top of page
Zoeken

Je huidWij noemen het ook wel een de omgekeerde binnenwereld.

Bij veel vrouwen dient het antwoord gezocht te worden in de hormoonhuishouding. De hormonen die direct verantwoordelijk zijn voor de talgproductie worden androgenen genoemd. Met name het vrije testosteron DHT speelt een grote rol. Als er sprake is van een hoge hoeveelheid androgenen in het lichaam, zal als gevolg meer talg worden geproduceerd. Het gaat naast de hoeveelheid ook om de balans tussen verschillende hormonen onderling. Een disbalans in de hormonen is bij veel volwassenen een trigger om acne te krijgen. Zo kan acne met name optreden tijdens zwangerschap, menopauze, gebruik van de anticonceptiepil en sommige andere medicatie. Daarnaast is ook je leefstijl van grote invloed op de hormoonhuishouding.


SLAAPTEKORT EN ACNE

Recent onderzoek bevestigt de invloed van slaaptekort op het aanhouden van acne na de pubertijd. Dat slaaptekort bijdraagt aan acne, komt doordat het tekort aan het nachthormoon melatonine zorgt voor een verhoogde insulinespiegel bij het wakker worden. Hoge insulinespiegels stimuleren de productie van talg en vergroten de ontstekingsgevoeligheid van de huid. Daarbij stimuleren hoge insulinespiegels de afgifte van androgene hormonen en IGF-1 (de afkorting van Insuline-like Growth Factor, wat vrij vertaald ‘op insuline lijkende groeifactor’ betekent). Onderzoekers hebben vastgesteld dat er een zeer sterk verband is tussen de hoeveelheid IGF-1 in het lichaam en acne. Zo blijkt dat IGF-1 een stimulerende invloed op talgklieren en verhoorning van de huid, maar ook op de vorming van DHT: het vrije testosteron en dé directe veroorzaker van acne.


VOEDING EN ACNE

De hoeveelheid IGF-1 die je aanmaakt wordt mede bepaald door je voedingspatroon. Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek is onlangs vastgesteld dat de aanmaak van IGF-1 wordt vergroot als je veel koolhydraten en suikers eet, door de verhoogde insulineproductie. Ook zuivelproducten, met name melk, blijken de aanmaak van IGF-1 met tot wel 30% te kunnen vergroten en daarmee ook de vorming van DHT. Daarnaast verlaagt melk het sekshormoonbindende globuline (SHGB), dat in een gezonde situatie DHT bindt en daardoor laag houdt. De lignanen uit lijnzaad bevorderen juist de aanmaak van SHGB waardoor testosteron gebonden blijft en er minder DHT ontstaat. Tevens kunnen vetzuren uit lijnzaad de ontstekingsgevoeligheid verlagen en de bloedsuikerspiegel reguleren met een betere hormoonbalans tot gevolg en dus mogelijke afname van acne. Daarnaast blijkt een goede vetzuurbalans met voldoende omega-3 vetzuren gunstig bij acne vanwege de ontstekingsremmende werking. Ik adviseer daarom regelmatig vette vis te eten of extra omega-3 vetzuren in te nemen in de vorm van een supplement.


PMS, PCOS EN ACNE

Acne behorende bij het poly cysteus ovarium syndroom (PCOS) is een duidelijk gevolg van een hormonale disbalans, waarbij overgewicht, mannelijke lichaamsbeharing en haaruitval mogelijk ook zichtbaar is. Bij vrouwen met het pre menstruele syndroom (PMS) zie ik ook regelmatig acne voorkomen. Hormonale acne heeft een samenhang met een slechte afbraak van oestrogenen in de lever. Ook xeno-oestrogenen vanuit o.a. weekmakers en conserveringsmiddelen hebben een negatieve invloed. Deze xeno-oestrogenen gedragen zich in het lichaam namelijk sterker als lichaamseigen oestrogenen en kunnen zo het hormonale evenwicht verstoren. Kruisbloemige groenten zoals bloemkool, boerenkool, broccoli en spruitjes, maar ook bepaalde kruiden zoals kurkuma ondersteunen de afbraak van oestrogenen.


DARMEN EN ACNE

Gezonde darmen liggen ten grondslag aan een evenwichtige hormoonhuishouding. Wanneer er sprake is van acne dient er daarom altijd te worden gekeken naar de gezondheid van de darmen in verband met de relatie tussen darm en huid. In mijn praktijk zie ik met grote regelmaat vrouwen die last hebben van een opgeblazen buik en een moeizaam traag ontlastingspatroon of juist diarree. Het aanpakken van de verteringsproblemen is altijd de eerste stap om de hormonen in het lichaam in balans te brengen. Door de samenstelling van de darmflora in beeld te brengen door een ontlastingsonderzoek, en voedselintoleranties in kaart te brengen met behulp van een voedselintolerantietest, kan er gericht te werk worden gegaan. Uit bovenstaande blijkt dat acne holistisch dient te worden aangepakt. De aanpak van acne vraagt om maatwerk en hangt af van het individuele beeld. Een goede opbouw van de behandeling is daarom essentieel.

Commentaires


bottom of page