top of page
Zoeken

Neurowattes??Kan jij jezelf eens onderstaande punten beantwoorden met ja of nee?


 • Ze noemen mij het engeltje in huis.

 • Ik ben nogal burnout...

 • Ik kan de rem niet vinden.

 • Ik pieker zoveel.

 • Mijn spieren lijken wel een blok beton.

 • Ik gil al van de pijn als iemand mij aanraakt.

 • De toilet heeft niet zoveel aan mij.

 • Ik ben een vergiet.

 • Ik zit soms iemand aan te kijken en denk: "Waar heb je het over."

 • Ik ben midden in de nacht klaar wakker.

 • Chaotisch? Ikke? Echt niet!

 • Piekeren is mijn grootste bezigheid.

 • Ik heb volledige aandacht en interesse.


Wellicht is het antwoord ja of nee. Buiten om het feit dat wij vaak denken dat het tussen onze oren zit of de voeding niet optimaal is en we een letterlijke schop onder onze kont nodig hebben, kan het zo zijn dat je neurotransmitters niet in balans zijn. En laten die nou juist weer door hele goede voeding, ontspanning en eventueel een duwtje van een supplement weer in de goede richting komen.


In je hersenen vindt voortdurend communicatie plaats tussen miljarden zenuwcellen (neuronen). Deze communicatie verloopt via kleine elektrische stroompjes tussen de cellen. Om deze stroompjes goed door te kunnen geven zijn razendsnelle ‘hersenboodschappers’ nodig: neurotransmitters. 


Bekende neurotransmitters zijn serotonine, gaba dopamine en acethylcholine.  Waar serotine en GABA een kalmerende werking hebben, hebben dopamine en acetylcholine juist een opwekkend effect. Je moet het zo zien dat een bepaalde neurotransmitter op het juiste moment te werk gaat. Het is ook niet zo dat als de een niks doet de ander heel veel doet. Ze kunnen ook goed samenwerken. Ze bepalen grotendeels je acties, maar ook je gevoel en gedrag. Dit heeft niet enkel te maken met hoe je bent opgevoed, nu leeft en wat je hebt meegemaakt. Het is een combi.


Wellicht herken je jezelf erin en kan je tegen je partner zeggen: "Ik kan er niks aan doen, want mijn gaba doet het niet zo." Of als je partner zin heeft in een wild avontuur in de avond en jij niet: "Nee schat, mijn dopamine wilt niet."


Laat ik de vier belangrijkste eens doornemen:


DOPAMINE
Deze neurotransmitters is verantwoordelijk voor o.a. motivatie, concentratie, wilskracht, focus en besluitvaardigheid.

Dopamine, het motivatiestofje, wordt afgegeven op het moment dat je een beloning verdient. Jij hebt gesport en dan komt er dopamine vrij die zegt: "Goed gedaan lichaam!" Je gaat met een voldaan gevoel op de bank zitten en bent tevreden. Als je dopamine niet goed werkt voel je deze beloning niet. Dit is ook het gevaar voor een verslaving. Iedereen wilt namelijk een belonend gevoel hebben en als je lichaam dit niet geeft heb je soms andere stofjes nodig. Denk aan suiker, cafeïne, drugs, alcohol, extreem sporten en ook overmatig behoefte aan seks. Jammer genoeg werken deze stofjes maar even en de behoefte begint weer overnieuw. Dopamine is dus de neurotransmitter die er voor zorgt dat we plezier en beloning ervaren. Het zorgt ervoor dat wij kunnen denken, concentreren, geheugen (mag ik een potje dopamine please), gezonde assertiviteit (dus dat je geen muisje bent en ook geen pitbull) dat we beslissingen kunnen nemen, gemotiveerd zijn en dat we kunnen genieten van intimiteit.


SEROTONINE

Deze neurotransmitter regelt je alledaagse behoeften zoals slaap, je eetlust, je temperatuur en je stemmingen.


Dan hebben we serotonine. Dit is een bekende omdat deze vaak in een antidepressiva zit. Ook is het de voorloper op melatonine. (inslapen). Serotonine zorgt voor een relax gevoel, tevredenheid en dat je stemming hoort te zijn bij de situatie. Daarbij zorgt het voor een goed bezoekje op de toilet. Dus als je heel moeilijk naar de toilet kan, is dit wellicht een puntje om naar te kijken. Daarnaast zorgt serotonine dat je pijngrens onder controle blijft. Vaak zien wij bij mensen met bepaalde aandoeningen als migraine, gewrichtspijnen, slaapproblemen, angst en darmklachten ook een laag serotoninelevel.


GABA

Deze neurotransmitter is verantwoordelijk voor geduld en helpt tegen stress, afleiding en prikkelvoeligheid.


Ja, en dan gaba. Ik zeg vaak tegen iemand: "neem gewoon een gabaatje joh. Doet wonderen:)!" Mensen met een tekort aan gaba zijn constant een blok beton. Al hun spieren zitten vast. Daarnaast maken de hersenen overuren, worden gek van elke geluidje om je heen (HSP klachten), lijken een stuiterbal (of tewel ADHD) en ligt perfectionisme op de loer. O ja, en niet onbelangrijk (zie je mensen ik kan er niks aan doen!): een chaoot. Wel willen maar soms echt de huissleutel voor hun neus kwijt zijn. Net als serotonine met GABA de uitknop zijn. Maar ja als de knop dus kapot is of even niet weet welke kant hij op moet, dan blijft het door boven letterlijk ratelen. Dus soms kan een kind er niks aan doen dat hij rondjes blijft rennen. En soms kun je je gedachten niet letterlijk uit zetten. Dat is ook zo bekend dat je echt zo moe bent maar niet kunt slapen. Herken je ook je houten plank gevoel met sporten, koude handen en hartkloppingen? Wellicht kun je eens aan GABA denken.


ACETHYLCHOLINE

Deze neurotransmitter is verantwoordelijk voor leer- en inlevingsvermogen, je creativiteit en je reactie- en handelsnelheid.


Acethylcholine. De kunstenaar neurotransmitter. Ze zijn super creatief! Dit betekent dus niet als je niet kunt tekenen, dat je slecht in je acethylcholine zit. Maar vaak zijn deze mensen mooie idealistische dagdromers. Maar die ondertussen heel veel informatie oppikken en alert zijn. acetylcholine geeft het brein zijn snelheid en reactievermogen, het helpt het geheugen en de concentratie. Het maakt dat we creatief zijn. Kenmerken bij een tekort aan acetylcholine zijn vergeetachtigheid, aandachtsproblemen, moeilijkheden bij het onthouden van nieuwe informatie en verminderde alertheid. acetylcholine is verantwoordelijk voor je vermogen om te leren, concentreren, redeneren en je geheugen in het algemeen. Als je weinig focus hebt, moeite hebt om dingen te herinneren, onderbrekingen in je slaap of niet op de juiste woorden komt kun je wel eens een tekort hebben aan acetylcholine.


Ok, ja en dan nu? In mijn intake vraag ik vaak de neurotransmittertest in te vullen. Deze geeft goed weer hoe iemand van oorsprong is en hoe iemand nu is. Daarmee kan ik gericht aan de gang. Natuurlijk is een potje geven niet enkel de oplossing. Het is mooi als ik wat kan aanvullen maar als er niks verandert aan de bron dan zijn we snel weer terug bij af. Dus alle stappen gaan we langs!


Samen gaan we kijken naar:

 • Vitamines en mineralentekort: B12, b6, magnesium, taurine en mangaan zijn bijvoorbeeld belangrijke stoffen.

 • Voedingspatroon

 • Stressreductie

 • Welke type beweging past bij jou

 • Een goede darmflora, want sommige bacteriën houden van neurotransmitters.

 • Rust, ritme en reinheid (eh de laatste dan juist weer niet teveel ivm de bacteriën)


Wil jij je neurotransmitters ook wat minder chaotisch, perfectionisch of juist wat geheugen geven? Let me know!


liefs Anka
Comentários


bottom of page