top of page
Zoeken

Dressings

  1. Bijna alle slasauzen en dressings die te koop zijn in de supermarkt bevatten een grote hoeveelheid glucose-fructosesiroop. Tenzij je een slasaus of dressing in een natuurvoedings- of biologische winkel koopt kun je er vanuit gaan dat je met elke kwak slasaus meer glucose-fructosesiroop binnen krijgt dan je lief is. Glucose-fructosesiroop staat bekend als een zeer ongezonde zoetmaker die in veel wetenschappelijke onderzoeken in verband is gebracht met een hoger triglyceride niveau, een toename van insulineresistentie wat tot diabetes kan leiden en opbouw van buikvet.

  2. Vrijwel zonder uitzondering bevatten kant-en-klare slasauzen en dressings zeer sterk geraffineerde sojaolie of koolzaadolie. Ondanks alle marketingpraatjes zijn deze oliën echt ongezond. Door het raffinageproces van zowel soja als koolzaadoliën oxideren de meervoudig verzadigde vetzuren die daardoor een ontstekingsreactie in je lichaam kunnen veroorzaken. Daarnaast zitten er in sojaolie veel te veel omega-6 vetzuren, waardoor de verhouding tussen je omega-3 en omega-6 vetzuren volledig uit balans raakt. Koudgeperste olijfolie is veel gezonder, maar als er “gemaakt met olijfolie” op het etiket van een slasaus of dressing staat dan moet je achterdochtig worden. Waarschijnlijk kun je op de achterkant van de fles in de kleine lettertjes lezen dat de voornaamste bestanddelen van deze saladedressing sojaolie of koolzaadolie zijn en dat de hoeveelheid olijfolie nagenoeg nihil is.

  3. Veel slasauzen en dressings bevatten heel veel suiker, zout, kunstmatige geur-, kleur-, en smaakstoffen en allerlei andere ingrediënten die zeer schadelijk kunnen zijn voor je lichaam en die bovendien helemaal niet in een lekkere slasaus of dressing hoeven te zitten.

Naast dat je hele lekkere dressings kunt maken, heb je vaak maar 1 product nodig om de lekkere bite te krijgen. Denk aan azijn met verse kruiden. Ook kun je kruiden laten drogen of al gedroogd komen. Je kunt ze in een apart busje doen en mengen! Als je tijd hebt voor andere lekkere combinaties, heb ik nog wat lekkere ideetjes voor je op een rijtje gezet.


1. Yoghurt dressing

  • Snufje zout en peper

  • 1 eetlepel citroensap

  • 1 eetlepel olijfolie