Het is eindelijk zover! Je kleine koter is eindelijk op de wereld en het is genieten geblazen! Wat is zo hummeltje toch heerlijk. En met 5 meiden weet ik er denk best veel van:). Maar man o man; wat ik heb nachten afgetobd!
Want echt: ik was op slag verliefd...
Tot het blazen niet alleen niet meer van geluk is maar ook van scheetjes, krampjes en huilende nachten.Het is altijd zó sneu en soms ben je hopeloos. We gaan van het ene potje naar de ander. Wat moest ik doen? Als ik toen wist, wat ik nu weet. Dan had ik in mijn leven echt wel wat meer uurtjes geslapen, denk ik zo.
En zo komen er ook veel mensen met kleintjes in de praktijk. Ze ze zijn ten einde raad.
'Anka! Help! Wat moet ik doen?' Tja, buiten oordopjes heel veel geduld en veel knuffelen kun je eens kijken wat je wellicht nog meer kan doen.
Lieve mama (en papa), doe maar rustig. Het komt goed! Laat ik wat uitleggen.
Ten eerste is het belangrijk te begrijpen dat de darmflora van een baby al voor de geboorte aangelegd wordt en afhankelijk is van de darm van mama. Dus mama: begin al tijdens de zwangerschap (ervoor nog beter!) met het verzamelen van een goede darmflora.
Daarnaast is het goed te weten dat de baby echt door het vaginaal kanaal moet om wat bacteriën weg te happen. En laat daar nu heel vaak al een foute start zijn.
Natuurlijk is een keizersnede supermooi als het niet op natuurlijke wijze gaat! Dat wil ik niet ter discussie stellen. Maar het is wel belangrijk dat de baby meteen na de geboorte de goede bacteriën toegediend krijgt. Als je baby namelijk de natuurlijke route mist zal het ook niet de bacteriën krijgen die de zuurstof in de darmen weg knabbelen. En juist dat zou moeten aangezien de andere inwoners niet tegen zuurstof kunnen. Als je baby dan zo kleine maand oud is kan de darmflora zich daar goed gaan settelen. Het is overigens heel normaal dat je baby dan een paar dagen (ik herhaal ...een paar dagen en geen weken!) last heeft van wat buikpijn. Dit komt omdat de bacteriën, die zich in die weken gaan nestelen, zuurvormend zijn. En dat moet! Want deze beestjes zorgen ervoor dat de spijsvertering lekker loopt en de darmen zich verdedigen tegen indringers. Je snapt dus als dit natuurlijk proces niet plaatsvindt je best wat probleempjes kunt krijgen. Leg daar bovenop dat veel vrouwen geen borstvoeding meer geven (hoho, geen aanval want ook ik heb dit niet gedaan!) of niet goed eten tijdens de borstvoeding en het mis gaat. Zonder goede borstvoeding geen goede darmflora. Dus dan is er wat meer werk aan de winkel!
Maar wat kan je er nu aan doen denk je wellicht bij jezelf?
Nou jonge ouders; hier wat tips!
Sluit bij jezelf een intolerantie of allergie uit.
Zorg ervoor dat je al voor de geboorte (liefst zwangerschap) een top darmflora hebt.
Zorg ervoor dat er bij het kleine hummeltje een goede basis is van de goede bacteriën zodat de slechterikken geen kans krijgen om zicht te hechten aan de slijmlaag om de darm
Zet geen infacol in! Dit is zo onwijs chemisch en slecht dat als je echt de darmpjes wilt verpesten dat moet nemen.
Gebruik de goede maar ook de probiotica die voor deze leeftijd belangrijk is! Neem zelf ruim 3 maanden voor de uitgerekende datum een probiotica waar de bifidobaceterie infantis in zit en de lactobacilles rhamnosus. Dit zijn de bacteriën die jouw kleintje na de geboorte bij zich draagt.
Begin pas met bijvoeding vanaf zeker 6 maanden en wanneer je kleintje zit.
Geef de baby geen eten als het er niet om vraagt. Constant eten is constant de spijsvertering aan de gang..
Draag de kleine lekker dicht bij je in een draagdoek. Wij zijn kuddedieren en het is echt best gek dat wij 'ons jonkie' al meteen naar de geboorte in een apart kamertje in een apart bedje leggen.
Als je geen borstvoeding geeft geef dan vooral flesvoeding waar het voor gemaakt is: voeden en niet vullen. In onwijs veel flesvoeding zit zoveel rommel en troep!
Laat je voeding (en later van de kleine) rijk zijn aan prebiotica uit groenten, granen, fruit, bonen en noten, essentiële vetzuren en vocht. Beperk mono- en disacchariden (suiker, glucose, fructose, diksap, moutstroop etc).
Begin altijd met groenten en niet met fruit met bijvoeding!
Neem zelf hoogwaardige omega 3 vetzuren.
Bezoek een osteopaat. De osteopaat kijkt naar het totale lichaam en kan spanningen wegnemen.
Zorg dat je zelf relaxt blijft!
Drink zelf lavendelthee.
En als dit alles nog niet helpt: send me a message!!! Mama Anka is helping you!!
Comments