top of page
Zoeken

De schildklier

Naar schatting zijn er in Nederland 500.000 mensen met een traag werkende schildklier ofwel hypothyreo√Įdie. Deze mensen hebben als voornaamste klachten vermoeidheid, kouwelijkheid en hoofdpijn. In dit artikel lees je de verschillende oorzaken van een hypothyreo√Įdie en de mogelijke oplossingen.

De functie van de schildklier

De belangrijkste functies van de schildklier zijn:

· Metabolisme: de stofwisseling van vetten, koolhydraten en eiwitten om energie te produceren en om al die dagelijkse processen goed te laten verlopen.

· Thermogenese: de productie van warmte; om ons goed op temperatuur te houden.

· Aanpassing aan stress.

· Ontwikkeling van de hersenen in de baarmoeder. Als kinderen in de baarmoeder al een gebrek hebben aan jodium, kunnen deze kinderen ter wereld komen met een geestelijke achterstand.

· De schildklier is betrokken bij omzetting van beta caroteen naar vitamine A. Als de handpalmen een beetje oranje zijn, kan dit een aanduiding zijn dat deze omzetting niet goed verloopt.

· De schildklier speelt een rol bij de van opname vitamine B12. Bij een vitamine B12-gebrek kan dit ook een verdenking zijn van een gebrekkig functionerende schildklier.


De werking van de schildklier

De schildklier wordt aangestuurd vanuit de hersenen. De hypothalamus maakt Thyro√Įd Releasing Hormone (TRH) aan. Dit zet de hypofyse aan om Thyro√Įd Stimulerend Hormoon (TSH) aan te maken. TSH geeft de schildklier een seintje om de schildklierhormonen T4 en T3 aan te maken. Met name in de lever wordt T4 omgezet naar T3, de actieve vorm van schildklierhormoon. Voor deze omzetting naar T3 is onder andere jodium nodig. De opbouw van het schildklierhormoon T4 bestaat uit Tyrosine (enzym), hier zitten 4 jodium moleculen aan gekoppeld. Vandaar dat jodium in grote mate van belang is voor de schildklier. Ook zink is essentieel bij de omzetting. Andere stoffen die nodig zijn voor een goede omzetting van T4 naar T3 zijn: magnesium, vitamine A en selenium. Zoals je ziet zijn er vele stoffen nodig voor een goede omzetting van T4 naar T3, Deze stofjes moeten dus voldoende op voorraad zijn om de omzetting goed te kunnen laten verlopen. Selenium is hierbij essentieel en een extreem belangrijk mineraal voor de schildklier.

De schildklierhormonen zijn zelfregulerend door middel van een negatief feedbackmechanisme. Op het moment dat er voldoende T4 en T3 geproduceerd is, krijgen de hypofyse en hypothalamus een seintje dat de productie van TSH gestopt kan worden. De hersenen houden de schildklierhormonen dus binnen normaalwaarden.


Reversed T3 (rT3)

T4 wordt ook omgezet in rT3. Dit is de tegenhanger van T3. De schildklierhormonen T4, T3 en rT3 werken samen om ons metabolisme in balans te houden. Als de waarde van rT3 te hoog is, wordt de functie van T3 geblokkeerd. Dit zorgt eigenlijk voor een besparing van energie.


Externe en interne invloeden op de schildklier

De schildklier is extreem gevoelig voor invloeden van binnenuit en buitenaf. Bij dalende waarden van de hormonen oestrogeen en progesteron, heeft dit invloed op de werking van de schildklier. Met name in de overgang hebben vrouwen daarom een verhoogde kans op een vertraagde schildklier. Ook het langdurig blootstaan aan stress en het als resultaat hiervan verhoogde waarde van cortisol, heeft een invloed op de schildklier. Andere externe factoren die van invloed zijn:

· Kwik (amalgaam vullingen).

· Luchtvervuiling.

· Voeding.

· Straling (van bijvoorbeeld mobiele telefoons).

· Roken.


Klachten en symptomen traag werkende schildklier (hypothyreo√Įdie)

· Vermoeid.

· Kouwelijk.

· Moeite met afvallen of makkelijk aankomen.

· Obstipatie en/of diarree.

· Opgeblazen gevoel en/of maagklachten.

· Hartritmestoornissen.

.Moeizaam herstellen van lichamelijke inspanning

.Depressief

.Menstruatieklachten

.Haaruitval

.Broze nagels

.Spierkrampen of spierpijn

.Gewrichtsklachten

.Hoge cholesterolwaarde

.Hoofdpijn

.Droge huid.Struma (verdikte schildklier in de hals)

.Oranje handpalmen

.Dun uitlopende wenkbrauwen.