Elke dag moeten wij maar hetzelfde zijn. Toch? Nou, noppes! Dat kan als man al niet. Maar zeer zeker als vrouw niet! Dit heeft met heel veel dingen te maken, maar vooral is het verschil tussen man en vrouw de cyclus. Dus les 1 van deze blog: accepteer dat je de ene dag anders bent dan de andere dag! En roep altijd tegen je partner, baas of schoonmoeder: 'Sorry, het is niet ik, maar mijn cyclus:)'.
Maar goed even naar 'de' cyclus. De energie van de maan, de seizoenen, getijden en onze maandelijkse cylci zorgen ervoor dat we ons zielig voelen en maar zoeken waar het vandaan komt. Maar als je het gaat accepteren en ook er naar gaat leven wordt het zoveel makkelijker!
Dus ga op onderzoek uit en leer je lichaam kennen! Het is zo fijn te weten in welke week je beter geen keuzes kunt maken (of wel), emotioneler bent, meer zin hebt in seks (ja, mannen…), meer wilt afspreken of liever op de bank wilt zitten.
Daarnaast kun je dus van tevoren al zorgen dat je geen enorme dips krijgt en je mindset positief blijft omdat je jezelf niet hoeft af te kraken omdat je je weer een loser voelt.
Ook in de cyclus is er maar één IK. Dus het is belangrijk goed zelf te onderzoeken wat er voor jou speelt. Het is belangrijk te weten of je bijvoorbeeld in de perimenopauzale fase zit, enometriose, pcos hebt of andere klachten (waar je dan wel weer iets aan kunt doen vaak!). Maar hieronder in grote lijnen wat jouw cyclus jou wilt vertellen.
Vaak is de lente en de zomer, tussen het einde van de menstruatie en de ovulatie, een tijd van hoge energie wanneer we veel doen. Dit kan vaak een super productieve tijd zijn, een gezellige tijd waarin we ons echt goed kunnen voelen. Na de ovulatie krijgen we vaak de innerlijke roep om naar binnen te trekken en beginnen we ons geleidelijk terug te trekken, te vertragen en naar binnen te trekken, net als het herfstseizoen in de wereld voordat de hele cyclus opnieuw begint.
LENTE
De lente (ruwweg dag 5 tot 7 tot dag 12 tot 13, afhankelijk van je cycluslengte) – of de folliculaire fase om het zijn biologische naam te geven – begint net na je menstruatie en duurt tussen de zeven en tien dagen, afhankelijk van je cycluslengte.
De kracht van de innerlijke lente is een mooie natuurlijke motivatie, een nieuw begin, vol natuurlijke focus en optimisme, een soort bereidheid om dingen opnieuw te proberen.
Gedurende deze tijd beginnen de follikels in je eierstokken die je eitjes bevatten te rijpen en een van hen zal rijpen klaar voor ovulatie. Je energieniveau stijgt geleidelijk en er kan een algemeen vrolijk gevoel in de lucht zijn, een algemene vrolijke sfeer.
De lente is een goed moment om spannende nieuwe projecten te starten We zitten hier natuurlijk vol creativiteit, brainstormen en probleemoplossend vermogen komt gemakkelijk.
ZOMER
De zomer (ongeveer dag 13 tot 21 afhankelijk van je cycluslengte) – of de ovulatiefase – duurt slechts twee of drie dagen. Het is de kortste fase van je cyclus wanneer je rijpe follikel barst en een ei loslaat. Gedurende de volgende dag of zo wordt het eitje bevrucht of sterft het.
Je energieniveau blijft echter stijgen tot hun hoogtepunt in de zomer en je zult je vaak vol vertrouwen voelen, je goed voelen over jezelf, hoe je eruit ziet en hoe je je voelt.
Leer om met de stroom tijdens ovulatietijd te gaan, uw instincten te vertrouwen en dingen te laten gebeuren. Het is een zeer productieve en gezellige tijd, maar het kan gemakkelijk zijn om dingen hier te overdrijven en later op te branden.
Deze fase is misschien ook niet zo geweldig voor jou als je eenmaal in de perimenopauze bent, omdat het oestrogeengehalte begint te dalen, en het zal ook een heel andere ervaring zijn voor postnatale moeders terwijl hun lichaam en cyclus zichzelf na de geboorte resetten. Merk op hoe jouw unieke ervaring van deze fase voor jou is. Waar hou je van? Wat vind je niet leuk? Wat valt je op?
HERFST
De herfst (ruwweg dag 21 tot ongeveer dag 28) – de luteale fase – begint na de eisprong en heeft twee helften.
Aanvankelijk begint de follikel die het eitje vrijgaf progesteron te produceren, wat de groei van het baarmoederslijmvlies stimuleert in de voorbereiding op zwangerschap. Vervolgens, na aanvankelijk te zijn gedaald, stijgen de oestrogeenniveaus licht ter voorbereiding op de zwangerschap. Als er echter geen zwangerschap is, vallen oestrogeen- en progesteronniveaus waardoor de baarmoedervoering tijdens de volgende fase afwerpt.
Tijdens de eerste helft van de herfst als progesteron niveaus stijgen, zul je het gevoel hebben dat je afwikkelt na de hoge energie van de zomer. Dan kan het een beetje moeilijker worden als zowel oestrogeen- als progesteronniveaus beginnen te dalen. Dit is waar we symptomen van PMS kunnen ervaren, hunkeren naar chocolade, uit balans raken of niet meer weten hoe om te gaan met schommelende stemmingswisselingen.
Maar het is niet allemaal slecht nieuws, hoe meer je hier dicht bij je ervaringen kunt blijven en deze fase kunt volgen, hoe meer je het echt zult begrijpen. En heb je last van PMS? Dan is het belangrijk ook hier iets mee te doen! Ik nodig je graag uit😊.
Hoe ervaar je de herfst? Wat komt er voor jou op? Ben je aardig en zachtaardig tegen jezelf?
WINTER
De bloeding of menstruatietijd – duurt ongeveer drie tot zeven dagen, meer voor sommige vrouwen. Dag 1 van je cyclus is eigenlijk de eerste dag van je bloeding.
Als je progesteron niveau daalt, zal de binnenlaag van je baarmoeder loslaten en bloed je.
Er kan een echt gevoel van loslaten zijn wanneer je ongesteld wordt. Energie zal hier op zijn laagst zijn en vaak is er een diep verlangen om introvert te zijn en lekker op de bank te hangen, alleen willen zijn met de behoefte om te rusten en een pauze te nemen van de dagelijkse taken. Dit is echt je denk- en reflectietijd, in plaats van je actietijd.
Als je hoofdpijn en/of menstruatiekrampen ervaart tijdens je menstruatie, kun je een warmwaterfles proberen om de symptomen te verlichten of een rustige yogales. Het is erg moeilijk om de juiste balans te vinden met ons drukke leven en gezinnen om ook in deze fase voor jezelf te zorgen. I know. Maar probeer het maar eens. En als je een regelmatige cyclus hebt kun je wellicht al vooruit plannen (en je partner en kinderen inlichten).
Hoe ga jij met je cyclus om?
Comments