Zoeken

Psoarisis

📷


De huid heeft een belangrijke barrièrefunctie. Lichaamsbarrières, zoals de huid, vormen de basis van het afweersysteem. Deze barrières hebben als taak om alles wat lichaamsvreemd is buiten de deur te houden.

Lichaamsbarrières maken onderdeel uit van het Common Mucosal Immune System (CMIS).

Tot het CMIS behoren:

· De darmen (GAlT: Galt assosiated lymphoid Tissue)

· De huid (SAlT: Skin Assosiated lymphoid Tissue)

· De longen (MAlT: Mucoid Assosiated lymphoid Tissue)

De opbouw en het functioneren van deze barrières, en ook het functioneren van het immuunsysteem, is direct afhankelijk van een goede darmflora en een goed opgebouwde, dikke slijmvlieslaag van de darmen.


De gezondheid van de huid wordt dus direct beïnvloed door de gezondheid van de darmen.

Een gestoorde barrièrefunctie – wat vaak wordt veroorzaakt door disbalans in de darmen – kan bijdragen tot een overactief immuunsysteem en auto-immuunaandoeningen zoals psoriasis.


Andere oorzaken psoriasis


Een gestoorde darmfunctie kan ontaarden in een hyperactief immuunsysteem – met als gevolg een auto-immuunreactie en ontstekingen in de huid.

Daarnaast zijn er de volgende belangrijke oorzaken van psoriasis aan te wijzen:


· Genetische bevattelijkheid voor psoriasis. Je hebt er ‘aanleg’ voor maar dit betekent niet dat je er altijd last van hebt. Vaak zie je dat psoriasis voorkomt in bepaalde families en onder specifieke omstandigheden de kop op steekt.

· Verkeerde (ontstekingsbevorderende) voeding.

· (Psycho-emotionele) stress.


Psoriasis van binnenuit behandelen


Het geniet de voorkeur om psoriasis op een natuurlijke wijze van binnenuit aan te pakken. De belangrijkste pijlers in de therapie bij psoriasis staan hieronder.


Darmbarrière repareren

Hiermee wordt bedoeld het herstellen van de epitheellaag in de darmen evenals het in balans brengen van de darmflora (de bacteriën in de darm). Een gezonde darmflora zorgt ervoor dat het immuunsysteem op een adequate manier kan omgaan met ziekteverwekkers en lichaamsvreemde stoffen.


O

ntstekingen remmen

Via verschillende wegen en met behulp van diverse nutriënten kan de ontsteking in de huid op een natuurlijke wijze geremd worden.


Immuunsysteem in balans brengen

Bij psoriasis is het immuunsysteem is uit balans. Bepaalde delen van het immuunsysteem reageren te actief. De immuuncellen moeten beter gereguleerd worden, met als doel dat het immuunsysteem niet zo ‘uit de bocht vliegt’. Hierbij spelen de juiste voedingsstoffen, supplementen en een gezonde darm een grote rol.


Versnelde deling huidcellen remmen

Anti-proliferatie (remmen versnelde deling) van de huidcellen en een verbeterde genexpressie is van groot belang bij psoriasis. Met andere woorden: tijdens de therapie ondersteunen we het lichaam om niet teveel huidcellen aan te maken en oude cellen ook weer tijdig netjes af te breken. Specifieke orthomoleculaire supplementen kunnen hierbij van dienst zijn.

Contact:

Anka Mertens 

06- 39 58 79 44

Ankamertens@outlook.com

Crown businesscenter

Ericssonstraat 2

5121 ML Rijen

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
Handige links:

Aangesloten bij:

© 2019-2020 Anka Mertens | Webdesign: Ingrid Vreijsen | Fotografie: MOODZ Design & Jacomijn Dijkers