top of page
Zoeken

Essentiele suikers....wat doen ze nu?


Gegroet, dappere darmontdekkers! Het creëren van een gezond darmfeest is misschien wel een van de leukste taken die ik in mijn praktijk uitvoer! Eén groot feest! Je zou kunnen zeggen dat je darmen de echte partyanimals zijn, want ze bevatten meer bacteriën dan je in je hele lichaam bij elkaar kunt schudden! Geen wonder dat ze zo'n cruciale rol spelen in je gezondheid. Voel je je buikje rommelen, heb je de vermoeidheidsblues, of lijkt je hormoonhuishouding een beetje uit de maat?


Lees dan maar snel de uitnodiging om te ontdekken hoe je jouw darmfeestje op peil kunt houden en ervoor kunt zorgen dat het de coolste plek in je lichaam blijft. En nog wel met suiker:)!


Wat is dat 'darmfeestje' eigenlijk?


Een top darmfeestje bestaat uit de juiste mix van bacteriën. Je hebt er heel wat van en het draait allemaal om balans. Je wilt de gasten die ontstekingen uitnodigen vermijden en de vriendelijke, behulpzame gasten juist verwelkomen! Een goed darmfeest helpt niet alleen bij het verteren van je voedsel, maar zorgt ook voor een stevige darmwand. Een sterke darmwand is belangrijk voor het opnemen van belangrijke voedingsstoffen, het verminderen van allergische reacties en het wegsturen van ongenode gasten zoals schimmels en parasieten.


Essentiële suikers - de party brandstof!


Dus, hoe houden we dit darmfeest op gang? Nou, je moet weten wat je gasten willen. Je darmfeest voedt zich met wat jij in je mond stopt, dus geef ze de juiste lekkernijen! En wat is de nummer één feestknaller? Essentiële suikers natuurlijk!

Essentiële suikers zijn die suikers waar je lichaam niet zelf voor in de keuken staat. Je moet ze dus ergens anders vandaan halen. Er zijn er acht in totaal. En de meeste van deze essentiële suikers kun je vinden in de plantenwereld.

Groenten en fruit zitten bomvol met de suikers waar je darmfeest zo dol op is.

Eventjes; niet alle suikers zijn even geweldig. Ik heb het dus over essentiële suikers! Een overdosis van bewerkte suikers als high fructose corn syrup kunnen het darmfeestje weer verpesten.


Dus, laten we wat meer lekkernijen 'essentiële suikers' serveren. Voor jullie presenteer ik dan ook: het weekmenu!


Het Menu van essentiële suikers

 • Cellulose: Perfect voor de darmfeest vibe. Meer rauwe groenten en kiemen op het menu!

 • Arabinogalactaan: De immuniteitsboost voor je feestje. Denk aan kokos, wortels, zwarte bonen, peren, tomaten, kokosnoot, kurkuma en salie.

 • Mannose: De ontstekingsremmer die de allergiecrashers buiten houdt. Serveer bonen, linzen, aloë verasap, kool, tomaten, shiitake, broccoli, bessen, perziken en appels.

 • N-acetyl-galactosamine: De gastheer die je darmwand versterkt. Je vindt hem in rundvlees, zeewier en shiitake.

 • Galactose: Laat parasieten en schimmels niet op het feest verschijnen. Verhoog de opname van vitamines en mineralen met bonen,sperziebonen, tomaten, hazelnoten en blauwe bessen.

 • Inuline: De groeipromotor voor de juiste darmbacteriën. Zet op het menu: artisjok, asperges, prei, uien, zoete aardappel, knoflook en aardperen.

 • Lignanen: Sterkt de darmfeest vibe aan. Geniet van lijnzaad, pompoen, maanzaad, bessen, haver en hennep.

 • Pectines: Meer darmfeestversterkers. Kies voor biologische appels met schil.

 • N-acetylneuraminezuur: Versterkt de slijmvliezen en weerstand. Serveer kippeneieren en rauwe melk.

 • Fucose: Houdt ongewenste bacteriën buiten en brengt de sfeer in balans. Zet kelp, zeewier, champignons en zaden op het menu.

 • Xylose: Voor de juiste darmflora flow. Laat kelp, bessen, peren, aloë vera, zaden, granen, kruiden, broccoli, erwten, spinazie, aubergine, maïs en kool binnen op je darmfeest!

Waarom is dit feestje zo belangrijk?

Natuurlijk is het duidelijk dat je darmen invloed hebben op je algehele gezondheid. Maar laten we eens kijken naar de diepte van dit magische darmfeest en hoe het verschillende aspecten van je gezondheid beïnvloedt. Zie je, er zit meer achter de feestdeuren dan je zou denken!


allergieën en darmfeest drama


Allergieën kunnen het gevolg zijn van een knallende ruzie in je darmfeestje, want een onrustige darmflora kan je immuunsysteem in de war schoppen. Hier is hoe het werkt: je darmbacteriën zorgen voor een topkwaliteit darmwand. Een sterke darmwand is als de bodyguard van je lichaam die de juiste gasten binnenlaat en de ongewenste types buitenhoudt (zoals bepaalde eiwitten die wel eens te luidruchtig kunnen zijn). Als de darmwand niet in topvorm is, kunnen die ongewenste gasten voor ontstekingen zorgen, wat weer de basis kan zijn voor allergieën of intoleranties. Een gezond darmfeest kan je immuunsysteem kalmeren en allergieën verminderen. Dat is pas een feest voor je lichaam!


Hormonen en dansende darmen


Hormonen worden beïnvloed door essentiële suikers. Dat komt doordat de receptoren (de voelsprieten van je cellen die signalen oppikken en doorgeven) goed moeten kunnen dansen op het ritme van een gezonde celwand. Daarvoor heb je niet alleen omega 3-vetzuren nodig, maar ook de juiste essentiële suikers! Zonder goedwerkende receptoren kunnen de hormonen hun moves niet goed uitvoeren, wat leidt tot een chaos op de dansvloer van je hormoonbalans. Kortom, hormonen hebben hun eigen dance party, en essentiële suikers zijn de beste danspartners!


Gevoelens en darmfeest gemoedstoestand


De connectie tussen je hersenen en je darmen is serieus party time. Deze uitwisseling van informatie gebeurt via peptiden (een soort proteïnen) die zowel in je hersenen als in je darmen worden aangemaakt. Stofjes zoals serotonine (je feel-good hormoon), insuline en schildklierhormonen bestaan ook uit peptiden. Serotonine heeft vooral invloed op hoe je je voelt. Dus, als je darmfeestje in de soep loopt, kan dit leiden tot een tekort aan serotonine, omdat die belangrijke peptiden niet goed kunnen worden aangemaakt. Dus, een blij darmfeestje betekent een gelukkiger jij!


Darmfeest en vermoeidheid


Als je darmflora uit balans is, wordt het een zware klus om voedingsstoffen goed op te nemen en te verwerken. Je darmbacteriën maken stofjes aan die ervoor zorgen dat je de juiste enzymen hebt om bijvoorbeeld B12 op te nemen. En B12 is de energie-ster op elk feest! Verhoogde ontstekingswaarden kunnen ook vermoeidheid veroorzaken. Onderzoeken laten zelfs zien dat mensen met chronische vermoeidheid vaak een onrustige darmflora hebben en problemen hebben met ontgiften. Je raadt het al, ook voor dat proces heb je die essentiële suikers nodig!


Ontgiften en darmfeest detox


Essentiële suikers zijn als de superhelden van je darmfeestje. Ze kunnen giftige stoffen die je lichaam heeft opgeslagen herkennen en effectief afbreken. Je immuunsysteem kan die gifstoffen sneller en beter aanpakken, omdat het weet wat er gaande is! Bovendien neem je voedingsstoffen beter op met een gezonde darmflora, wat essentieel is voor je lever (de cleanup crew van je lichaam) om zijn werk goed te doen.

Dus, onthoud dit: een gezond darmfeest is de sleutel tot een sprankelende gezondheid. Dus blijf dansen, blijf eten, en zorg dat je darmen blij zijn - dan zul jij ook stralen! 🎉🎈🎊


En nu denk hoe ga ik al deze party-crashers nu naar binnen krijgen? Nou, in mijn praktijk werk ik met een geweldig product. Ok, de hoogste dosis is ook het duurste entreekaartje maar laten we nu diverse rangen hebben als mooie toevoeging! In deze superfood zit namelijk al onwijs veel essentiële suikers! En wil je een goede aanvulling voor de kleine? Dan moet je hebben! Smaakt als een snoepje dus de perfecte vervanger.


Maar denk je: ik heb echt klachten: dan is het handig om even contact op te nemen. Dan kijk ik wat jij nodig hebt.


liefs Anka


Commentaires


bottom of page