top of page
Zoeken

Hoe werkt het endorfinesysteem?


In je hersenen vindt voortdurend communicatie plaats tussen miljoenen cellen. Deze communicatie verloopt via stofjes die we neurotransmitters noemen. Bekende neurotransmitters zijn dopamine, serotonine en endorfine. Endorfine is de snelst werkende neurotransmitter en heeft een waslijst aan mooie functies.

Dankzij een goed werkend endorfinesysteem:

· Kunnen we een stabiele bloedsuikerspiegel houden (geen stabiliteit = niet afvallen)

· Zal concentratie en motivatie beter gaan

· Zullen we nieuwe hersencellen aanmaken

· Zal verbinden met onszelf en anderen beter gaan

· Worden ziektes beter aangegaan en buiten gezet worden

· Kunnen we auto-immuunaandoeningen meer vermijden

· Zullen trauma’s en nare ervaringen meer losgelaten worden

· Voelen we ons meer gelukkig

· Zullen we meer gevoel van beloning ervaren

· Stress, pijn en angst zullen geremd worden

· Verminderen wij allergische reacties en overgevoeligheden

· Vinden we het leven leuk en zinvol

· Zullen we beter slapen

Hieruit kun je wel opmaken dat het een zeer belangrijk systeem is in ons lichaam. In mijn praktijk zie ik veel mensen met zowel lichamelijke als psychische klachten, waar de oorzaak een slecht werkend endorfinesysteem is. Omdat dit systeem veel functies heeft is het belangrijk dat het goed werkt.

Hoe werkt dit systeem dan?


Kijk eens naar de rem van je auto. Deze heb je nodig om acuut te kunnen stilstaan. Anders gaat het toch niet goed bij een rood stoplicht of als iemand van rechts voorrang krijgt. De rem zorgt ervoor dat je vervelende ongelukken buiten de deur kunt houden. Het is dus een onwijs belangrijk onderdeel. Het is dan ook noodzaak deze goed te onderhouden. Als je hem constant indrukt zal hij sneller slijten. Daarbij is het voor je auto moeilijker om op de plaats van bestemming te komen. Het kost de auto zoveel meer energie en de rem zal steeds minder goed gaan werken. Het is dus onwijs belangrijk dat jij heel goed voor je rem zorgt en er zorgvuldig mee om gaat. Want nogmaals; de rem is een onwijs belangrijk onderdeel! Hij is de redder in nood en reageert op impulsen vanuit je omgeving. Want stel dat je rem het niet meer doet? Dan heb je toch echt een probleem op de snelweg.

Zie je endorfinesysteem eens als rem van je lichaam. Het endorfinesysteem werkt exact hetzelfde als de rem in je auto. Een goed endorfinesysteem is dus van groot belang voor een gezond, gelukkig en energiek leven. Jammer genoeg gaan wij niet meer goed met onze rem om. Het endorfinesysteem werkt niet heel goed meer en is dus vaak versleten.Een slecht werkend endorfinesysteem kan zich op verschillende manieren uiten:

· Je ben vaker ziek met soms gevolg van auto-immuunziekten

· Je kunt stress niet goed loslaten en verwerken

· Angsten komen om de hoek kijken

· De mentale en lichamelijke energie is groot

· Je bent minder happy en gelukkig

· Je twijfelt

· Je valt niet af

· Je intoleranties en allergische reacties worden steeds groter

· Je slaapt slecht

· Je bent een kleine stuiterbal die niet kan relaxen