top of page
Zoeken

En wat moet jij van jezelf?

Moeten....tja, en dan is het zondagavond. En dat vinden wij niet leuk he mama's? (en papa's). Het weekend is namelijk voorbij. Ok, misschien vinden wij het wel weer heerlijk dat de kids naar school gaan. Of zijn ze nog niet hyper van de Sint?


Maar eigenlijk moeten we nog zo off-dag voor onszelf hebben. Iedereen de deur uit en met je unicorn-onesie met apensloffen op de bank. Even helemaal niks moeten. 


Maar ho nee, dat kan niet. De sportschool roept, het werk roept, de was roept en vooral een fitmom of fitdad worden roepen. Dag netflix, dag lekker bladeren in de story (stel nu eens dat je de soap rondom Andre Hazes mist) en dag alles de boel de boel laten en lekker in je bed blijven dutten. Mmm...hier gaat iets mis in ons syteem. Denk je niet?

Waarom denken wij zo zwart-wit? Ja, natuurlijk de taken roepen. Maar roepen ze zo hard?


Laat ik even met de billen bloot gaan. Ik ben zo iemand. Nou ja, ik ga steeds meer naar 'ik was zo iemand'. Maar als ik eerlijk ben kan ik hem soms nog wel eens flippen. Want mijn to-do lijstje kon vroeger zes kantjes lang zijn. Nu gelukkig maximaal 1 kantje. Ben ik dan lui geworden? Nee, ik denk dat ik nog steeds doe wat ik moet doen. Alleen doe ik de prioriteiten. En als die af zijn komen de andere to do dingen vanzelf weer naar boven. En durf ik soms te zeggen: 'Het komt eraan!' Ik dacht namelijk vaak dat ik niet belangrijk was als ik niet 10 uur per dag werkte. En ja, dat betekent wel eens dat de planning finaal in de soep. Ik weet altijd als ik een klant vergeet (gelukkig nog maar 1x gebeurd haha) of een verjaardag van een lieve vriendin vergeet dat ik teveel in mijn hersenspinsel heb opgeslagen en het overzicht kwijt ben. Daarom maak ik op zondag altijd een priolijstje: wat moet er deze week echt gebeuren? En wat kan later. Dit schept rust en overzicht. En er niet bijhoren? Dat is denk ik iets waarom velen zichzelf zoveel 'moeten' opleggen.


Daarom doe ik ook niks aan goede voornemens: niet privé en niet in mijn marketing. Wel doe ik veel met plannen, doelen en vooral de tijd nemen om daar te komen. Laten we ons vooral niet zoveel druk opleggen. Maar vooral leren hoe we rust in kunnen bouwen in ons leven en juist daardoor gezonder te kunnen gaan eten, sporten en vooral leuke dingen doen. En ja, je was is gewoon gedaan en je blijft ook nog gewoon je dagelijkse moetjes doen. Met vijf kids ben ik de laatste die dit niet zou begrijpen. Ik krijg regelmatig de vraag: "Hoe doe jij het nu toch allemaal?" Waarop ik antwoord: "Gewoon doen en als ik het niet meer trek even niet doen." Het is zo simpel als ik het zeg....


Maar goed, even terugkomende op de lekkere druk die wij ons opleggen. Herken jij dit? Maar herken jij ook dat je dan ook vaak meer van die lichamelijke vage klachten krijgt? Nooit echt ziek, maar van die pijntjes. Logisch, want stress gaat boven alles. Eerst gaat jouw stress proberen te overleven, waardoor andere systemen (schildklier, hormonen, immuunsysteem etc ) op een lager pitje staan. Ben jij wel eens ziek in tijden van hoge stress? Of juist als je vakantie hebt? Meestal het laatste toch?


Als je namelijk onder stress staat heeft je lichaam geen tijd om echt ziek te zijn. Dus mocht jij deze vakantie toch weer de griep te pakken hebben gehad, kun je jezelf afvragen hoe jij met stress omgaat. Mijn inziens gaat het in de begeleiding naar een gezonde leefstijl een groot deel ook hierom. No fix-win. Nee, resultaat voor langere termijn. En vooral jezelf en je lichaam gaan snappen. Wat doet stress met je lichaam (zowel lichamelijke als geestelijke stress), hoe ga jij met stress om en hoe kun je dit veranderen?


Voor nu ga ik nog maar een aflevering GTST terugkijken:).  Altijd als ik dat namelijk kijk, weet ik dat mijn leven best ok is. En voor jou lieve mama, papa, student of hardwerkende dame/heer: no stress morgenvroeg! Als je kind met zijn pyama naar school wilt: no worry! Als jij met je trui binnenste buiten je kantoor binnen komt: alle begrip! En als je collega bij het koffieapparaat je vertelt wat je allemaal moet doen zeg je gewoon: "Ik moet niks: alleen koffie drinken, ademhalen, poepen en een in het beste geval moet ik een wijntje." Wedden dat je collega de volgende dag je of negeert of koffie voor je gaat halen?


Liefs Anka


Ps: Vanaf morgen ben ik ook weer paraat om met jou een kopje koffie te drinken over moeten of zo....

Comments


bottom of page