Zoeken

Recepten brood



Dit unieke recept van glutenvrij brood zit boordevol vezels die je helpen je darmen gezond te maken en te houden. Het is bij uitstek geschikt voor mensen dit een voorkeur hebben voor licht/witbrood Zo eenvoudig, zo lekker en zo gezond. Versgebakken brood laten afkoelen en in 16-18 sneetjes snijden. Kan in een afgesloten trommel 1 week in de koelkast worden bewaard. Het brood kan ook per portie (sneetje) in de diepvries.

Brood licht

Benodigdheden: 60 g amandelmeel 60 g kokosmeel 45 g psylliumvezels 300 g sojayoghurt of Griekse yoghurt 6 eieren 1,5 tl Himalaya zout 15 g wijnsteenbakpoeder


Bereiding: Mix met een mixer eieren, yoghurt en het zout helemaal egaal en schuimig in ongeveer 2 minuten. Meng in een andere kom, amandelmeel, psyliumvezel, kokosmeel en het bakpoeder goed door elkaar. Meng de droge mix door het yogurt-ei mengsel tot een egale massa. Vet de broodbakvorm (of cakevorm 24 cm) in met olie of gebruik bakpapier Doe het in een broodbakvorm Verwarm de oven voor op 180 graden en bak het brood in het midden van de oven In ongeveer 6070 minuten gaar. De laatste 20 minuten het brood omdraaien in de bakvorm om de onderkant ook te bakken.

Brood donker

Benodigdheden: 100 g biologisch chiazaad 135 g appelvezel 75 g boekweitvlokken 500 g sojayoghurt of kwark 6 eieren Optioneel 60 g noten (fijngehakt) Snufje Himalaya zout 3 el olijf- of hazelnootolie 20 g wijnsteenbakpoeder


Doe de ingrediënten in een kom en mix het tot een glad mengsel Vet de broodbakvorm (of cakevorm 24 cm) in met olie of gebruik bakpapier Oven op 160 graden en in 60 minuten

Brood zonder ei

Benodigdheden: 200 g amandelmeel 100 g pompoen- of zonnebloempitten 60 g kokosmeel 40 g hennepzaad 40 g chiazaad 20 g psylliumvezel 500 g kwark of plantaardige yoghurt Snufje Himalaya zout 35 g wijnsteenbakpoeder 2 el appelazijn 1 zakje Konjac rijst


Verwarm de oven voor op 200 graden, bak het brood 60 minuten (onder en boven warmte). Kan ook op 180 graden, maar dan met hete lucht Weeg in een kom alle ingrediënten en meng goed door elkaar (de Konjac rijst eerst goed spoelen en uit laten lekken) Voeg zout naar smaak toe Vet de broodbakvorm (of cakevorm 24 cm) in met olie of gebruik bakpapier Laat het deeg in de vorm 10 minuten rusten In deze tijd gaat de psylliumvezel binden met het vocht uit het deeg. Bak het in 60 minuten af


Bayrisch brood

Benodigdheden: 200 g amandelmeel 100 g pompoen- of zonnebloempitten 60 g kokosmeel 40 g hennepzaad 40 g chiazaad 20 g psylliumvezel 500 g kwark of plantaardige yoghurt 6 eieren Snufje Himalaya zout 20 g wijnsteenbakpoeder


Bereiding: Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht) indien niet aanwezig op 200 graden (onder en boven warmte) Meng de eieren met kwark/yoghurt en bakpoeder tot gladde massa Voeg zout naar smaak toe Weeg in een tweede kom de droge ingrediënten en meng ze goed door elkaar Roer aansluitend met de mixer de droge ingrediënten door het kwark/ei mengsel Zorg dat alles goed gemengd is en laat het deeg 10 minuten rusten In deze tijd gaat de psylliumvezel binden met het vocht uit het deeg Bak het brood in 60 minuten af Vet de broodbakvorm (of cakevorm 24 cm) in met olie of gebruik bakpapier.


Kaasbroodje

Benodigdheden: voor 4 broodjes 30 g amandelmeel 1 el lijnzaad (heel) 1 tl wijnsteen bakpoeder 1 ei 1 el olijfolie 25 g roomkaas met kruiden (kh arm) 50 g geraspte kaas (zelf raspen of Grana Padano) 1 el water Kleine bakvormpjes (siliconen)


Bereiding: Verwarm de oven voor op 175 graden Meng alle ingrediënten behalve het water goed door elkaar Je krijgt nu een dik beslag Voeg eventueel 1 eetlepel water toe als het te droog is Vet de bakvormpjes goed in Schep het beslag in de vormpjes (half vol) Zet de broodjes in het midden van de oven en bak ze in 15 minuten Laat de broodjes afkoelen en haal ze uit de vormpjes De broodjes blijven 4 à 5 dagen goed in een afgesloten doos in de koelkast


Breekbroodjes


Zo eenvoudig, zo lekker en zo gezond. Het deeg is voldoende voor 8 broodjes

Benodigdheden: 40 g kokosmeel 12 g psylliumvezel 40 g geraspte kaas bv Grana padano 20 g gebroken lijnzaad 2 eieren 1 tl bakpoeder 2 el gesmolten kokosolie of roomboter 60 g amandel- of sojamelk naar keuze Snufje Himalayazout of selderijzout naar keuze 1 geklutst ei om het brood te bestrijken Eventueel pitten om te garneren.


Bereiding: Meng de ingrediënten door elkaar en voeg op het laatst de amandel- of sojamelk toe Nogmaals goed doorroeren en laat daarna het deeg even rusten zodat het stevig wordt en dat je er 8 mooie bolletjes van kunt draaien Leg ze goed tegen elkaar aan in de vorm van je keuze Bestrijk de bolletjes met geklutst ei voor een mooie afwerking en garneer het geheel eventueel met een paar pitten Bak het breekbroodje ongeveer 25 tot 30 min op 180 graden. De baktijd is afhankelijk van je eigen oven


Tip: Maak in plaats van een breekbrood vier grote bollen, voedingswaarden dan verdubbelen Je kunt naar smaak variëren met verschillende kruiden zoals Italiaanse of Provençaalse kruiden enz.


Contact:

Anka Mertens 

06- 39 58 79 44

Ankamertens@outlook.com

Crown businesscenter

Ericssonstraat 2

5121 ML Rijen

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
Handige links:

Aangesloten bij:

© 2019-2020 Anka Mertens | Webdesign: Ingrid Vreijsen | Fotografie: MOODZ Design & Jacomijn Dijkers