top of page
Zoeken

Cyclus: van prinses naar heks

Elke dag moeten wij maar hetzelfde zijn. Toch? Nou, noppes! Dat kan als man al niet. Maar zeer zeker als vrouw niet! Dit heeft met heel veel dingen te maken, maar vooral is het verschil tussen man en vrouw de cyclus. Dus les 1 van deze blog: accepteer dat je de ene dag anders bent dan de andere dag! En roep altijd tegen je partner, baas of schoonmoeder: 'Sorry, het is niet ik, maar mijn cyclus:)'.


Maar goed even naar 'de' cyclus. De energie van de maan, de seizoenen, getijden en onze maandelijkse cylci zorgen ervoor dat we ons zielig voelen en maar zoeken waar het vandaan komt. Maar als je het gaat accepteren en ook er naar gaat leven wordt het zoveel makkelijker!

Dus ga op onderzoek uit en leer je lichaam kennen! Het is zo fijn te weten in welke week je beter geen keuzes kunt maken (of wel), emotioneler bent, meer zin hebt in seks (ja, mannen…), meer wilt afspreken of liever op de bank wilt zitten.

Daarnaast kun je dus van tevoren al zorgen dat je geen enorme dips krijgt en je mindset positief blijft omdat je jezelf niet hoeft af te kraken omdat je je weer een loser voelt.


Ook in de cyclus is er maar één IK. Dus het is belangrijk goed zelf te onderzoeken wat er voor jou speelt. Het is belangrijk te weten of je bijvoorbeeld in de perimenopauzale fase zit, enometriose, pcos hebt of andere klachten (waar je dan wel weer iets aan kunt doen vaak!). Maar hieronder in grote lijnen wat jouw cyclus jou wilt vertellen.


Vaak is de lente en de zomer, tussen het einde van de menstruatie en de ovulatie, een tijd van hoge energie wanneer we veel doen. Dit kan vaak een super productieve tijd zijn, een gezellige tijd waarin we ons echt goed kunnen voelen. Na de ovulatie krijgen we vaak de innerlijke roep om naar binnen te trekken en beginnen we ons geleidelijk terug te trekken, te vertragen en naar binnen te trekken, net als het herfstseizoen in de wereld voordat de hele cyclus opnieuw begint.


LENTE

De lente (ruwweg dag 5 tot 7 tot dag 12 tot 13, afhankelijk van je cycluslengte) – of de folliculaire fase om het zijn biologische naam te geven – begint net na je menstruatie en duurt tussen de zeven en tien dagen, afhankelijk van je cycluslengte.

De kracht van de innerlijke lente is een mooie natuurlijke motivatie, een nieuw begin, vol natuurlijke focus en optimisme, een soort bereidheid om dingen opnieuw te proberen.

Gedurende deze tijd beginnen de follikels in je eierstokken die je eitjes bevatten te rijpen en een van hen zal rijpen klaar voor ovulatie. Je energieniveau stijgt geleidelijk en er kan een algemeen vrolijk gevoel in de lucht zijn, een algemene vrolijke sfeer.