top of page
Zoeken

Hoe werkt het endorfinesysteem?


In je hersenen vindt er voortdurend communicatie plaats tussen miljoenen cellen. Deze communicatie verloopt via stofjes die we neurotransmitters noemen. Bekende neurotransmitters zijn bijvoorbeeld dopamine, serotonine en endorfine. Endorfine is de snelst werkende neurotransmitter en heeft een waslijst aan mooie functies. Daar gaan we wat dieper op in.

Dankzij een goed werkend endorfinesysteem:

· Kunnen we een stabiele bloedsuikerspiegel houden (geen stabiliteit = niet afvallen)

· Zal concentratie en motivatie beter gaan

· Zullen we nieuwe hersencellen aanmaken

· Zal verbinden met onszelf en anderen beter gaan

· Worden ziektes beter aangegaan en buiten gezet worden

· Kunnen we auto-immuunaandoeningen meer vermijden

· Zullen trauma’s en nare ervaringen meer losgelaten worden

· Voelen we ons meer gelukkig

· Zullen we meer gevoel van beloning ervaren

· Stress, pijn en angst zullen geremd worden

· Verminderen wij allergische reacties en overgevoeligheden

· Vinden we het leven leuk en zinvol

· Zullen we beter slapen

Hieruit kun je wel opmaken dat het een zeer belangrijk systeem is in ons lichaam. In mijn praktijk zie ik veel mensen met zowel lichamelijke als psychische klachten, waar de oorzaak een slecht werkend endorfinesysteem is. Omdat dit systeem veel functies heeft is het belangrijk dat het goed werkt. Deze materie is dan ook echt een passie geworden de afgelopen jaren. Ik probeer er wat meer over uit te leggen.

Hoe werkt dit systeem dan?


Kijk eens naar de rem van je auto. Deze heb je nodig om acuut te kunnen stilstaan. Anders gaat het toch niet goed bij een rood stoplicht of als iemand van rechts voorrang krijgt. De rem zorgt ervoor dat je vervelende ongelukken buiten de deur kunt houden. Het is dus een onwijs belangrijk onderdeel. Het is dan ook noodzaak deze goed te onderhouden. Als je hem constant indrukt zal hij sneller slijten. Daarbij is het voor je auto moeilijker om op de plaats van bestemming te komen. Het kost de auto zoveel meer energie en de rem zal steeds minder goed gaan werken. Het is dus onwijs belangrijk dat jij heel goed voor je rem zorgt en er zorgvuldig mee om gaat. Want nogmaals; de rem is een onwijs belangrijk onderdeel! Hij is de redder in nood en reageert op impulsen vanuit je omgeving. Want stel dat je rem het niet meer doet? Dan heb je toch echt een probleem op de snelweg.

Zie je endorfinesysteem eens als rem van je lichaam. Het endorfinesysteem werkt exact hetzelfde als de rem in je auto. Een goed endorfinesysteem is dus van groot belang voor een gezond, gelukkig en energiek leven. Jammer genoeg gaan wij niet meer goed met onze rem om. Het endorfinesysteem werkt niet heel goed meer en is dus vaak versleten.



Een slecht werkend endorfinesysteem kan zich op verschillende manieren uiten:

· Je ben vaker ziek met soms gevolg van auto-immuunziekten

· Je kunt stress niet goed loslaten en verwerken

· Angsten komen om de hoek kijken

· De mentale en lichamelijke energie is groot

· Je bent minder happy en gelukkig

· Je twijfelt

· Je valt niet af

· Je intoleranties en allergische reacties worden steeds groter

· Je slaapt slecht

· Je bent een kleine stuiterbal die niet kan relaxen

· Etc

Wist je dat er tegenwoordig heel veel verschillende ziektes die allemaal gerelateerd zijn aan een verstoord endorfinesysteem;

Dementie, hyperhistamine, verslaving, borderline, eetstoornissen, parkinson, alzheimer, hart- en vaatproblemen, fibormyalgie, PTTS, motivatieproblematiek, oorsuizen en angststoornissen zijn een hiervan voorbeelden.

En dan?

Als wij ons niet goed in ons vel voelen zitten zouden wij eigenlijk de dingen die ons in de weg zitten uit ons leven moeten gooien. Maar dat doen wij dus vaak niet. Sterker wij gaan dingen innemen die er even (met nadruk van even) voor zorgen dat wij minder last hebben van deze vervelende gevoelens. Daarmee bedoel ik suiker, fastfood, alcohol en drugs. Maar ook zaken als teveel werken, overmatig sporten, seks (in overmate), gokken en gaming passeren de revue om onszelf even een pepmiddel te geven ons happy te voelen.

Maar wat wij daarmee doen is het dempen van de klachten. Eigenlijk ben je dan nog even heel hard de rem aan het intrappen terwijl deze al kapot is. Maar eigenlijk slijt deze dan alleen nog maar meer. Als je dus bijvoorbeeld heel veel suiker neemt voel je je even heel fijn (dus trap je de rem even heel hard in) om je daarna nog ellendiger te voelen (want hij slijt steeds meer). Jij denkt dat je weer meer nodig hebt en zo ontstaat verslaving. En het systeem gaat steeds slechter werken en slechter en slechter….

Nu is het enkel zo dat je de rem van je auto kan laten vervangen. In je lichaam is dat een beetje moeilijker:). Máár; hij is wel te herstellen! Het duurt alleen een beetje langer! Maar in combinatie met de juiste voeding, suppletie, stressvermindering etc komen we heel ver!


Maar hoe kan het zo zijn dat de één wat meer problemen hiermee heeft dan de ander?

Aangeboren gevoeligheid – Verzwakte beloningsgenen ouders: De kwaliteit van het belonings- en stresssysteem wordt in de eerste plaats bepaald door de overdracht van de ouderlijke beloningsgenen bij de bevruchting. Als ouders al wat gestresst zijn, overgewicht hebben, depressie, diabetes etc, zal dit wat zwakkere beloningsgenen tot gevolg hebben.

Weeën opwekkers: verhoogt de kans op postnatale depressie en problemen met ouder-kind binding. Tweederde van de kinderen met ADHD zijn op de wereld gezet met weeën opwekkers.

– De omgeving als je nog in de buik van moeder zit: Als er veel stress is, relatieproblemen, geneesmiddelen, alcohol, roken en slechte voeding zal dit het beloningssysteem en stresssyteem van het ongeboren kind aantasten. ‘Endorfinespaarpot’ tijdens de opvoeding; bij gebrek aan aandacht en liefde tijdens opvoeding is er meestal sprake van een zwakker belonings- en stresssysteem. Geweld en misbruik leiden meestal tot onmiddellijke en blijvende verzwakking van belonings- en stressgenen.

Omgevingsfactoren die het endorfinesysteem beïnvloeden:

Stress: veel stress zorgt voor een verzwakking van het endorfine- en beloningssysteem en verhoogt de stressgevoeligheid. Een slecht endorfinesysteem zorgt er ook weer voor dat stress niet goed verwerkt wordt.

Drugs, geneesmiddelen en alcohol: Ook dit is een vicieuze cirkel. Om de stress en onrust te dempen, neemt men vaak rustgevende- (cannabis, alcohol) of oppeppende middelen (Ritalin, Concerta) om de klachten onzichtbaarder te maken. Verkeerde voeding: Door troost en junkvoeding te eten, komen er veel geluksstofjes vrij. Hierdoor heb je even minder stress. Maar dit heeft dus een reboundeffect! Denk hierbij aan suiker, combinaties vet en snelle koolhydraten en exorfines. Exorfines, zijn exogene endorfines. Het zijn clowntjes die net doen of ze je happy maken, maar door hun morfineachtige werking erg verslavend zijn. Dit zijn vooral gluten, zuivel (caseine), soja en spinazie.

Overmatig sporten: Bij teveel sporten komen er veel afvalstoffen vrij in het bloed. Dit is schadelijk voor het lichaam. Als de aangeboren gevoeligheid al hoog is zal dit belastend zijn voor het lichaam. Sporten is goed voor het lichaam! Echter is het wel belangrijk te kijken of het te maken heeft met een verslaving of gewoon als gezonde beweging.

-Geneesmiddelen, drugs, tekort aan liefde


Kortom, weet als jij klachten hebt je rem echt nog te herstellen is of in ieder geval beter kan gaan werken. Maar je moet er wel wat moeite voor doen. En verandering kost altijd moeite en pijn. Maar daar help ik je bij. Ik gun jou ook zo erg verbetering van je klachten. Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat dit zo onwijs fijn is.


liefs Anka

bottom of page