top of page
Zoeken

Schommelen jouw hormonen ook zo? Kom je 14 september?


"Zonder boodschappenlijstje kom je ook thuis met tassen met de foute producten, die vaak vet zijn en vol suiker."


Laat ik het uitleggen:


Je lichaam is een heel moeilijk en lastig systeem opgebouwd uit heel veel cellen. Als je heel veel cellen bij elkaar voegt wordt dit tesamen een orgaan. Een orgaan alleen kan niet zoveel. Maar alle organen en andere delen van je lichaam samen wel. Maar om deze goed te laten samen werken heb je een signaal nodig. Deze worden vaak aangestuurd door neurotransmitters. Zie deze stofjes als het boodschappenlijstje.


Hormonen zijn stofjes die je lichaam zelf aanmaakt en allerlei functies van je lichaam regelen en processen beïnvloeden. Zo kunnen ze organen en weefsels aanzetten of juist afremmen. Maar hormonen moeten wel plakken aan de receptoren om deze boodschap over te laten komen. Zie de hormonen als de boodschappen. Als je de foute ingrediënten koopt voor een gerecht wordt het niet zo heel lekker. Als je een juist bindmiddel in de saus doet wordt het een goede constructie. Gooi je er bijvoorbeeld vla bij wordt het een drassig vies mengsel. Als hormonen niet de goede boodschappen zijn en niet goed kunnen binden gaat het dus ook fout van binnen. En net zoals wij heel veel winkelketens hebben waar deze boodschappen liggen is dit in het lichaam ook zo.


Hormonen worden namelijk op verschillende plekken aangemaakt. Een voorbeeld is de hypothalamus of schildklier. Maar denk ook aan je bijnieren.


Vanuit deze klieren gaan de hormonen de bloedbaan in. Via de bloedbaan komen ze terecht bij de organen of cellen die ze kunnen beïnvloeden.

Maar net zoals je veel boodschappengroepen hebt zoals, fruit, vlees, groenten en ga zo maar door heb je dit bij de hormonen ook. Wij denken vaak dat hormonen alleen in verband staan met onze maandelijkse wilde avonturen maar helaas. Ze komen bij jong en oud, man of vrouw, dik of dun voor.


Je hebt in grote lijnen twee soorten hormonen: de eiwithormonen (adrenaline en thyroxine) en steroïdhormonen (cortisol en testosteron).


En deze zijn dan net als groenten weer in op te splitsen in:


• Geslachtshormonen

• Groeihormonen.

• Schildklier en bijschildklierhormonen.

• Bloedsuikerspiegelhormonen.

• Spijsverteringshormonen.


En laten deze hormonen 1 voor 1 een grote invloed op elkaar hebben, samen met de neurotransmitters. En er hoeft maar 1 rotte appel tussen te zitten en heel de appeltaart is niet meer lekker.


Wil jij nu meer weten over hormonen? Kom dan 14 september om 20.00u naar onze leuke informatieve avond: Schommelen jouw hormonen ook zo? Wil je meer informatie? Stuur mij dan nu een berichtje! Maar als jij je dan inschrijft maak je misschien wel kans op een hormoonprofielonderzoek:)!








bottom of page