top of page
Zoeken

Neem alles eens met een korreltje zout


Water drinken is de eerste prio hoor je vaak. En ja, dat klopt zeker! Zo zie je ook vaak sporters sportdrankjes drinken om om elektrolyten te "verhogen" en krampen te verminderen. Deze drankjes zij er om natrium en kalium aan te vullen voor sporters die elke dag een matige tot hoge intensiteitstraining van 60 minuten of langer doen. Maar tja, helaas bevatten sportenergiedranken ook veel suiker en voedselkleurstoffen. En denkt tegenwoordig iedereen dat hij een topsporter is:). Dus dit kan anders! Daarbij komen wij allemaal standaard elektrolyten tekort. En dan niet alleen magnesium!


Als je veel drinkt maar ook veel plast heeft het niet heel veel nut. En daarom raad ik altijd een theelepel keltisch zeezout aan op een liter water. De ideale dagelijkse natriuminname is 1500 mg natrium. Niet meer dan 2300 mg! Een hele simpele tool om je vochtbalans goed te houden en kost bijna niks! Wel natuurlijk het advies uit glazen flessen te drinken en geen plastic! Zeezout is een met mineralen gevuld zout dat niet alleen gehydrateerd, maar je ook gezonder maakt.


Maar dan hoor ik al vragen: wat is het verschil tussen zeezout en keukenzout? Ik stroot elke avond keukenzout over mijn aardappels. Zeezout (himalaya/keltisch) komt uit (joh Anka) uit de zee, oceaan of zoutwatermeren. Hier op deze bodem zitten zoveel gezonde mineralen. keukenzout daarentegen komt uit ondergronds zout en wordt zwaar verwerkt om gezonde mineralen te verwijderen. Daar heb je dus helemaal niks aan.


Wat bereik je nu met een korreltje zout?

  1. Hydratatie – Zeezout helpt het lichaam water te op te nemen voor optimale hydratatie en ook zo te houden.

  2. Vermindert vochtretentie - Zeezout zit vol met mineralen zoals kalium en natrium die helpen bij het vrijgeven van vastgehouden water. Het strooien van zeezout op je prakkie kan helpen bij de spijsvertering en een opgeblazen gevoel verminderen.

  3. Rijk aan mineralen – Zeezout heeft 84 sporen van mineralen. Ik hoef je denk niet meer uit te leggen dat we deze mineralen echt niet meer door voeding volledig binnen krijgen.

  4. Elektrolyten – Zeezout is rijk aan magnesium, kalium, calcium en natrium. Deze mineralen zijn de sleutel tot de gezondheid van spieren, hersenen en hart. Het toevoegen van zeezout en een scheutje citroen is nuttiger om elektrolyten te verhogen dan populaire sportdranken vol met suiker.

  5. Voorkomt krampen – Mineralen in zeezout helpen om spieren ontspannen te houden. Heb je geen goede mineraalbalans? Dan kun je zomaar last krijgen van krampen, spierpijn en rusteloze benen. Mineralen in zeezout speelt een grote rol bij het voorkomen van krampen. Het nemen van een Epson zoutbad is overigens ook lekker na een inspannende dag.

  6. Verbetert de spijsvertering – Zeezout helpt bij het maken van zoutzuur, een zuur in de maag die belangrijk is voor het afbreken van voeding. Een gebrek aan zoutzuur kan symptomen veroorzaken zoals een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur, gas en indigestie. En believe me: daar hebben heel veel mensen last van momenteel!

  7. Voedt bijnieren – Bijnieren produceren hormonen die van vitaal belang zijn voor het leven. Er zitten hormonen in die ons metabolisme en bloeddruk reguleren. Meestal zijn onze bijnieren overprikkeld en uit balans. Tja komt die weer: stress, slecht eten, cafeïne etc. Het kalium en natrium in zeezout helpt de bijnieren in evenwicht te brengen en bijnierdisfunctie te voorkomen.

  8. Reguleert de bloeddruk – De mineralen in zeezout helpen ontstekingen te verminderen en de immuniteit wat op te peppen. Het zorgt voor de regulatie van je bloeddruk en degezondheid van het hart verbeteren en hartaandoeningen helpen voorkomen.

Kortom, het gezegde: neem alles met een korreltje zout is dus toch ergens goed voor!


Comments


bottom of page