top of page
Zoeken

Haaruitval


Verlies je meer dan 100 haren per dag?

Het haar van een vrouw staat voor vrouwelijkheid en schoonheid. Haaruitval is ook een lastig probleem omdat er diverse oorzaken zijn en deze oorzaken niet makkelijk te achterhalen zijn. En wanneer is er nu echt sprake van overmatige haaruitval….

Haren worden geproduceerd in de haarzakjes. Het aantal haarzakjes op de hoofdhuid is zo’n 100.000. Dit aantal is erfelijk bepaald. Blondines hebben bijvoorbeeld meer haarzakjes dan brunettes. Als we ouder worden verminderd het aantal haarzakjes en dus ook het aantal haren.

Haren groeien in een aantal fases. De groeifase, de overgangsfase (groei komt tot stilstand) en de afbraakfase. De groeifase duurt ongeveer 3 jaar. De afbraakfase duurt ongeveer 3 maanden. Zo’n 60-90% van de haren bevindt zich steeds in de groeifase. Gemiddeld verliezen we op één dag 100 haren. Als we gedurende langere tijd veel meer haren verliezen is er sprake van haaruitval.


Wat is de oorzaak en de oplossing?

Mijn tips om haarverlies te voorkomen of te verminderen:

1) PCOS

Bij PCOS is de balans tussen oestron (voldoende aanwezig), testosteron (meer dan voldoende aanwezig) en progesteron (onvoldoende aanwezig) verstoord. Vooral vrouwen met overgewicht, veel stress, insuline resistentie, diabetes II of ondergewicht kunnen hier last van krijgen. Vrouwen met deze aandoening hebben vaak haarverlies met een bepaald patroon (zie afb. schaal van Ludwig).

2) Stress

Het stresshormoon cortisol breekt keratine uit o.a. haar af. Dit geldt voor geestelijke stress, stress uit voeding en lichamelijke stress. Cortisol wordt gemaakt uit progesteron. Progesteron is nodig bij de omzetting van het schildklierhormoon T4 naar het actieve T3. De daling van progesteron bij veel stress (omdat dit voor de aanmaak van cortisol nodig is) beïnvloedt dus de werking van het schildklierhormoon.

3) Vertraagde schildklier

Een vertraagde schildklierwerking zorgt voor een slechte doorbloeding en dus slechte aanvoer van voedingsstoffen naar het haar.

4) Laaggradige ontsteking

Een laaggradige of stille ontsteking is één van de oorzaken van een slechte omzetting van schildklierhormoon T4 naar het actieve T3. In plaats van T3 wordt rT3 aangemaakt om de ontsteking te bestrijden. Dit geeft dus het effect van een vertraagde schildklier.

5) Nutriënten- en vitamine tekort

Door onvolwaardige voeding of darmproblemen kunnen er onvoldoende voedingsstoffen voor het haar worden opgenomen. Gezonde darmen zorgen voor een goede opname van eiwitten, vitamines en mineralen, maar er wordt ook een beetje vitamine B2 en B8 in de darmen aangemaakt, dit zijn belangrijke vitamines voor gezonde haargroei.

6) Suikerrijke voeding

Suikerrijke voeding zorgt o.a. voor insulineresistentie (zie PCOS). Suiker zorgt voor insulinepieken en insuline werkt groeihormoon tegen (groeihormoon stimuleert de haargroei). En suiker zorgt voor glycatie. Dit is een proces waarbij suikers een reactie aangaan met aminozuren. Glycatie werkt ontstekingen in de hand (zie laaggradige ontsteking).

7) Hormonen

Hormonale veranderingen door zwangerschap. Het percentage haren in de groeifase bedraagt tijdens de zwangerschap zo’n 95%. Na de zwangerschap gaan deze haren onder invloed van de daling van het oestrogeengehalte, snel over naar de afbraakfase. Dit geeft een toename van haarverlies zo’n 3 maanden later.

Tijdens de menopauze/overgang vinden er ook hormonale veranderingen plaats. Hier speelt ook weer de daling van oestrogeen een rol. Maar ook de daling van progesteron. Progesteron is o.a. nodig bij de omzetting van het schildklierhormoon T4 naar het actieve T3. De daling van progesteron beïnvloedt dus de werking van het schildklierhormoon.

8) Crashdiëten

Afvallen met crashdiëten zorgen voor vertraagde schildklierwerking (spaarstand). Daarnaast krijgt iemand die een crashdieet volgt weinig voedingsstoffen binnen en vindt er afbraak van keratine plaats door energie tekort.


Dr. Gert Schuitemaker (ortho.nl) vult aan: B-vitamine biotine tegen haaruitval

Tekorten aan biotine kunnen leiden tot haarverlies en daarnaast tot huidveranderingen. In de diervoedingsindustrie is toevoeging van biotine aan samengestelde diervoeding al jarenlang gangbaar. Extra biotine in het voer helpt bijvoorbeeld de hardheid en de glans van de hoeven van paarden en klauwnagels van varkens in stand te houden. In de vakliteratuur zijn veel aanwijzingen te vinden die het gebruik van biotine voor steviger ontwikkelde haren en nagels rechtvaardigen. Zo presenteerde de Zwitserse dermatoloog dr. Floersheim midden jaren negentig de resultaten van een onderzoek met biotine bij patiënten met nagel- en haarproblemen. Groepen van respectievelijk 45 patiënten met brosse of zwakke nagels en 93 patiënten met voornamelijk een androgene vorm van kaalheid namen dagelijks 2,5 mg biotine. Dit is overigens méér dan doorgaans in een hooggedoseerde multi zit. Na vijf tot zes maanden werden bij 90% van de patiënten met nagelproblemen en bij 60% van de patiënten met haarproblemen gunstige tot zeer gunstige resultaten gevonden. 


De patiënten met haaruitval verloren aan het eind van de testperiode significant minder haren bij het kammen dan aan het begin van de biotine-therapie.


  • Advies suppletie: in overleg therapeut

  • Stressreductie!

  • Kijk of je insulineresistent bent

  • Waar heb je intoleranties voor?

  • Ga kijken met je therapeut waar de energielek zit

  • Ga gebruik maken van siliciumshampoo. (van vitakruid)

  • Ga genoeg collageen tot je nemen. (maak bottenbouillon)

  • Neem een actief b-complex (vitals)

  • Neem visolie (moller)

Comments


bottom of page