Ingrediënten
50 g uien
100 g wortel
100 g prei
100 g selderij
100 g tomaten
100 g champignons
6 peperkorrels
2 laurierbladen
10 g platte peterselie
2 takjes thijm
1 takje rozemarijn
2 takjes tijm
2 el olie
Extra nodig
Zeef Theedoek
Waar je op moet letten
Oppervlakte van de ingrediënten bepaald de kooktijd van je bouillon. Hoe kleiner je snijdt hoe sneller de bouillon klaar is.
Klein snijden vergroot de oppervlakte waaruit de aroma’s kunnen weglekken in het kookwater.
Bak alle groenten, specerijen en kruiden aan in olie zodat de aroma’s die vrijkomen kunnen oplossen in de olie.
Voor een bouillon geldt 1 deel groenten, specerijen en kruiden op 2 delen water
Bereidingswijze:
Maak alle groenten schoon en snijd in kleine stukjes. Hoe kleiner de groenten, hoe meer smaak ze kunnen afgeven. Kneus de peperkorrels met de laurier en het boeket garni (bladpeterselie, tijm en rozemarijn) in de vijzel.
Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak de groenten met de peper in 2 delen op hoog vuur tot ze beginnen te kleuren. Doe over in een ruime pan.
Giet er 2 liter koud water bij en breng de bouillon met de kruiden en laurier tegen de kook. Laat de bouillon 1 uur zachtjes koken.
Laat een kwartiertje afkoelen en giet door de bouillon door een fijne zeef. Gebruik een goed uitgespoelde theedoek voor een extra helder resultaat.
Voor een vetvrij resultaat kan de bouillon helemaal worden afgekoeld in de koeling zodat het vet solt en er kan af kan worden geschept.
Als dit dan klaar is kun je er nog meer groenten bijvoegen, runderballetjes of getrokken soepvlees. Serveer het met een lekkere (eventueel glutenvrije) boterham of cracker als je een bite mist.
Kommentare