top of page
Zoeken

KrampjesVorige week gaf ik voor de vierde keer aan de lieve mama's van mama glow een presentatie over de eerste hapjes. Wat zou het mooi zijn om sommige dingen al eerder te weten. Dus tijd om er wat over te schrijven.


Als ik eerlijk ben kon ik bij dochter nummer één niet wachten tot het zover was. Bij 4 maanden ging ik los. Een indirect protest in de vorm van een volmaakt orkest (ze huilde en krijste alle noten die je maar kon bedenken) was het gevolg.


Als ik toen wist wat ik nu weet had ik heel veel minder slapeloze nachten gehad. Het is namelijk helemaal niet goed om zo vroeg aan de hapjes te beginnen. Sterker; het is zo dat de eerste hapjes beter niet uit fruit kunnen bestaan. Het is juist veel beter om met goede vetten te starten. En dus niet te vroeg! Een mooie graadmeter om het eerste hapje te geven is 6 maanden of nog beter: als de kleine zelfstandig kan zitten.


Hoe zit dit nu? Wellicht heb je weleens gehoord over de leaky gut. Laten we even buiten beschouwing houden of deze naam goed is of niet. Want een darm kan natuurlijk niet lek zijn. Als je dus een leaky gut hebt, dan hebben de afvalstoffen die in je darm geproduceerd worden de kans krijgen weer terug in de bloedbaan te komen. En dus ook voeding die nog maar gedeeltelijk verteerd is. Daarbij kan je lichaam dus ook voedingsstoffen niet opnemen. En tja, dat heeft allerlei lichamelijke gevolgen voor het lichaam.


Bij volwassenen is dit absoluut niet goed. Maar als jouw koter geboren wordt heeft deze juist een leaky gut (tot dus ongeveer een half jaar) om zo de voedingsstoffen van de borstvoeding toe te laten. Je kunt je voorstellen als er dus te vroeg hele brokken voeding (eiwitten) binnen komen, dit dus ook door de darmbarriére heen kan gaan en de kleine op vroege leeftijd al veel klachten kan krijgen. En jij te weinig slaap waardoor jij weer meer klachten krijgt.


Heb jij een kleintje die vaak onrustig is? Samen kijken we waar het aan kan liggen. Welke voeding gebruik je? Hoe is de gezond van jullie als ouders? Hoe gaat het met de darmpjes? Is er mechanisch iets aan de hand? Hoe gaat het met het stresslevel jn huis? Kortom: een huilbaby is niet normaal!


Speciaal voor de kleintjes hebben wij half uur consulten. Een half uur waar je zoveel rust kan krijgen:).

Commentaires


bottom of page