top of page
Zoeken

Eet jij ook zo weinig?


Toen ik nog een jonger was dacht ik dat het heel simpel was: Je ging wat minder eten, wat meer bewegen. Hoe ouder ik werd, hoe meer crashdiëten langskwamen. En toen was daar ineens de norm van maximaal 1200 kcal per dag als je wilde afvallen. Dit hoor ik nog steeds dagelijks terug. Gewoon minder eten en meer sporten. Maar zal ik jullie eens iets leuks vertellen (niet allemaal naar de taart rennen nu he!)?


Wil je blijvend afvallen? Begin hier dan niet aan en eet genoeg!


De mens zit mooi in elkaar. In ons lichaam vinden van allerlei processen plaats die ervoor zorgen dat we hier al zo 2 miljoen jaar zijn. Lang leve de Homo Sapiens! Hongerwinters, buitengewone kou, extreme hitte, gevaarlijke roofdieren etc etc! Maar is dit nu hetzelfde soort overleven als hoe wij overleven met elk dieet om maar weer in een bikini te passen?


Basaal metabolisme Een mens in rust, dus liggend, verbruikt al tussen de 1200 en 1800 kcal per dag (afhankelijk van lengte, gewicht, geslacht). Laat staan als je ook nog gewoon de dagelijkse bezigheden doet: zitten, wandelen, klusjes in huis, eten, etc. Dit is dus wat het lichaam nodig heeft om te blijven functioneren. Want zeg nou zelf, het is best belangrijk dat je hart genoeg energie heeft om te kloppen!


Hongersnood Bijzonder genoeg kan de mens overleven op langdurig minder calorieën dan wat ons basaal metabolisme nodig heeft. Dan wordt het metabolisme omlaag geschroefd door de schildklier. Je hebt minder energie zodat je minder gaat doen en dus meer kunt met dezelfde calorieën. Ook gaat het lichaam prioriteiten stellen. De organen onderhouden is heel belangrijk, maar behoud voor de lange termijn, zoals libido, vruchtbaarheid, mooi haar, sterke nagels en het herstel van beschadigde cellen zijn dan geen prioriteit. Daar wordt dus op bespaard. Is dat echt wat je wilt?


Sneller aankomen Maar het lichaam houdt niet van deze hongersnood toestand! En voorkomt het liever voor de toekomst. Nog zo’n wonderbaarlijk mechanisme van het lichaam is dat we opgeslagen vet kunnen omzetten in energie, om een tekort aan calorieën aan te vullen. Komen er vaker hongersnoden, dan is dat een teken voor het lichaam dat tussen die hongerwinters door, er zoveel mogelijk vet opgeslagen moet worden voor de volgende hongersnood. Daarom kom je zo snel weer aan wanneer dat 10 weken dieet is afgelopen en je weer gaat eten zoals eerder!


Daarom pleit ik ervoor dat je voldoende eet. Onder je BMR (het aantal calorieën dat je verbruikt in rusttoestand) gaan eten is not done! Als je dan ook nog eens als een speer gaat sporten wordt het helemaal linke soep! Dus eet je nu heel weinig en val je niet af? Of val je altijd veel af maar komt het er weer bij? Misschien wordt het dan tijd om te kijken naar een voedingsplan.

Comments


bottom of page