top of page
Zoeken

Suikerarm of suikervrij?

Dit is toch wel het meest besproken onderwerp bij al mijn klanten en zelfs op feestjes gaat het erover. Ik ga suikervrij eten! Maar ik ga je nu al iets verklappen: dat gaat je niet lukken! Aaiiii……nu niet stoppen met het lezen van dit blog he. Het ligt niet aan jou hoor! Kijk suikers mijden is iets anders als suikervrij eten. Waarom? Dat leg ik je hieronder uit….Ga jij achter het stuur zitten terwijl je geen rijbewijs hebt? Nou ja, misschien een enkeling wel. Maar of dit nu zo succes wordt…Zie het omzetten van je voedingspatroon ook zo. Waarom doe jij wat je doet? Hoe vaak zien we wel niet dat iemand ineens roept: ik ga koolhydraatarm eten, ik ga suikervrij eten, ik het dieet van Pietje Bel volgen etc. Mijn vraag die ik altijd stel: “Waarom?”.


Vaak is het antwoord dat het goed voor je is of dat de buurvrouw ook wel zo 20 kilo is afgevallen. En dan nog vraag ik waarom je met iets start als je totaal niet weet wat het met je lichaam doet. Laten we wel wezen; ik ben tegen niks. Want iedereen is anders. Maar ik ben wel tegen het feit dat iemand maar iets doet omdat de buurvrouw dit ook doet. Stop met een hype volgen! Ga doen wat je moet doen. En dat is; ga leren wat je doet. Waarom je het doet en wat het met je lichaam doet. Want als je dit niet doet ga je sowieso weer terug naar het bekende jojo-effect of krijg je voedingsstoffen tekort waardoor je weer in de cirkel komt.Onze voeding is opgebouwd uit macronutriënten en micronutriënten. Onder de macronutriënten behoren de koolhydraten, eiwitten en vetten. Koolhydraten zijn essentieel! Je hebt ze nodig als brandstof voor je lichaam. Maar je kunt ze wel opsplitsen. De koolhydraten in onze voeding zijn onder te verdelen in enkelvoudige, meervoudige en complex samengestelde sachariden (suikers). Enkelvoudige suikers hebben meer invloed op onze bloedsuikerspiegel dan meervoudige en complexe suikers. Hoe meer vezels er voorkomen in de koolhydraatvorm, hoe minder invloed dit heeft op de bloedsuikerspiegel. In de koolhydratengroep vallen bijvoorbeeld granen, maar ook groenten en fruit.


Dussss….geen koolhydraten eten? Maar oke, nu denk je wellicht; hoe zit het dan wel? Koolhydraten zijn een belangrijke brandstof voor ons lichaam en die brandstof hebben we ook zeker nodig, maar vooral van enkelvoudige suikers (daaag taartjes, drop en smeuïge bolussen) krijgen we in een standaard Westers voedingspatroon te veel binnen. Dus als je zegt dat je suikervrij eet bedoel je dit hiermee. Enkelvoudige (snelle) suikers  zijn een vorm van koolhydraten die voedingstechnisch niets toevoegen om het lichaam op te bouwen en te onderhouden, het is een nep energiebron. In volle granen, groenten en fruit bevatten nog veel meer goede voedingsstoffen (eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen, fytonutriënten) en kun je dus zeker niet zomaar schrappen uit je voedingspatroon.


Geraffineerde en ongeraffineerde suikers Wanneer we het over suikers hebben, dan hebben we het vaak over geraffineerde en ongeraffineerde suikers. Ongeraffineerde suiker is suiker in zijn natuurlijke vorm, vandaar dat er ook gesproken wordt over natuurlijke suikers. Geraffineerde suiker is het soort suiker dat bewerkt is en dankzij het productieproces zijn alle vezels, vitaminen en mineralen eruit gehaald, zodat je een leeg korreltje overhoudt.


Geraffineerde suikers zijn dus de witte tafelsuikers, maar ook basterdsuiker, rietsuiker, dextrose of fructose. Als er over natuurlijke suikers wordt gesproken, dan wordt daar vaak honing, ahornsiroop of dadelstroop mee bedoeld. Ook fruit (bananen, dadels, rozijnen, abrikozen) kunnen als natuurlijke suikers worden gebruikt. Geraffineerde suikers hebben veel invloed op de bloedsuikerspiegel en zorgen voor tekorten aan magnesium, zink, B vitaminen en vitamine C. Deze tekorten ontstaan doordat voor het verteringsproces van suiker de lichaamseigen reserves worden aangesproken en de vitaminen en mineralen uit de reserves worden gebruikt om de suiker af te breken. Deze tekorten geven klachten, denk aan een hoge bloeddruk, een verstoord immuunsysteem, lagere weerstand en ontstekingen.

Een teveel aan geraffineerde suikers zorgt voor vermoeidheid en energiegebrek door uitputting van de alvleesklier (die het hormoon insuline aanmaakt, dat de bloedsuikerspiegel reguleert) en de lever (die een ontgiftende functie heeft), verhoogt het cholesterol en veroorzaakt gistvorming in de darmen.


Suikervrij eten

In het kort gezegd (kort door de bocht eerder) zou je alle koolhydraten uit je voeding moeten schrappen om suikervrij te eten. Maar ten eerste is dit werkelijkwaar niet te doen en ten tweede kunnen we niet zonder want we kunnen niet zonder energie! En dan ga ik het nu nog helemaal niet hebben wat je dan wel en niet moet binnenkrijgen. Dit is voor ieder persoon verschillend. Maar suikervrij? Nee het is dus niet haalbaar maar zeer zeker ook niet wenselijk! Als je nu denkt: o dan ga ik dus alle geraffineerde suikers vervangen door natuurlijke en dan ben supergoed bezig…..Sorry…dit is dus ook niet helemaal waar. Want ook de natuurlijke suikers met je met mate gebruiken.

Want je lichaam moet toch telkens hard werken om de suikers om te zetten en heeft alle suiker invloed op de bloedsuikerspiegel.Maar hoe ga je dit nu wel doen? 


Etiketten lezen

Ja plan in het begin maar een half uurtje langer in voor je boodschappen. Want je bent wel even bezig met de potjes te inspecteren. Wees gerust….ook dit went en binnen een half jaar is dit half uurtje ook niet meer nodig. Hoe je etiketten leest is een ander verhaal maar komt in mijn cursussen veel aan bod. Daarnaast heb ik al wel een stukje op weg geholpen. Binnenkort komt de gratis suikerspiekpas op mijn website en kun je deze downloaden. 


Zelf maken

Ja dat wordt de keuken in. Ga eens zelf dingen uitproberen. Wellicht ga je het ook wel leuk vinden! Wellicht kost het iets meer tijd maar als je na een tijdje merkt minder moe te zijn heb je dit er echt wel voor over. En anders heb je altijd nog de healthy shops (zoals herbs&spices) die het voor je maken. En nee het is ook niet duurder het zelf maken want uiteindelijk heb je er veel minder van nodig en als je eenmaal lekker in je vel zit is dat toch niet in geld uit te drukken?


Anders snoepen

Een worteltje met hummus, een komkommertje met tonijn, een gekookt eitje, een zelfgemaakte reep….ik heb zoveel opties. Maar weet je? Als je op den duur al dat lekkers laat staan wordt je behoefte naar suiker echt minder! Ps: In al mijn cursussen komt dit onderwerp uitgebreid aan bod….dus als jij de stap goed wilt zetten…go for it!


En geheimpje geheimpje: 12 maart is onze Food Move&Mindshop! Daarin gaan wij alles vertellen over healthy goods, non-sugar, proeven van al dat lekkers en nog een beetje in actie komen ook! Geef je nu alvast op…wij hebben er zin in!

bottom of page