting door Candida en/of Aspergillus is een verhoogd aantal witte bloedlichaampjes te zien omdat deze zullen proberen de schimmels zo snel mogelijk onschadelijk te maken. Mensen met een verzwakt immuunsysteem hebben vaak een behoorlijke schimmelbelasting en de schimmelbelasting vermindert zodra het afweersysteem wordt geactiveerd.
Acanthocytose: een belasting door afvalstoffen (lever) doornappelachtige bloedcelllen. Wordt gezien bij vitamine E tekort. Deze heeft een anti-oxiderende werking en werkt samen met het mineraal selenium de oxidatie van cellen en celmembranen tegen.
Aggratie: samenklontering witte bloedcellen. Het is erg belangrijk om ook de bewegingen van de witte bloedlichaampjes te bekijken. Witte bloedlichaampjes kunnen door middel van pseudo-voetjes door het beeld “wandelen”. Óf het gebeurt en de snelheid waarmee, wordt beoordeeld. Dit heeft te maken met de activiteit van het immuunsysteem; bewegen de witte bloedlichaampjes zich niet, dan is de afweer op dat moment nihil. Het aantal witte bloedcellen is ook van groot belang. Door navragen kan op grond van symptomen, verder worden nagegaan of men in voldoende mate beschikt over Taurine. Bij een tekort aan Taurine vermindert de beweeglijkheid van de witte cellen. Onvoldoende Taurine kan lichtgevoeligheid van de ogen tot gevolg hebben, waardoor al snel een zonnebril wordt opgezet, maar ook de koplampen van een tegenligger in het donker kunnen als vervelend worden ervaren. Verder kan er sprake zijn van hartsensaties, krampen in de kuiten, vooral ’s nachts, en onwillekeurige trillingen van de oogleden. Omdat dit klachten zijn die bovendien allemaal verschillende oorzaken kunnen hebben en dus niet altijd te maken hebben met een tekort aan Taurine, is een goede anamnese erg belangrijk. Op gond van het aantal kernen in de witte cellen, kan een tekort aan vitamine B12 en foliumzuurtekort worden vastgesteld.
Anisocytose: ongelijkmatige bloedcellen door tekorten vitaminen en mineralen, disbalans en stress.
Clouds: vertroebeling in het bloedbeeld, mogelijk door ontstekingen, intolerantie of pathogenenbelasting.
Echinocytose: rode bloedcellen met uitsteeksels, door verzuring van lichaamsvocht en weefsels. Ontzuren is aan te bevelen dmv Base leverende voeding en evt gebruik suppletie.
Belasting door gisten en/of schimmels/parasieten: besmetting met een schimmel kan plaats vinden wanneer de darmflora en weerstand in de darm verzwakt is. Gisten en schimmels kunnen zich alleen vermeerderen in een disbiotisch darmmilieu. Het lichaam wordt belast door de toxinen die deze schimmel produceren. Bij een voedingspatroon met gember, veel verse knoflook en vette vis (olie), kokosnoot (caprylzuur), onverteerbare vezels (inuline, psyllium, kokos, appel, acaciavezels) krijgen schimmels minder kans om zich te vermenigvuldigen. Af te raden zijn geraffineerde suikers, alcohol, chocolade, tarwe, zuivel, citrusvruchten, pasta, bami, witte rijst, bonen, peulen, doperwten, zetmelen (brood bevat voor het merendeel zetmeel, dit zijn sacchariden = suiker, deze worden weer vergist in de darm (voeding voor schimmels). Ook overrijp fruit, bananen, champignons, pinda’s, schimmelkkaas en alcohol (gisting) zijn af te raden. De schimmel proberen we aan te pakken en de darmdysbiose op te heffen.
Macrocytose: een vitamine B12 tekort op cel nivo. (macrocytose: (te) grote rode bloedcellen, weinig gevuld, oorzaak meestal B12/foliumzuur tekort, B12 moet complementair gezien minimaal een waarde van 400/450 zijn. Wordt ook gezien bij event. Leverbelasting, medicijngebruik, trage schildklier.
Microcytose: IJzer (Fe) gbrek. Nodig voor transfort hemoglobine, mooie huid, ademhaling, geen obstipatie. Ferrum Vormen: IJzergluconaat, ijzerlactaat, ijzerorotaat, ijzercitraat, ijzerfumaraat, ijzerbisglycinaat. Functie: Transport van zuurstof in het bloed (hemoglobine). Ook van belang voor de celademhaling.
Poikilocytose: erytrocyten/rode bloedlichaampjes met afwijkende vorm (>2%) wordt gezien bij verzuring en/of tekorten, toxische belasting, medicatie en chemo.
Rouleaux vorming: rolvorming/verkleving van de rode bloedlichaampjes (als geldrollen). Dit kan ontstaan door een overmaat aan snelle koolhydraten (geraffineerde suikers) in combinatie met een teveel aan vetten en eiwitten uit vlees en zuivel. Dit zorgt als voor plakvorming en verzuring van het bloed. Dit heeft ook gevolg voor de witte bloedcellen, zodat de weerstand tegen micro-organismen en ziekten vermindert. Dit geldt ook voor alle andere functies van het bloed, zoals transport van voeding, zuurstof, hormonen en afvalstoffen.
Spiculen: naaldvormige fibrineachtige, dunne, stugge structuren, behoren niet aanwezig te zijn door virale/toxische belasting lever wel. de lever is erg belan