top of page
Zoeken

Mama, een vrouw met ballen!

Mamadag, moederdag, de mooiste knutseldag, uitslaapdag…we kunnen er alles van maken. Toch is het voor mij genietdag. Nou ja, normaal dan want dit jaar zit ik in de schoolbanken. Maar het genieten doe ik eigenlijk al een paar dagen van tevoren als ik een cadeautje van Suus in mijn hand gestopt krijg met de mededeling: ”Mama verstop jij even jouw cadeautje? En niet open maken he?” Of de onwetende Pien die roept wat ze heeft gekocht en Babette haar hand gauw op haar mond legt. Ik ben totaal niet van de kerstdagen. Elke dag in het jaar is er een speciale dag. Super, maar ik ben daar nooit zo mee bezig. Maar wat ik zeer zeker wel doe met moederdag is gewoon het moeder zijn net wat serieuzer overdenken. Je weet wel: van die vragen als: Hoe doe ik het als mama? Wat zijn de waarden die ik over wil brengen? Etc etc. Kennen jullie het woordje Nivea? Ik ook pas een tijdje hoor, maar toen een klant deze afkorting uitlegde, dacht ik wel meteen dat dit heel toepassend is over wat ik mijn kinderen, maar ook mijn klanten wil bij brengen. NIET INVULLEN VOOR EEN ANDER! Ik wijk wellicht even uit van moederdag naar mijn normale werkdagen, maar toch is het voor mij hetzelfde. Ik heb namelijk een hekel aan oordelen zonder dat ik weet hoe het werkelijk waar zit. Want ben eens eerlijk? Hoe vaak zeggen we wel niet dat die vrouw toch wel dik zou zijn omdat ze 6 zakken chips leeg eet. Of dat ze moe is omdat ze nooit sport? Maar wat ik nog belangrijkere vind, is dat wij dit niet enkel voor een ander doen, maar ook over onszelf. “Zie je wel dat ik te zwak ben om af te vallen”!  “Ik kan nooit die berg oprennen”. Makkelijker gezegd als gedaan”.  Kortom allemaal interpretaties die totaal niet eerlijk zijn: niet voor een ander, maar zeker niet voor jezelf. Ik vraag me ook altijd af waarom we perfect willen zijn. Perfect als mama, perfect als vriendin en perfect als vrouw. Waarom moeten we zoveel? Doe je dit echt wel voor jezelf of wil je aan de buitenwereld laten zien dat je die ballen allemaal wel de lucht in kan gooien. Wordt het niet eens tijd om goed het nieuwe perfecte te laten zijn? Is goed niet goed genoeg? Ja, soms zitten er kilootjes dwars en ja, soms ben je niet de leuke mama. En ja, soms moet je toegeven aan je baas dat je de deadline niet hebt gehaald. En ja, soms stapelt de was zich op. Maar vraag je jezelf wel eens af waarom jij dit allemaal erg vindt? Of denk je dat een ander dat vindt? Kom op mama’s! Kom op vrouw! Kom op jij! Krijg eens wat ballen en ga eens stoppen met Nivea te gebruiken (oké, die witte dikke laag is dan wel weer top). Stop eens met Ndvea! NIET DENKEN VOOR EEN ANDER. Stop met te denken dat die bikini je niet geweldig zou staan. Stop met te denken dat je dat wijntje niet een keer mag. Maar stop ook om iets te doen waar je niet achter staat. Als je kiest voor een slechte maaltijd hoef je je daar niet schuldig over te voelen. Want dan had je het niet moeten doen! Deal met de consequenties die het leven met zich meedraagt. Stop met denken hoe het had kunnen zijn. Stop met denken hoe je het later allemaal wilt. Ga denken wat je nu doet! That’s all! En hiermee wil ik dan ook mijn nieuwe slogan introduceren. Gisteren was ik namelijk bij Birgit Luijk die me al haar kunde over Facebook bij brengt en kregen we het over mijn 2 zinnen hoe ik mijzelf in mijn vak zou beschrijven. Na van alles, van voedingscoach tot personal trainer, te hebben verzonnen riep ik ineens: Ik begeleid vrouwen met ballen!” Meteen slikte ik het weg. Want oei: mag ik dit wel zo formuleren? Komt het niet te heftig over? Maar na een nachtje slapen en een psychologie-studiedag verder is het wat het is….Ik begeleid vrouwen met ballen! (of die ze willen krijgen). En de man….ja die ook…, maar dat is een ander verhaal…. Voor nu wens ik jullie allemaal een spetterende moederdag, maar vooral een fijne me-dag!

Liefs Anka

Comments


bottom of page