top of page
Zoeken

Zwanger worden en zijn


Veel vrouwen willen weten hoe zij zich op een gezonde zwangerschap kunnen voorbereiden. Er zijn veel factoren die een rol spelen om een gezonde zwangerschap te bevorderen. Het is belangrijk om niet alleen de zwangere vrouw te behandelen, maar ook om te voorkomen dat de toekomstige moeder en/of kind een chronische aandoening ontwikkelt.

Een gezond lichaam levert vaker een gezonde zwangerschap op en dus een goede start voor moeder en kind! Vitamines en Mineralen zijn essentieel voor een zwangere vrouw. Iedereen weet dat Foliumzuur noodzakelijk is, maar ook vitamine B6 en B12 zijn net zo belangrijk in de DNA synthese. Welke vorm van Magnesium kan een zwangere vrouw gebruiken zonder dat er diarree ontstaat? Vitamine D3 is van belang voor een zwangere vrouw, maar wat doet vitamine D3 precies? Welke invloed heeft een goede darmflora op moeder en kind? Daarnaast zijn een aantal zwangerschapskwaaltjes op een natuurlijke manier goed te behandelen. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld blaasontsteking, nachtelijke spierkramp, bekkeninstabiliteit, obstipatie, misselijkheid, striae en aambeien.


Vruchtbaarheid


Van iedere vrouw die zwanger wil worden is het van belang te weten hoe haar algemene gezondheid is. Heeft zij of haar partner bijvoorbeeld een (chronische) ziekte of spelen er ziektes in het verleden. Het is ook goed om te weten of zij gevaccineerd is tegen Rubella (rode hond). Daarnaast speelt de leeftijd een rol. Het aantal beschikbare follikels neemt namelijk drastisch af naarmate je ouder wordt. Als je 18 bent heb je nog zo’n 450.000 follikels maar op je 37e zijn er dit nog slechts 25.000. Ook de lengte van je cyclus speelt een rol. Een cyclusduur tussen de 21 en 35 dagen wordt gezien als ‘normaal’ . Bij te korte cyclus rijpen de eicellen niet genoeg en bij een te lange cyclus is er vaak geen echte eisprong. Het is ook van belang om de voedingsgewoontes in kaart te brengen. Hoe wordt het eten verdragen en zijn er voedselallergieën? Ook dient het medicijngebruik in kaart gebracht te worden omdat sommige medicijnen een effect hebben op de vruchtbaarheid, dit geldt voor beide partners.


Verbeteren van de vruchtbaarheid


Er zijn een aantal zaken die de vruchtbaarheid van zowel de vrouw als de man positief kunnen beïnvloeden. Het verbeteren van de hormoonbalans van de vrouw is een belangrijke factor. Ook het homocysteïne-gehalte mag niet te hoog zijn omdat een te hoog gehalte aan homocysteïne de kans op vruchtbaarheid verlaagd. Te veel stress speelt een grote rol in het wel of niet zwanger kunnen worden. Stress beïnvloedt je lichaam namelijk op allerlei niveaus. Er wordt altijd veel aandacht geschonken aan de vruchtbaarheid van de vrouw maar het probleem van wel of niet zwanger worden kan ook liggen aan de kwaliteit van het sperma van de man.


Hormoonbalans verbeteren

Het is van belang dat de hormoonbalans bij de vrouw in evenwicht is. Wanneer er geen goede volgroeide eicel door middel van een eisprong in de eileider terecht komt kan er geen bevruchting plaatsvinden. Dit kan komen door een lichamelijke oorzaak zoals bijvoorbeeld een blokkade of verkleving in de eileider. De eisprong wordt echter ook door een aantal andere factoren beïnvloedt. Er kunnen hormonale stoornissen zijn waardoor er geen eisprong plaatsvindt dit gebeurt onder andere bij: polycysteus ovarium syndroom, een vervroegde overgang of bij ernstig onder- of overgewicht. Daarnaast kunnen er verklevingen zijn in de baarmoeder of er kan sprake zijn van endometriose; een aandoening waarbij baarmoederslijmvlies zich kan hechten aan bijvoorbeeld de eileider of eierstok. Sommige vrouwen hebben baarmoederhalsslijm dat slecht doordringbaar is waardoor de zaadcel de eicel niet kan bereiken. Er zijn een aantal supplementen die hormoonbalans kunnen verbeteren. Een goede multivitamine in het bioritme die de juiste voedingsstoffen bevat voor de Dag en voor de Nacht is een absolute must om de hormoonbalans te herstellen. Daarnaast kan een vitamine D tekort de kans op een gezonde zwangerschap verminderen. Wanneer er sprake is van een ontregelde cyclus kan een fyto-oestrogeen supplement zoals Angelica Sinensis (Dong Quai) helpen de verstoorde cyclus te herstellen. Het beste is de combinatie Magnesiumtauraat met Vitamine B6 bij hormonale onevenwichtigheden. Vrouwen die jarenlang de pil hebben gebruikt hebben doen er goed aan om B12 en foliumzuur te slikken aan