Poep! Ik hou zo van poep!! En heel veel mensen vinden dat gek. Wel raar eigenlijk, want we doen het allemaal…elke dag! Als het goed is dan:).
Als je dan in het kleine hokje zit je buiten zitten te scrollen op je telefoon of de verjaardagskalender ook iets anders dan. Je mag ook eens kijken wat er met die mooie bruine rakker gebeurd! Je dagelijkse hoopje zegt namelijk hoe het er van binnen aan toe gaat.
We hebben het wel altijd over eten. Daar vragen we genoeg over. Maar als je vertering niet goed werkt, gaat het met het eten ook niet helemaal goed! Je bent wat je eet én verteerd! Ook al eet je nog zo gezond, je lichaam moet wel iets met al deze voeding kunnen. Je ontlasting vertelt hoe het er bij jou van binnen aan toe gaat. Wat zou er aan de hand kunnen zijn als je poep er niet zo best uitziet? Je weet ongetwijfeld dat het belangrijk is wat je eet, maar hoe je verteert, is dus minstens zo belangrijk. Je bent wat je verteert! Dus zodra er een gezonde portie eten binnen komt moet het ook omgezet en opgenomen kunnen worden. Dat is scheikundig dan wat te lang om hier uit te leggen, maar je gal, enzymen van je alvleesklier, maagzuur en darmbacteriën zijn hier hard voor nodig!
Is mijn poep dan wel zo gezond?
Hieronder staan wat opsommingen wat er aan de hand zou kunnen zijn. Nu is het echt niet zo als je een keer een plakker of zinker hebt er meteen wat aan de hand is. Enkel als je dagelijks iets aparts ziet kan je wel eens kijken of er een verandering zou kunnen plaatsvinden. Gaan we nu eens even lekker de diepte in met smeuïge praatjes:).
Een brijig hoopje
Kijk, we kunnen het hebben over drollen. Maar wat nu als deze er nooit zijn? Dat het een soort chocolademousse is? Tja, dan weten we dus dat er meer aan de hand is! Denk eens aan een intolerantie, een parasiet die gezellig bij je woont of een overgroei van beestjes (bacteriën) die je liever niet hebt. Zie je ook nog eens slijm? Dan zou er zomaar een ontsteking kunnen zijn. Het onderzoeken waard dus!
Het wisselt constant! Van harde keutels naar dunne derrie. Dan kun je weer 3x per dag en dan 3 dagen niet. Weet dat het wel even duurt voor je voeding op kunt nemen (zo 18 tot 72 uur). Heb je een te snelle passage? Dan zie je vaak diarree. De dikke darm neemt geen vocht op. En als het te lang duurt, dan neem je teveel vocht op in de dikke darm en krijg je een leuk perstafereeltje op de wc. En allemaal is het niet ok! Want de vraag is of je lichaam wel genoeg opneemt qua voedingsstoffen.
Plakpoep!
Je kent de remsporen wel! Af en toe niks mis mee. Maar als jij een rol papier nodig hebt en de borstel nodig hebt om het een beetje schappelijk achter te laten, lichte ontlasting hebt en een drijver, dan kun je eens kijken hoe het met je vetvertering gaat. In de praktijk zie ik dit enorm vaak. De reden is vaak dat de verteringsenzymen niet lekker werken. Deze zitten in de alvleesklier en gal en emulgeren vet uit de voeding. Zoiets als een vette pan niet schoon te krijgen zonder afwasmiddel! Heb je ook niet genoeg afwasmiddel? Dan kan het zomaar zijn dat er vetzepen in de toiletpot achter blijven.
Ik zie mijn eten terug...
Tja, ken je de mais die je terug ziet in de toiletpot? Dan weten we dat de vertering niet heel goed gaat. Weet dat deze al begint met kauwen! Alleen dan komt het enzym amylase vrij, die zorgt voor een goede koolhydraatvertering. Kortom, zie jij restjes terug? Dan mag je ook weer met je vertering aan de gang gaan.
Stinkie stinkie bah! Wist je dat een scheet of drol niet hoort te stinken? Maar als je eerlijk bent; hoe vaak denk jij bij jouw drol dat er een explosie van 1000 eieren is geweest? Als dat zo is, is er rottingsproces in darmen aan het plaatsvinden. Dit komt dan ook echt van de slechte eiwitvertering.
Ruikt het wat zurig, dan is er vaak een overschot van gist aan de hand. En dat komt dan weer van koolhydraten en suikers die gisten.
Als je écht je eigen geur niet kan verdragen is er dus vaak meer aan de hand. Denk ook eens aan parasieten of een intolerantie. In een ontlastingonderzoek neem ik dit ook altijd mee!
Alle kleuren van de regenboog! Eigenlijk hoort een goede kleier mooi bruin te zijn. Maar krijg je een andere kleur te zien? Dan is er ook zeker werk aan de winkel!
Geel, wit, grijs of heel licht? Dan is de gal heel hard aan het werken (of juist niet). Ook kan een gele kleur wijzen op een parasiet. Schakel meteen hulp in want het is niet ok!
Weet dat als je geen vlees eet, je ontlasting altijd wat lichter is. Maar als je ontlasting dan weer zwart is, is het goed om na te gaan of er bepaalde dingen zijn gegeten of ingenomen (ijzertabletten bijvoorbeeld). Rood? Dan altijd langs de dokter! Vaak wijst het op aambeien of een scheurtje. Maar schakel altijd zaken uit.
Ja en nu? Wat moet je nu met al deze informatie? Heb jij last van een spastische darm? Of heb jij ook een buikje die regelmatig ineens opblaast? Dan wordt het tijd om het eens goed te bekijken! Vaak kan je met goede voedingsaanpassingen al ver komen. Maar ook een goede suppletie zou bij jou van toepassing kunnen zijn. Als het nu echt onverklaarbaar is, is een onderzoekje altijd goed. En nee, niet zo vervelend onderzoekje. Een potje, beetje scheppen in de dagelijkse brij en opsturen naar het lab!
Mocht je nu meer willen weten over dit onderwerp of herken je wel iets in deze informatie;
je kunt altijd een poeppraatje met mij houden!
Komentarze