top of page
Zoeken

Stress en aankomen? No stress!Stress.


We kennen het allemaal. Of heb jij er geen last van? Stress hoort erbij!


Vroeger hadden wij stress nodig voor die leeuw die achter ons aan renden. Maar als wij dan veilig in onze grot waren was de stress weer verlaagd. Maar tja, we leven niet meer in de middeleeuwen.


In deze tijd hebben wij periodes van constante stress. En daar zit nu net het probleem. Buiten het feit dat stress niet goed is voor je gezondheid beperk ik mij nu even tot het aankomen of juist niet kunnen afvallen. Terwijl je echt alles maar dan ook alles er aan doet!


Heb jij veel stress en merk je dat je aankomt of niet kunt afvallen, lees dan maar eens verder.


Wat is stress?

Om te begrijpen hoe het zit is het belangrijk te weten wat stress nu eigenlijk is. Stress is eigenlijk niks meer en niks minder dan een waarschuwing. Pas op er komt een auto aan, pas op de wekker gaat, pas op je verslikt jezelf etc etc. Je hebt dus soms stress nodig om je lichaam goed te laten reageren. Er komt adrenaline vrij die zorgt voor actie. De kortdurende stress zorgt ervoor dat wij gaan handelen zodat gevaar gemeden wordt.


Het gezegde “Ik heb veel adrenaline in mijn lijf” zorgt ervoor dat je bepaalde situaties kan overleven. (werkdruk, pijn , topsport). Het feit dat er mensen een marathon kunnen uitlopen met een gebroken enkel zegt genoeg. Als je in deze situaties bent denkt je lichaam echt niet dat het moet gaan aankomen.


Maar wanneer kom je dan wel aan?

Stress wordt pas een probleem voor je gewicht als je dit langdurig hebt. Als je stress hebt wordt namelijk het hormoon cortisol aangemaakt. Onderzoek toont overigens ook aan dat je door cortisol meer gaat eten. En je snapt dat dit geen sla is waar je zin in krijgt! Het is een hongergevoel waar je bijna geen nee tegen kan zeggen. Logisch want als je stress hebt moet je vluchten en dat kost energie! Het gevolg is dat er meer insuline in je lichaam komt. En door je chronische hoge insulinepeil kan je lichaam geen vet verbranden. En er is dus maar 1 oplossing hiervoor: stress verminderen.


En nee, ik snap dat je stress van een chronische aandoening niet zomaar kunt verminderen. Maar ga eens na hoe vaak je wel geen stress hebt om niks? De was die torenhoog is, de kinderfeestjes die geregeld ‘moeten’ worden etc.


Daarnaast is het zo dat de hoge cortisol waarden zorgen ervoor dat je vetvoorraden worden verplaatst naar vetafzettingen diep in je buik: buikvet! De concentratie van cortisol wordt geregeld doordat cortison wordt omgezet in cortisol. Cortison bevindt zich in het zogenaamde visceraal vetweefsel, dat wil zeggen in het vetweefsel rond de maag en ingewanden: het buikvet! En dat is het meest gevaarlijke vet.


Er wordt hier nog onderzoek naar gedaan en ook meerdere hormonen hebben natuurlijk een invloed op het niet kunnen afvallen. Ik weet uit de praktijk dat dit probleem in grote maten voor komt. En dit is irritant! Heel irritant! Maar in plaats van mensen weer op een drastisch dieet te zetten of zes keer in de week te laten sporten, probeer ik mensen eerst dit probleem te laten oplossen. Want je snapt, als je weer stress gaat krijgen van een dieet is de stress helemaal op een highlevel!  


Stress is een blokkade in je lichaam en daar moet je wat voor doen! Je lichaam is bezig met overleven en heeft geen fut om ook nog af te vallen! Deze uitleg is natuurlijk kort door de bocht en omvat nog veel meer theorie, maar brengt je wellicht tot inzicht dat er werk aan de winkel is!


Hieronder wat tips om je wellicht op gang te helpen! Nogmaals het is ruim omvattender als te zeggen: niet stressen dan val je af! Maar alle kleine beetjes helpen!


Bewegen… Probeer iedere dag een half uurtje te wandelen of te bewegen. Er komen dan hormonen vrij die de stresshormonen tegengaan. Ook gaat je bloedsuikerspiegel omlaag, waardoor je minder zin hebt in zoetigheid. En het geeft je geest natuurlijk ook rust. Ga niet uren aan cardio doen of megalange trainingen. Zorg ervoor dat een krachttraining niet langer dan 45 minuten duurt en put je lichaam niet uit.


Zen…  

Klinkt logisch toch? Toch doen we het te weinig. Pak een boek, luister naar rustige muziek of doe eens even helemaal niks. Op het moment dat je stress oploopt of je overloopt in je werk zijn dit juist de momenten dit op te pakken! Doe het gewoon…een kwartiertje per dagdeel doet al wonderen!


Ssstttt

Slapen…het is zo lekker! Maar hoe meer stress hoe meer je wakker ligt. Probeer dan gewoon rustig te gaan liggen en te focussen op je ademhaling. Ga niet stressen over het feit dat je niet kunt slapen. En laat je mobiele telefoon beneden liggen!


Koekje erbij?    

Koffie, roken, wijntje…allemaal producten die het hormoontje stress omhoog gooit…..En nee, het zorgt dus niet voor ontspanning op langere termijn. Sorry!


Suiker!!

Suiker hebben we nodig om ons lichaam te laten functioneren. Maar geen suikers uit de slechte koolhydraten! Deze zorgen weer voor de bloedsuikerpieken en dalen. Je wordt hier weer moe van en je lichaam slaat het weer op als extra vet. De combi teveel suiker en stress is een geweldige reden voor je lichaam om aan te komen!


Op ontdekking

Stress is niet alleen stress in het koppie. Een laaggradige ontsteking, een slecht microbioom, slechte ontgifting, voedselintoleranties: ga zo maar door: het is allemaal stress voor het lichaam. Het is dus belangrijk te gaan kijken waar het probleem zit.


Mocht je nu echt denken: “Help, hoe ga ik dit nu allemaal aanpakken?” nodig ik je graag uit om eens samen te babbelen over jouw stresslevel. En geloof me; de oplossing ligt heel dicht bij jezelf!コメント


bottom of page