top of page
Zoeken

Histamine


Onverklaarbare hartkloppingen, jeuk, maag-en darmkrampen, opvliegers, hoofdpijn, verstopte neus, eczeem of netelroos? Een mede oorzaak hiervan zou een histaminebelasting kunnen zijn.

Histamine is een biogene amine die door het lichaam wordt vrij gemaakt bij allergische reacties tegen stoffen en/of voeding. Soms is er echter geen sprake van allergieën, maar wordt er toch te veel histamine door het lichaam aangemaakt. Er zijn dan andere oorzaken die er voor zorgen dat het lichaam overbelast is met histamine. Voeding bevat ook (exogeen) histamine of kan een trigger zijn voor vrijmaking van histamine. Langdurige stress kan echter ook leiden tot een histaminebelasting. Overmatige stress heeft zodanig invloed op de balans in ons immuunsysteem en de conditie van de darmen, dat een histaminebelasting op de loer ligt. In mijn artikel over burn-out licht ik dit verder toe. Een dysbiose in de darmen en tekorten aan bepaalde vitaminen kunnen ook een onderliggende oorzaak zijn.

Histamine kan in het lichaam gaan functioneren als neurotransmitter die het zenuwstelsel opjaagt en prikkelt. Het gevolg hiervan kan zijn dat je slecht kan slapen, hartkloppingen ervaart of je onrustig voelt in je buik. Na het consumeren van histamine bevattende voeding, of voeding die histamine vrij maakt, kunnen deze klachten toenemen. Histamine overbelasting kan ook de oorzaak zijn van netelroos, een rode of jeukende huid of migraine. Rode wijn bevat veel histamine. Als je snel last krijgt van rode vlekken of wangen na een glas rode wijn, zou er wel een sprake kunnen zijn van een histamine belasting. Dit geldt ook wanneer je slecht kan slapen na het drinken van rode wijn met bijvoorbeeld een stukje oude kaas. Histamine kan dus voor onrustige gevoelens zorgen. Onrust geeft weer meer risico op overmatige aanmaak van histamine. Op deze manier kan je in een negatieve spiraal terecht komen.

Om vast te stellen of er sprake is van een histaminebelasting, kan de hoeveelheid histamine in de ontlasting worden getest, of de Diamine-oxidase(DAO) hoeveelheid in het bloed worden bepaald. DAO is een enzym wat histamine afbreekt, als daar te weinig van in het lichaam aanwezig is, resulteert dit in ophoping van histamine. Om voldoende te kunnen aanmaken, is het belangrijk dat er voldoende zink en vitamine B6 beschikbaar zijn.

Als er een histamine belasting is vastgesteld, is het zinvol om een periode van tenminste 3 maanden histaminerijke of histamine vrijmakende voeding deels te vermijden. Echter weet dat als de darm en spijsvertering in orde zijn, histamineklachten ook afnemen.

Hieronder vindt je een lijst van deze voedingsmiddelen:

Voeding rijk aan histamine:

· Rauwe, droge worstsoorten zoals rauwe ham, salami, cervelaatworst en metworst Bier, rode wijn, port Gist

· Belegen en oude kaas, schimmelkazen (brie, camembert e.d.), blauwaderkazen (gorgonzola, roquefort e.d.)

· Gefermenteerde en gerookte producten zoals bijvoorbeeld gerookte zalm, rookworst en sojasaus

· Avocado, spinazie, tomaat, zuurkool Banaan, druiven, frambozen

· Haring, makreel, sardine, tonijn

Histamine vrijmakers

· Aardbei, ananas, druiven, kiwi, mango, papaja, vijgen

· Cacao en chocolade

· Drop

· Eieren

· Kruiden en specerijen, vooral kerrie, kardemom, koriander, laos, gember, peper, paprikapoeder, vanille en kaneel

· Noten en zaden

· Peulvruchten

· Pinda´s

· Schaal- en schelpdieren zoals garnalen, krab en mosselen

· Varkensvlees

· Vanilline, menthol

·

Top 10 van de meeste histamine bevattende voedingsmiddelen

1. Champagne (67 mg/100 ml)

2. Zuurkool (23 mg/100 gr)

3. Tofu (tot wel 22 mg/100 gr)

4. Parmesan (15 mg/100 gr)

5. Bier (7 mg/500 ml) Bier varieert in de hoeveelheid histamine, bovengistende bieren bevatten meer

6. Worst (6 mg/100 gr) Verse worst bevat doorgaans minder histamine dan de geconserveerde soorten

7. Blauwe kaas (5 mg/100 gr)

8. Rode wijn (3 mg/100 ml)

9. Aubergine (3 mg/100 gr)

10. Tomatenketchup (2 mg/100 gr)


Het is dus van belang de onderliggende oorzaak van de histaminebelasting aan te pakken, zodat er na enige tijd weer histamine bevattende voeding kan worden toegevoegd aan het dieet. Oorzaak van de histaminebelasting kan (een periode van ) te veel stress zijn, maar ook voedselallergieën en/of intoleranties, tekorten aan voedingsstoffen of een disbalans in de darmen kunnen ten grondslag liggen aan de belasting. Samen gan we op zoek naar de achterliggende oorzaak en zal het herstelproces stap voor stap, op een holistische manier worden ondersteund. De benodigde ondersteuning kan liggen op zowel orthomoleculaire als het psychosociale vlak. Vaak zet ik hisba of glidkruid in om de rust te bewaren. Maar het probleem ligt dieper en daar moeten we dus naar op zoek!

コメント


bottom of page