Zoeken

Gezond gourmetten

Goed weer: gourmetten kan buiten. Slecht weer: gourmetten kan binnen! Het hoeft dus echt niet alleen met kerst:)


Stokbrood, kruidenboter, sauzen, huzarensalade….. Maar omdat de kerst uit drie dagen bestaat, zou het wel eens veel kunnen zijn al dat ongezonde eten. Om toch lekker te kunnen eten, maar wel wat gezonder, zou je onderstaande tips eens kunnen proberen!


1. GEBRUIK KOKOSOLIE IN PLAATS VAN BOTER Omdat boter niet zo heel goed tegen enorme verhitting kan, heb je telkens een nieuw beetje nodig. Op deze manier voeg je ongemerkt een hele hoop calorieën toe aan je stukje vlees, terwijl jij ‘alleen je pannetje vet wilt houden’. Vervang daarom eens je standaard bakboter door kokosolie. Dit product kan veel beter tegen verhitting! Als je liever geen kokossmaak wilt bij alles wat je eet, kun je de geurloze variant nemen.


2. MAAK JE EIGEN SAUZEN Skip die grote potten mayonaise en cocktailsaus van de supermarkt. Ze zitten bomvol suikers, zout en verzadigde vetten. Als je jouw vlees, vis of vega genoeg kruidt, heb je eigenlijk geen saus nodig. Vinden jij en jouw tafelgenoten het wel lekker? Maak dan eens je eigen sausje! Ketchup maak je gemakkelijk zelf door wat tomatenpuree, water, peper, zout en Italiaanse kruiden (zoals oregano en basilicum) te mengen. Een wit sausje kun je maken door wat yoghurt, citroen, peper, zout, olijfolie en knoflook te mengen. (Of maak tzatziki door er nog wat komkommer en munt bij te voegen!) Makkelijk, snel en vele malen gezonder!


3. GEBRUIK LEKKER VEEL GROENTE Is de enige groente die er normaal gesproken bij jou op tafel staat een beetje ui en paprika? Je kunt zo veel meer lekkere groente toevoegen aan de gourmettafel! Denk aan paddenstoelen, courgette, zoete aardappelen, spinazie, pompoen en venkel. Ook kun je een grote schaal salade of snackkomkommertjes en snoeptomaatjes neerzetten. Meer van het zoete? Ananas is heerlijk op de grill! Ook banaan en appel doen het erg goed.


4. LAAT BROOD ACHTERWEGE Vind je brood echt iets toevoegen aan jouw avondje gourmetten? Ik zelf namelijk niet. Je kunt het natuurlijk helemaal achterwege. Vind je een stukje wel lekker ter afwisseling? Bak het pas af als het gourmetstel heet is en alle andere ingrediënten al op tafel staan (zodat iedereen zich niet van tevoren al onnodig volpropt). Of maak van tevoren enkele bruschetta’s klaar waarbij je uitgaat van 1 of 2 bruschetta’s per persoon. Een salsa heb je zo gemaakt door tomaat in blokjes (zonder zaadlijst), gesnipperde rode ui, basilicum, peper en zout en goede olijfolie te mengen.


Eet smakelijk!

Liefs Anka



Contact:

Anka Mertens 

06- 39 58 79 44

Ankamertens@outlook.com

Crown businesscenter

Ericssonstraat 2

5121 ML Rijen

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
Handige links:

Aangesloten bij:

© 2019-2020 Anka Mertens | Webdesign: Ingrid Vreijsen | Fotografie: MOODZ Design & Jacomijn Dijkers