top of page
Zoeken

Hoe het COMT-gen onze stressbestendigheid reguleert


Ok laat ik met de deur in huis vallen. Je weet wel: over het COMT-gen. Daar heb je toch wel eens over gehoord?


Tuurlijk niet! I understand:). Laat ik het even meteen uitleggen:


Neurotransmitters zijn chemische stofjes die ervoor zorgen dat we in ons brein gedachten en emoties kunnen verwerken. Dopamine, adrenaline, acetylcholine, serotonine, gaba etc...Ze hebben allemaal een andere functie. Het is dan ook erg belangrijk dat de darm gezond is aangezien er in de darm heel veel neurotransmitters wonen.


Het COMT-gen codeert voor het catechol-O-methyltransferase (COMT) enzym. Dit enzym is van cruciaal belang voor de hersenfunctie. Het COMT-gen bepaalt namelijk hoe snel je hersenen belangrijke neurotransmitters afbreken, bepaalt de werking van catecholen (dit zit ook in koffie, chocolade, pepermunt, tijm, peterselie, groene en zwarte thee) en hoe goed het oestrogenen kan afbreken.Iedereen heeft een variatie van het COMT-gen, omdat dopamine moet worden afgebroken bij iedereen. De vraag is in welke mate en welke variatie je hebt van het COMT-gen. Dat bepaald ook hoe goed je met stress om kun gaan. Dat is genetisch bepaald en dus denk je: 'Deal with it!'. Dat is iets te kort door de bocht want je kunt het altijd ondersteunen. Via Dna-onderzoek kun je zien welke variatie jij hebt. Tja, ik ben 'gezegend' met het COMT-AA. En dat betekent dus dat ik niet zo goed met stress om kan gaan. Geen antwoord hierop:)...


Wat betekent dit nu?


De dragers van een ‘GG’ gen notatie (de vechters), hebben een zeer actief COMT enzym. Daardoor breken zij adrenaline snel af, dit zorgt voor een laag basaal adrenaline level. De dragers van een ‘AA’ gen notatie (de vluchters), maken een COMT enzym aan met een lage activiteit. Dit zorgt voor een hoog basaal adrenaline level. De mensen met een ‘AG’ gen notatie hebben een gemiddelde COMT enzym functie.Dit verklaart dus ook waarom de ene persoon onwijs goed een deadline kan halen zonder onwijs veel stress en de andere heel goed kan presteren, maar daarna om valt (pieken en dalen).


Iedereen heeft een eigen optimaal adrenaline level. De vluchter (AA) is waarschijnlijk al op het ideale adrenaline level, zonder dat er hoge druk heerst. Op het moment dat er een uitdagende situatie ontstaat, stijgt het adrenaline level tot boven een functioneel niveau. Dit resulteert in zwetende handen, spiertrillingen, verslechterde coördinatie en het brein werkt te hard, waardoor onzuiver denken ontstaat en tunnelvisie optreedt. Deze "langzame" variant van het COMT-gen wordt dus ook wwel geassocieerd met hogere niveaus van cortisol en HPA-asstoornissen (die grotendeels verantwoordelijk zijn voor het vermogen van het lichaam om zichzelf te kalmeren en te ontstressen). Wanneer het COMT-gen niet zo actief (traag) is, dan blijven hormonen als cortisol lang aanwezig en heb je moeite om in slaap te komen of om dieper te ontspannen. Dit leidt tot een opgejaagd gevoel. Daarentegen hebben AA types een goed geheugen, willen ze veel ontdekken, is een snelle denker en heeft een beter tekstbegrip. Het is dus ook niet zo dat deze types altijd down zijn. Maar ze hebben dus wat meer hoge pieken en diepe dalen.


De vechters (GG) hebben normaal gesproken een laag adrenaline level. Daardoor kan dezelfde uitdagende situatie het adrenaline level verhogen tot een optimaal level, waardoor zij scherper, alerter zijn en helder kunnen blijven denken. Dus het na een spannende gebeurtenis weer helemaal af te kunnen laten vloeien en je evenwicht makkelijk te hervinden gaat beter. Maar te snel is ook weer niet goed. Wanneer je een heel actief COMT-gen hebt, dan worden deze stoffen (te) snel afgebroken en ervaar je bijvoorbeeld maar een kort moment een geluksgevoel. Daarbij: als het COMT-gen heel erg actief (snel) is, dan worden hormonen die jou energie geven te snel afgebroken en voel jij je vermoeid en lusteloos.


Even alle kenmerken op een rijtje wat je vaak ziet bij de verschillen:

Traag COMT (AA) • Aan stress gerelateerde hoge bloeddruk • Acuut coronair syndroom • ADD met hyperactiviteit • Angststoornis • Baarmoederkanker • Bipolaire stoornis, met name manie • Borstkanker • Cardiomyopathie als gevolg van stress • Fibromyalgie • Paniekstoornis (vooral bij vrouwen) • PMS • Pre-eclampsie • Schizofrenie • Vleesbomen • Ziekte van Parkinson


Snel COMT (GG) • ADHD; aandachtsverlies, multitasken, onvermogen om te focussen • Depressie • Leerstoornis • Verslavingsstoornissen (alcohol, drugs, winkelen, etc.)


En nu, Anka?

Nou, als iemand dus zegt dat je moet ontstressen kun je zeggen dat het aan je COMT-gen AA ligt:). Maar goed, voordat je dit weet is het handig om een dna-onderzoek te doen. Yep, kan in de praktijk eventueel. Daarnaast is het boek : dirty genes van Ben Lynch erg interessant om te lezen!

Als je dan weet wat voor type je bent kun je er simpelweg naar leven. Dat betekent dus dat als ik een week heb moeten knallen ik altijd even een paar dagen ontstressen nodig heb om alles tot rust te laten komen. Daarbij is het belangrijk te gaan kijken wat er in je leven allemaal al is gebeurd. Daar hebben we prachtige methodes voor. Daarnaast is het vaak nodig om voldoende B-vitamines in te nemen, SAME, magnesium, ondersteun je lever (omdat daar oestrogenen worden afgebroken), beperk oestrogenen en niet te veel voeding met catecholen. Maar goed, dit is erg kort door de bocht en het is dus echt een zoektocht om samen met je therapeut uit te zoeken. Maar het lucht echt op als je wat meer grip krijgt.


Hopelijk heb ik je wat meer vertrouwen kunnen geven dat het soms niet kunnen ontstressen niet altijd easy-peasy is. Maar wel een goede weg te vinden is.


Bron: dna-care en growinstrong.com


コメント


bottom of page