top of page
Zoeken

Jicht wat doe je er aan?




Regelmatig krijg ik iemand met veel pijn op consult. Zo kwam een jaar geleden Peter bij mij binnen. Hij had al jaren pijn. Veel pijn! Was ook te zwaar, had bloeddrukverlagers, was moe en at niet zoals moest. Ook waren de maag en darmen van slag. Maar de hoofdoorzaak waarvoor hij kwam was duidelijk. Jicht! En dat doet pijn. Veel mensen zitten er jaarlijks, maandelijks maar soms ook wekelijks mee. Ze zitten met hun handen in het haar en weten niet zo goed meer wat ze kunnen doen.


Maar wat is nu jicht?

Jicht is een zeer pijnlijke reumatische ontsteking. Dit gebeurd als gevolg van gekristalliseerd urinezuur in de gewrichten. Als het bloed warm is lost urinezuur goed op. Maar als de concentratie te hoog wordt dan slaat het zuur neer in de vorm van kleine naadvormige kristallen. Je ziet bijvoorbeeld vaak dat jicht begint in de grote teen. Daar waar de gewrichten het meeste koud zijn.  Wist je trouwens dat kalknagels te maken hebben met een te hoge inname van fructose? Ze noemen het ook wel eens pseudojicht. Daar waar bij jicht urinezuur de veroorzaking is, is dit  bij kalknagels kalk. O ja, nog iets wat wellicht goed is om te weten:). Ook bij apneu is er een teveel aan urinezuur.


Wat gebeurd er nu eigenlijk met jicht in het lichaam?

Kort gezegd is je lichaam te verzuurd. Hier kan dus niet enkel jicht van ontstaan maar een tal van klachten zoals artritis, schimmelziekten, diabetes, hoge bloeddruk, nierstenen, artritis, migraine, auto-immuunziekten, verslechterd haar, nagels en botten en botontkalking.

Wist je dat 50% van de mensen met jicht een hoge bloeddruk hebben, 30% hart-en vaatziekten en 20% iets minder goede nieren. Daarbij moet ik ook zeggen dat niet iedereen met een hoge urinezuur last heeft van jicht. Terwijl de ene een laag gehalte heeft en heel veel last heeft, krijg je de ander er niet onder.

Stel dat er teveel verzuring is, dan moet je lichaam aan de gang om deze zuren onschadelijk te maken. Dit gebeurd in de nieren met basische mineralen zoals calcium en magnesium (en laten we die nu chronisch tekort hebben). Hierdoor ontstaan zouten die zuur zijn (mmm apart eigenlijk als je het zo leest). Ze noemen dit nierstenen. Nierstenen zijn dus het gevolg van chronische verzuring van de nieren. Als er niet voldoende calcium op voorraad is, gaan het lichaam deze pakken op andere plekken zoals botten, huid, haar, nagels en tanden. Het wordt omgezet van vloeibare urinezuren in vaste (kristallisatie). Het mooie is dat de vaste vorm geen invloed heeft op de zuurgraad. Een mooie methode dus van het lichaam om de goede zuurgraad te houden. Maar als dit dus niet goed gaat, gaan de kristallen zich op de gewrichten afzetten. Als een soort naaldjes.


En naaldjes doen pijn! Het is dus een reddend hulpmiddel voor het lichaam om de zuurgraad goed te houden. Maar dat doet dus wel zeer!


Een leuk weetje: urinezuur is een sympathicus hormoon. We worden er wakker en actief van.  We hebben de meeste hoeveelheid urinezuur in het begin van de middag. Dit kwam omdat wij vroeger op de dieren moesten jagen als deze sliepen. In de nacht (zo rond 4 uur) heb je de laagste hoeveelheid. Het wordt in de nacht opgeslagen in de synoviale gewrichten (botdelen zijn niet meteen verbonden maar er zijn holtes) en ons speeksel. Als het dan licht wordt gaat de urinezuur terug naar de bloedbaan en worden wij weer actiever wakker. Ben jij soms in de ochtend zo stijf en in de loop van de dag gaat het beter? Dit komt voornamelijk door teveel opgeslagen urinezuur in de synoviale gewrichten.


Urinezuur


Maar waar wordt urinezuur dan door gevormd? Ken je purine houdend voedsel? Dit komt vooral veel voor in vlees, (wit)bier en kaas. Maar weet dat dit niet de enkele oorzaak is voor een teveel aan urinezuur. Er zijn nog veel meer producten. Erg? Nee! Alleen als er teveel urinezuur is wordt het immuunsysteem aangejaagd en dit zorgt voor ontstekingen. En wat heeft een actief immuunsysteem nodig? Energie! ATP is het stofje van de energie. De A uit ATP is adenosine. Adenosine is een purine uit het DNA, maar dus ook de A van ATP.

Daarnaast heb je nog het stukje dat wij vroeger vanuit glucose vitamine C konden maken. Jammer genoeg lukt dit steeds minder, want hoeveel vitamine C nemen wij nu op dit moment.... Hierdoor is het voor ons soms wat moeilijker om energie voor de hersenen te hebben en is er meer oxidatieve overbelasting. Bij het maken van Vitamine C uit glucose onstaan veel vrije radicalen. Op dit moment krijgen wij vanuit fructose urinezuur. Ook urinezuur is een goede antioxidant, net zoals vitamine C. Maar: vroeger kregen wij fructose meestal binnen via fruit. Dit werd omgezet in glucose en zo als energiebron gebruikt. Omdat er in fruit ook vitamine C zit zorgt deze voor afvoer van urinezuur. Daardoor hielden wij de hoeveelheid urinezuur in balans. Maar momenteel eten wij zoveel fructose dat dit steeds moeilijker wordt. En dan heb ik het niet over fruit:). Het vele eten van fructose zorgt voor veel nadelen. Maar ook tot afbraak van ATP. Of tewel: energie. En daarbij komt adenosine vrij. (ATP wordt omgezet naar ADP: lastig verhaal:)) En wat was dit ook alweer? Juist purine wat weer omgezet wordt naar urinezuur.


Wat doe je er nu aan?


Ok, nu we de lastige uitleg hebben gehad, ga ik je vertellen hoe Peter sinds een tijd weer wat meer lacht. We zijn als eerste aan de gang gegaan met zijn voeding. Veel basische voeding met veel groenten en andere goede voedingsstoffen. Hij heeft veel snelle koolhydraten laten staan (zoals bloem, tarwe etc). Daarnaast waren (en zijn) de producten waar veel fructose in zit van zijn menu af. Ook de light-producten! Want ook sorbitol wordt weer omgezet in fructose! Sappen, zijn dagelijkse cola en koekjes, ontbijtkoek, honing, zoet beleg: alles hebben we vervangen. Fructose wordt namelijk in de lever omgezet in urinezuur.  En het mooie was dat hij 100% gemotiveerd was! Hij mocht van mij in het weekend 2 glaasjes alcohol maar ook dat heeft het geschrapt. Het was alles of niets vond hij. En er kwamen de lekkerste gerechten op tafel. Hij dronk veel groene thee, omdat deze het urinezuur in het bloed verlaagd. Dit wisselde hij af met verse gember en kurkumathee. (allebei ontstekingsremmend).


Daarnaast hebben we een darmscreening gedaan, waaruit bleek dat zijn darmflora totaal ontregeld was. We zijn dit goed gaan aanpakken en veel ondersteund dmv goede voeding en ondersteunend supplement. Ook zijn lever en nieren ben ik gaan ondersteunen. Want die hadden het heel zwaar. De ondersteunende supplementen die hij kreeg waren een hoge dosis gebufferde vitamine C (vitamine C  verhoogt de uitscheiding van urinezuren en breekt ze af tot een uit te scheiden stof), ontzuringszout(elke avond in een voetenbadje:)), een goed actief b-complex (vooral b5,b11 en b12) en een goed mineralencomplex. 


Verder is Peter heel erg gaan letten op de ontzuring. Hij voelde zijn gewrichten steeds beter worden en ook de moeheid trok weg. Hij ging regelmatig naar de sauna, ging aan zijn stress werken en ging de natuur weer in! Maar vooral is hij zijn lichaam gaan begrijpen en weet hij wat wel en wat niet goed is!


Dat is dan ook the key in mijn begeleiding: zelf gaan snappen hoe het werkt in plaats van maar iets te doen omdat de dokter of therapeut dat zegt. 







                                               





En daarmee durf ik wel met trots te zeggen: een hele fijne week toegewenst! En mocht jij nu ook last hebben van dagelijkse kwaaltjes: je bent van harte welkom!


Liefs Anka




bottom of page