top of page
Zoeken

Hoe werkt het immuunsysteem nu?

Vandaag ben ik weer met diverse cliënten in de wereld van poep gedoken. Haha, nu de praat over wc-papierschaarste weer is gezakt, is immuniteit (dus poep) het meest besproken woord. En laat het nu net vandaag de dag van de immuniteit zijn.


Het is een heavy tijd. Onzeker en stressvol. En juist die stress is niet heel goed voor ons immuunsysteem. En laten nou net die darmen daar heel belangrijk bij zijn. Onze darmen bepalen namelijk voor 70% de werking van het immuunsysteem.


Het doel van je immuunsysteem is om je lichaam gezond te houden en infecties te voorkomen. Het werkt super op en in elkaar en werkt op verschillende levels. Bacteriën, virussen, tumorcellen, lichaamsvreemde stoffen en gevaar worden herkent en vervolgens ook geëlimineerd. Als het immuunsysteem niet goed werkt kan dit betekenen dat je lichaam niet sterk is voor ziektes. En jij daar moet je dan eens goed naar kijken met een deskundige. Want wat maakt dat jouw immuunsysteem het niet alleen aan kan? Soms weet je het gewoon even niet en heb je daar hulp bij nodig. Welke leefstijlfactoren gaan er bij jou niet goed? Hoe gaat het met microbioom? Want een groot deel van je immuunsysteem wordt bijvoorbeeld bepaald door onze goede darmflora. En waarom neemt jouw lichaam voedingsstoffen niet goed tot zich? Kortom; soms weet je niet wat de reden is en heb je daar niet altijd zelf bewust invloed op uit kunnen oefenen.


Laat ik het immuunsysteem eens uitleggen. Ja, dat is best moeilijke stuff. Maar ik doe een poging:). Let's go!


In het immuunsysteem heb je drie verschillende lagen, met allemaal hun eigen werking!


Eerstelijns immuunsysteemHeel simpel uitgelegd: deze eerste lijn staat met alles wat in verbinding is met de buitenlucht: huid, longen, slijmvliezen, darmen en alle lichaamsopeningen zoals oren, ogen en mond. 80% van dit mechanisme vindt plaats in de slijmvliezen. Je snapt dan ook waarom deze zo belangrijk zijn voor het immuunsysteem. Vooral de darm heeft een heel groot slijmvlies. De eerste linie zorgt ervoor dat er een beschermlaag op de darmwand wordt gemaakt, zodat de kwalijke, maar ook normale stofjes, niet door de darmwand kunnen. De darmflora zorgt dat er een milieu komt waar pathogenen zich niet lekker voelen. Maar wat dacht je van de vertering? Als er te weinig enzymen zijn wordt voedsel niet goed afgebroken.

En wist je dat de darmflora ook zorgt voor het verlagen van de pH?

Als ik zie dat deze verhoogd is weet ik dus al dat het geen feestje is in de darm. De pH zorgt er namelijk ook voor dat pathogenen niet kunnen overleven, maar ook dat bepaalde mineralen (waaronder de o zo belangrijke zink) beter worden opgenomen. De flora zorgt er als laatste ook voor dat korte keten vetzuren worden gemaakt, die belangrijk zijn voor de goede werking van de barrières. Vaak zie je dat mensen met veel antibiotica gebruik een slechte darmflora hebben.


Maar er zijn ook andere factoren die niet goed zijn voor je darmflora:

 • Slechte voeding: transvetten, veel suikers, hoge koolhydraten, veel kant-en-klare voeding.

 • Geestelijke stress: en dus juist in deze tijd erg belangrijk te begrijpen wat dit met ons immuunsysteem doet.

 • Slaapgebrek of niet goed slapen

 • Toxische stoffen van buitenaf

 • Operaties

 • Medicijngebruik

 • Alcohol

 • Anti-conceptie

 • Maagzuurremmers

 • Tekort aan vezels

 • Tekort aan mineralen

 • en vul maar verder in......

Wat je vaak ziet als eerste klachten in deze eerste linie zijn klachten als eczeem, buikpijn, hooikoorts, moe, huidproblemen, spier-en gewrichtspijnen, hormononale klachten en netelroos. En je snapt als stap 1 al niet goed gaat, dat stap 2&3 ook niet echt geweldig gaan zijn:).
Aangeboren immuunsysteem: je tweede linie


Als de pathogenen dan toch het lichaam indringen komt het aangeboren immuunsysteem in het lichaam om de hoek. Het zijn een soort pacman's die de bacteriën gaan opeten. Het is dus een cadeautje bij je geboorte en DNA-technisch uniek voor ieder mens. Zodra de pathogenen de eerste linie door zijn gaat het aangeboren immuunsysteem aan de gang. Het is ook belangrijk te weten dat stress altijd zorgt voor ontstekingsreacties. Het moet immers vechten of vluchten:)!

Snap je nu waarom stress niet heel goed voor je is?:)

Het is dus echt belangrijk dat de ontsteking niet te vaak optreedt want ook dan vermindert deze linie qua werking.


Een mindere werking wordt in gang gebracht door onder andere:


 • NSAID ( daarom ook belangrijk deze niet chronisch te nemen!)

 • Chronische stress

 • Vitamine A en D tekort

 • Oxidatieve belasting

 • Vetzuurbalans niet correct


En dan heb je nog de derde linie; de verworven immuniteit


De verworven immuniteit komt juist langzaam op gang en is juist veel specifieker gericht tegen bepaalde pathogenen. Het komt na zeven tot tien dagen in actie.

De 2e partij zorgt er juist voor dat bepaalde stoffen op een veilige manier door de darmwand heen kunnen en in contact komen met ons bloed en lymfe, waar vervolgens de soldaatjes (afweer) gemaakt kunnen worden. Het werkt zowel ontstekingsbevorderend als ontstekingsremmend. Het verworven immuunsysteem heeft een geheugen. Als er dus een besmetting is geweest dan weet het lichaam daarna precies hoe hij deze de volgende keer weer moet overleven. Daarom is het soms goed om een ziekte juist door te maken. Maar dan moet je lichaam wel in staat zijn om dit aan te gaan. Witte bloedcellen. die zich ontwikkelen in het beenmerg, lymfeknopen of thymus, komen op gang en gaan heel hard vechten.


In dit systeem heb je dan weer een opsplitsing tussen het cellulaire en humorale (ok, we zijn er echt bijna...even volhouden).


*Het cellulaire systeem werkt inflammatoir en werkt tegen virale infecties. Als deze wordt overbelast gaan er auto-immuunziektes ontstaan of andere ontstekingsziektes.


*De humorale afweer werkt anti-inflammatoir en werkt tegen bacteriële infecties en ruimt het eigen necrotisch weefsel af. Het herkent dus niet een lichaamsvreemd stofje maar slechts een onderdeel hiervan. Het gevolg is vaak eczeem, astma en allergiëen. Het kan dus ook zo zijn dat als we testen op allergieën er niks uit komt. Dit betekent dus niet dat er niks aan de hand is. Maar we moeten kijken of er dan niet niet een probleem in een andere linie van afweer zit.


Zoals jullie zien is het een best lastig verhaal. Ik heb dan de woorden als cytokines en macrofagen er ook maar uitgelaten. Echter is de essentie van deze tekst dat je status van immuniteit echt verbetert kan worden. Als je het probleem maar weet! Ga kijken (samen met mij mag ook:)) wat jij kunt doen aan dit probleem!Liefs Anka
Comments


bottom of page