top of page
Zoeken

Glutenvrij-casëinevrij-eivrij informatie en recepten


Bedankt voor het lezen van deze informatie. Het kan een volgende stap zijn naar een gezondere levensstijl, naar een leven zonder gezondheidsklachten. Of in iedere geval een verbetering van je gezondheid. Deze tekst heb ik geschreven voor alle mensen die een (mogelijke) reactie hebben op gluten, zuivel, ei en/of gist en willen weten hoe ze toch gezond en lekker kunnen koken. Ook gebruiken we in onze recepten geen geraffineerde suikers, omdat dit erg belastend is voor het lichaam. Wij hebben ons met de recepten gericht op brood en banket, omdat het in de praktijk moeilijk blijkt om hiervoor goede alternatieven te vinden. Er zijn tegenwoordig veel glutenvrije kant en klaar broodmixen en bakmixen te koop. Daar zijn wij geen voorstander van. Ze bevatten vaak veel toevoegingen en zijn op de langere termijn, belastend voor het lichaam. Wij gaan voor puur genieten en van vullen naar voeden, met gebruik van eerlijke en biologische ingrediënten. Er kunnen een hoop onderliggende redenen zijn, waardoor je bepaalde voeding niet kunt verdragen. Ik wil je uitnodigen om zelf te gaan voelen welke voeding je goed doet. De recepten kun je als basis gebruiken. En we willen je vooral uitnodigen om het zelf te gaan doen en je eigen variaties op de recepten te maken. In deze tekst vind je antwoord op vragen als:

* Hoe maak je een lekker glutenvrij brood?

* Wat kun je gebruiken als gistvervanger om je brood te laten rijzen?

* Hoe maak je iets feestelijks voor een verjaardag, zonder dat je daarna dagen buikpijn hebt?

In deel 1 vind je informatie over reacties op voeding die mogelijk zijn. De reacties zijn namelijk veel diverser dan “alleen maar” een allergie. Ook als je geen allergie hebt, kun je bepaalde voedingsmiddelen soms beter weglaten. Het is belangrijk te weten waar je precies op reageert, zodat je gericht je voeding kunt aanpassen. Wil je het “hoe en waarom” van voedselreacties weten? Lees dan deel 1.

In deel 2 vind je praktische recepten. We leggen uit hoe je iets kunt klaarmaken en wat je hiervoor nodig hebt (niet alleen je boodschappen, maar ook je keukenattributen). Daarnaast vind je veel informatie over de ingrediënten, zodat je uiteindelijk zelf, na een beetje oefenen, naar hartelust kunt gaan variëren. Wil je direct aan de slag met lekkere recepten? Ga dan naar deel 2.

DEEL 1 REACTIES OP VOEDING

In dit gedeelte worden verschillende reacties beschreven, die je kunt hebben, op voeding. Dit is bedoeld om meer inzicht te geven in wat voor soort reacties je kunt hebben en waarom het soms niet eenvoudig is er achter te komen waar de schoen precies wringt. Voeding is persoonlijk. Wat goed is voor jou hoeft niet goed te zijn voor mij. Als je dit gelezen hebt, weet je dat ook “gezonde” voedingsklachten kan veroorzaken. Het is niet mogelijk hier een compleet overzicht te geven. Veel gezondheidsklachten hebben namelijk met voeding te maken. Als je bijvoorbeeld reumatische klachten hebt, kun je beter afzien van het eten van de zogenoemde “nachtschaden”. Tot de nachtschaden behoren onder andere: aardappel, tomaat, aubergine, paprika en rode pepers. Minder bekend is dat gojibessen ook tot de nachtschaden behoren.


Welke reacties op voeding zijn mogelijk?


Er zijn meer reacties op voeding mogelijk dan alleen de bekende allergische reactie. Omdat een aantal van deze reacties relatief onbekend zijn, leggen we deze hieronder kort uit. We gaan niet gedetailleerd in op alle reacties. Het is daarom belangrijk dit samen met een specialist goed neer te zetten.


Naast een allergie kan er sprake zijn van:


• een intolerantie • een reactie op exorfines uit voeding • een reactie op biogene aminen, waaronder histamine • een reactie op voeding als je darmflora en darmslijmvlies niet in goede conditie zijn • bepaalde ziekmakende bacteriën, parasieten of schimmels in je darmen en/of een reactie op voeding, omdat jouw lichaam moeite heeft bepaalde suikers te verteren, zoals bijvoorbeeld lactose (melksuiker) en fructose (fruitsuiker) .


Ook als bepaalde enzymatische processen niet goed verlopen, kun je je voeding niet goed verteren en kun je klachten krijgen. Enzymen zijn eiwitten die bepaalde reacties in het lichaam mogelijk maken of versnellen. Bijvoorbeeld spijsverteringsenzymen, die je nodig hebt om je eiwitten, koolhydraten en vetten te verteren. Dit betekent dat je eerst een aantal voedingsmiddelen weglaat uit je dieet en deze dan één voor één herintroduceert. Als je dan weet op welke voeding je reageert, is een stukje begeleiding vaak prettig. Als je een voedselovergevoeligheid hebt, ligt de oplossing NOOIT in het weglaten van deze producten alleen. Je loopt anders gemakkelijk tekorten op aan essentiële voedingsstoffen. En die tekorten had je wellicht al, omdat je spijsvertering niet optimaal was. Goede vervangers vinden, zodat je een volwaardige voeding houdt, is belangrijk! Een reactie op voeding hoef je gelukkig ook meestal niet te accepteren als iets waar je levenslang last van houdt. Met een goede begeleiding op het vlak van gezonde voeding en gezonde darmen kun je vaak een heel eind komen.


Wat kunnen de eerste signalen zijn dat je mogelijk een probleem hebt met voeding?


Als je na een maaltijd:

• geen behaaglijk gevoel hebt en/of het koud krijgt

• buikpijn (obstipatie, diarree) en/of hoofdpijn krijgt

• humeurig wordt

• het gevoel hebt dat je geen energie hebt. Zoals een cliënt mooi verwoordde: “Mijn gezin maakt er grapjes over dat ik gewoon niet wil afwassen, maar ik zak helemaal in na de maaltijd”.

 En verder als:

• je beverig wordt of hartkloppingen krijgt

• je neus en holtes vollopen of je ogen gaan tranen

• je na voeding een prikkelend gevoel in je mond krijgt


En dit zijn nog maar enkele signalen. Een