top of page
Zoeken

Reisziekte is zo niet leuk!

De spanning stijgt. Nog maar een paar minuten tot vertrek. De koffers zijn gepakt, de reistickets liggen al klaar, de zonnebril op de neus. Nu kan de beste tijd van het jaar beginnen. De vakantie staat voor de deur. Was het maar zover. Want voor dat de zon op onze buik schijnt op het strand, moeten we eerst met het vliegtuig, een schip of op zijn minst in een auto stappen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan voor alle mensen die last hebben van reisziekte. Want één moment op een bochtige weg, een hobbelige golf of een onverwachte luchtzak kan onze maag omdraaien en de rest van de reis tot een ware nachtmerrie maken - duizeligheid, misselijkheid en overgeven zijn dan het gevolg.


Oorzaken en symptomen van reisziekte


Reisziekte kan in alle vervoermiddelen voorkomen (bus, boot, auto, trein, vliegtuig). Hoewel voor je maag- en buik een feestje gaan vieren, ligt de oorsprong ervan in de hersenen.


Let's explain:


Als je reist, worden hier verschillende zintuiglijke indrukken waargenomen. De ogen nemen weinig beweging waar, maar het evenwichtsorgaan in het binnenoor voelt een intense beweging. De hersenen begrijpen dit verschil niet, raken onder stress en geven boodschapperstoffen af (zoals histamine) die het braakcentrum aansporen.


En ja hoor, daar ga je:

 • Misselijkheid

 • Braken

 • Duizeligheid

 • Zweten

 • Hoofdpijn

 • Snelle hartslag

Wat helpt bij reisziekte

Aangezien reisziekte in de hersenen ontstaat, is afleiding het beste medicijn (Normaal zeg ik dit overigens niet, haha). Als je bijvoorbeeld in slaap valt voordat het begint, heb je de meeste kans om de reis ongeschonden te doorstaan. 1 tip: niet lezen! Natuurlijk is frisse lucht een key samen met goede kauwbewegingen maken. Maar goed, ik kan al de huis en keukenmiddeltjes wel op noemen, maar daar heb je ook niet veel aan. Want die heb je allemaal al geprobeerd:). Die werken vaak wel even voor een ritje naar een andere stad maar niet voor een ander land.


Ik ga je proberen hier nog wat tools te geven:


 • Doe een oordopje of watje in je oor. Als je rechts bent in je linker oor en andersom. Het blijkt echt te werken!


 • Begin al even voor je reis met een goed vitamine b-complex. Vitamine B6 bevordert bijvoorbeeld de aanmaak van stoffen die het evenwichtsorgaan stimuleren. Kies altijd voor een actieve vorm zoals het b-active complex van energetica natura. Met deze code 10% korting:).


 • Begin een week van tevoren met spijsverteringsenzymen (voor de hoofdmaaltijd 1 stuks). Een betere spijsvertering zorgt voor rust in het systeem.


 • Drink al lekker veel gemberthee. Denk bij de rit zelf aan metaginger van metagenics.


 • Neem en eet van tevoren al genoeg voedingsmiddelen met Quercetine. 'Quercetine is een antioxidant dat voorkomt in veel soorten fruit en groente zoals appels, bessen, citrusvruchten, rode ui, venkel en koolsoorten'. Samen met vitamine c en kurkuma kan het de histamine al verlagen.


 • Neem wat extra magnesium. En drink goed van tevoren (niet net voor je gaat reizen) water met sole-oplossing. Zo reguleer je het evenwichtsorgaan. Ik ben fan van eidon!


 • Neem genoeg anti-oxidanten. Want hoe meer je lichaam 'schoon' is hoe minder te verwerken. Hierin zit overigens ook de quercitine in die ik hierboven adviseerde:).


 • De bladeren de pepermunt, salie en dragon zorgen voor minder braken. Gebruik een etherische olie bijvoorbeeld. Smeer dit op je maag en doe het in je handen en ruik er regelmatig aan.


 • Een mooie combi vind ik ook pediakids en de reisroller van pureessential.


 • Ik heb ook mooie verhalen gehoord van mother gaia basiset 16Mother Gaia EMO1 16 Reisziekte.


En mocht het nu echt niet lukken, dan is het voor één keertje toch goed om een goede anti-histaminica in te nemen. Want er is niks zo erg als zo lang ziek zijn. Maar weet dat als je dit vaak hebt er dus al een disbalans in je lichaam is en je daar aan kunt werken. Kunnen we ook altijd samen doen:).


liefs Anka


Comments


bottom of page