top of page
Zoeken

Histamine


Onverklaarbare hartkloppingen, jeuk, maag-en darmkrampen, opvliegers, hoofdpijn, verstopte neus, eczeem of netelroos? Een mede oorzaak hiervan zou een histaminebelasting kunnen zijn.

Histamine is een biogene amine die door het lichaam wordt vrij gemaakt bij allergische reacties tegen stoffen en/of voeding. Soms is er echter geen sprake van allergieën, maar wordt er toch te veel histamine door het lichaam aangemaakt. Er zijn dan andere oorzaken die er voor zorgen dat het lichaam overbelast is met histamine. Voeding bevat ook (exogeen) histamine of kan een trigger zijn voor vrijmaking van histamine. Langdurige stress kan echter ook leiden tot een histaminebelasting. Overmatige stress heeft zodanig invloed op de balans in ons immuunsysteem en de conditie van de darmen, dat een histaminebelasting op de loer ligt. In mijn artikel over burn-out licht ik dit verder toe. Een dysbiose in de darmen en tekorten aan bepaalde vitaminen kunnen ook een onderliggende oorzaak zijn.

Histamine kan in het lichaam gaan functioneren als neurotransmitter die het zenuwstelsel opjaagt en prikkelt. Het gevolg hiervan kan zijn dat je slecht kan slapen, hartkloppingen ervaart of je onrustig voelt in je buik. Na het consumeren van histamine bevattende voeding, of voeding die histamine vrij maakt, kunnen deze klachten toenemen. Histamine overbelasting kan ook de oorzaak zijn van netelroos, een rode of jeukende huid of migraine. Rode wijn bevat veel histamine. Als je snel last krijgt van rode vlekken of wangen na een glas rode wijn, zou er wel een sprake kunnen zijn van een histamine belasting. Dit geldt ook wanneer je slecht kan slapen na het drinken van rode wijn met bijvoorbeeld een stukje oude kaas. Histamine kan dus voor onrustige gevoelens zorgen. Onrust geeft weer meer risico op overmatige aanmaak van histamine. Op deze manier kan je in een negatieve spiraal terecht komen.

Om vast te stellen of er sprake is van een histaminebelasting, kan de hoeveelheid histamine in de ontlasting worden getest, of de Diamine-oxidase(DAO) hoeveelheid in het bloed worden bepaald. DAO is een enzym wat histamine afbreekt, als daar te weinig van in het lichaam aanwezig is, resulteert dit in ophoping van histamine. Om voldoende te kunnen aanmaken, is het belangrijk dat er voldoende zink en vitamine B6 beschikbaar zijn.

Als er een histamine belasting is vastgesteld, is het zinvol om een periode van tenminste 3 maanden histaminerijke of histamine vrijmakende voeding deels te vermijden. Echter weet dat als de darm en spijsvertering in orde zijn, histamineklachten ook afnemen.

Hieronder vindt je een lijst van deze voedingsmiddelen:

Voeding rijk aan histamine:

· Rauwe, droge worstsoorten zoals rauwe ham, salami, cervelaatworst en metworst Bier, rode wijn, port Gist

· Belegen en oude kaas, schimmelkazen (brie, camembert e.d.), blauwaderkazen (gorgonzola, roquefort e.d.)

· Gefermenteerde en gerookte producten zoals bijvoorbeeld gerookte zalm, rookworst en sojasaus

· Avocado, spinazie, tomaat, zuurkool Banaan, druiven, frambozen

· Haring, makreel, sardine, tonijn

Histamine vrijmakers

· Aardbei, ananas, druiven, kiwi, mango, papaja, vijgen

· Cacao en chocolade

· Drop

· Eieren

· Kruiden en specerijen, vooral kerrie, kardemom, koriander, laos, gember, peper, paprikapoeder, vanille en kaneel

· Noten en zaden

· Peulvruchten

· Pinda´s

· Schaal- en schelpdieren zoals garnalen, krab en mosselen