top of page
Zoeken

Trots op die twee stemmetjes!


.


Anka, help! Ik heb de rest van de zak nacho's opgegeten. Ik voel mij nu schuldig en heb mij toch een buikpijn." Monique appte mij gisteren. Paniek, geen vertrouwen in haarzelf en eigenlijk denken: flikker allemaal maar op.  Ho stop! No problem! Monique vergeet namelijk wel eens wat ze al wel heeft bereikt! Vanuit een heftig medisch verleden, klopte Monique vorig jaar bij mij aan. Ze begreep dat het niet ging over enkel sporten en een quick fix dieetje. Het ging over het totaal plaatje. Wow, ik was al meteen trots op haar. Om dat in te zien en ook daadwerkelijk te doen moet je al een drempel over. En zo gingen wij aan de gang. We besloten, om haar eerst uit haar insulinerush te halen en even op een wat strikter voedingsplan te zetten. Dit doe ik dus niet altijd, maar voor Monique waren lijnen en kaders heel goed. Even niet denken maar doen. Even resultaat na al die vervelende jaren. Zodra de voeding zijn weg had gekregen, gingen wij verder Monique haar doelen uit te werken. Nee, sterker een droom kwam naar voren.  En daar kwam weer een stemmetje: "Dat kan ik toch niet?" "Waarom willen ze mij?" Werk aan de winkel dus! Zowel met het eten als andere doelen kwamen wij erachter dat Monique een tweestrijd voert met haar twee maatjes op haar schouders. Eentje die zegt: "Pak maar dat mag. Niemand ziet het."  Maar ook de andere die haar constant op haar schouder tikt:"Nee dat jij mag niet! Je bent al zo dik." Twee van die stemmetjes die haar vertellen wat ze moest doen. Die influisteren dat ze het verdient omdat ze zielig is. Of juist dat ze niks waard is als ze heeft gezondigd. Van die stemmetjes die zeggen dat ze best wel even op de bank mag zitten met een bak chips opvolgend met dat stemmetje die roept dat ze heel snel met haar billen van die bank af moet komen!  Het is eigenlijk een soort touwgetrek waar de twee saborteurs tegenover elkaar staan. Welles, nietes, welles, nietes. Ik legde haar uit dat ze zelf niet een van die stemmetjes is maar er tussen staat en van links naar rechts kijkt. En de ene keer wint de welles en de andere keer de nietes. Doodvermoeiend toch! Maar ze zijn er nu eenmaal wel. Deal with it:)! Beeld jezelf weer eens in als heftige puber. Als het van papa niet mocht ging je toch naar mama?  Van die stemmetjes die constant zeggen wat anderen doen. Waarvoor het nooit ok is. De ene stem zwelgt van zelfmedelijden en de andere is kei en keihard.  Nu zul je denken dat ik zeg dat ze de stemmetjes dan maar gewoon moet negeren. Nou, ik kan je zeggen: dat gaat sowieso niet lukken. Want die stemmetjes zijn ook je vriendjes. In mijn eerdere blog vertelde ik al over wat mijn stemmetje voor mij had gedaan en hoe ik er mee ben omgegaan. Ze hebben in een bepaalde periode gezorgd voor troost, rust en overzicht. Als ze om de hoek komen weet je dus dat jezelf uit balans bent en niet durft te kiezen wat jij wilt! Dat touw in het midden te pakken en te roepen: "Stop!"  Dus daarom zijn wij niet bezig met de stemmetjes, maar hoe jij reageert op deze twee maatjes. Te kunnen zeggen: "Ho, even jullie. Ga eens ergens anders ruzie maken. Ik kan zelf heel goed kiezen."  En zo gaat het dus ook met die zak nacho's. Deze komt binnenkort aanbod. Met een touw en twee maatjes:).  Want wat maakt dat Monique zich heeft laten leiden door die stemmetjes? Kijk, een zak nacho opeten is helemaal niet erg. Als jij daar bewust voor kiest en vindt dat je dit een keer mag, is er geen reden voor paniek. Dan heb je later ook geen schuldgevoel. Maar als jij je mee laat slepen door het zelfmedelijdende stemmetje die zegt dat je heel zielig bent en het mag is het geen bewuste keuze. Met als gevolg dat het kritische stemmetje om de hoek komt kijken om je te straffen....en jij jezelf dan weer heel zielig voelt en weer grijpt naar iets wat je troost. En zo is de cirkel compleet!  Dus werk aan de winkel! Maar dat neemt niet weg dat deze topper nu al 13 kilo is afgevallen, lekker vroeg uit haar bed komt en heel hard aan haar droom aan het werken is die we later verklappen! Ik ben zo trots op haar! Een vrouw die de essentie van leven begrijpt en de verantwoording voor haar geluk bij haarzelf neerlegt. Op naar de volgende 13 kilo!  Enne als jij nu ook aan die twee stemmetjes wilt werken? Let me know! 11 februari start er een superleuk programma waarbij ik jou ga helpen naar een gezonde Food, Move & Mind. Neem nu contact op en ik plan de persoonlijke intake snel in! 

Comments


bottom of page