top of page
Zoeken

Hoe werkt de schildklier


Wist je dat je een vlinder in je keel hebt? Ja, bijna iedereen heeft deze! Alleen bij de ene persoon gaat die wat snel en bij de ander wat langzamer. We hebben het over de schildklier.

De schildklier is de vlindervormige klier in onze keel die een essentiële afstandsbediening is in ons lichaam. Het maakt het schildklierhormoon (TH), dat invloed heeft op onze cellen en zorgt voor ons energiesysteem. Als de TH netjes gedoseerd gemaakt wordt, gaat alles prima. Zo worden organen en systemen prima in balans gehouden. We weten dat de schildklier heel belangrijk is bij het immuunsysteem, een rol bij ontstekingen en auto-immuniteit heeft en het wegboenen van ziekteverwekkers uit het lichaam.


Maar de schildklier kan ook ineens aangevallen worden door zijn eigen immuunsysteem.

Je hebt misschien van iemand gehoord die je kent dat hun schildklier overactief of onderactief is. Als het overactief is, maakt je lichaam te veel TH en kun je zweterig, angstig en afvallen zonder dat je dat wilt . Maar steeds vaker komt er een traag werkende (hypoactieve) werkende schildklier voor. Wat dus betekent dat heel het systeem vertraagd. Klachten komen steeds meer om de hoek zoals:

  • Gevoeligheid voor kou

  • Onverklaarbare gewichtstoename

  • Vermoeidheid en traagheid

  • Broze nagels, haaruitval, droge huid

  • Spierpijn, zwakte, gewrichtsproblemen

  • Constipatie

Maar denk ook eens aan een hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol etc. Maar ook mentaal en menstrueel kan je veel ellende krijgen. En dat allemaal door een vlinder in je keel. Raar toch?


Hoe werkt dit nu?

Het actieve schildklierhormoon T3 is de verantwoordelijke voor het krijgen van voeding, hormonen en mineralen in de cel. Het is de boodschapjongen van de cellen en roept: "Joehoe, contact please!". Dit doet hij door middel van energie, voeding en boodschappen aan elke cel te geven.

Het is dan ook onwijs belangrijk dat deze waarde gemeten wordt! Vaak wordt er enkel TSH en T4 geprikt. De TSH is het hormoontje wat tegen je schildklier vertelt dat het T4 moet gaan produceren. En vanuit T4 wordt T3 gemaakt die dus zorgt voor alle processen. Dit gebeurd vaak in de lever. En juist dat is belangrijk te weten! Want je kunt wel spiritus op het hout gooien, maar zonder vuur doet het niks.

Maar wat zijn nu de oorzaken van een te trage schildklier? Je mag weten dat bijna nooit de schildklier uit zichzelf traag gaat werken. Natuurlijk zijn er medische redenen die ten grondslag liggen zoals hashimoto, geen schildklier hebben, aangeboren afwijking of een ontsteking. Maar wist je dat de oorzaak ook vaak te vinden is in onze leefstijl? Nog nooit zijn er zoveel mensen geweest met een traagwerkende schildklier! Maar joepie! Dan weet je ook wat er allemaal aan gedaan kan worden!

Op stip nummer 1 staat stress. Als je constant stress hebt wordt er cortisol aangemaakt. En juist deze vermindert de aanmaak van het schildklierhormoon en zorgt ervoor dat de omzetting van T4 naar T3 niet goed gaat. En you know: stress gaat boven de rest!

Weet ook dat stress niet enkel mentale stress is. Denk eens aan alle slechte voeding, ontstekingen etc die in ons lichaam terecht komen. Allemaal stress! Dus ontspan en relaxt!


Daarnaast is het goed om naar je mineralen te kijken. Jodium en selenium zijn essentieel voor de werking van je schildklier! Doe dit altijd wel in overleg met een therapeut of arts omdat mineralen nauw met elkaar verbonden liggen. Want zo heb je ook magnesium en ijzer nodig voor de omzetting.


Ook is het belangrijk voldoende omega 3 te nemen. Deze zorgt ervoor dat je cel lekker soepel blijft en zou kan T4 weer naar T3 omgezet worden. En als we nu toch bezig zijn: b12 zorgt er weer voor dat jodium weer goed opgenomen en vervoert wordt.

Denk ook eens aan het aminozuur l-tyrosine wat belangrijk is voor de schildklier. Het is de brandstof. Eet daarom met regelmaat lekker een eitje, avocado, noten of zaden. En anders pak een mooi aminozuurcomplex ter aanvulling.


Kom overigens echt in beweging! Het liefst voor je ontbijt! Ga je niet uitputten met langdurige cardiosessies, maar kies voor een wandeling, hittraining of kracht.


En last but not least: zorg goed voor je lever en darmen.

Het is zo belangrijk, omdat er in de lever T4 omgezet wordt in T3. En darm is natuurlijk én je tweede brein maar ook onwijs belangrijk voor opname van alle voedingsstofffen!


Weet dus dat je echt zelf ook invloed hebt op jouw vlinder....eh schildklier! She can fly!

Wat doe jij er aan om te blijven vliegen?


liefs Anka

Comments


bottom of page