top of page
Zoeken

Waarom ook S. afvallen niet zomaar lukt!

S. gaat goed…heel goed! En nee niet zozeer met de kilootjes. S. dacht dat doe IK! wel even. Ik ga op een dieetje en dan hoppa!  Al vanaf het begin wist ze stiekem wel dat het niet zo simpel was. Want vanaf kleins af aan heeft ze nu eenmaal last van andere klachten zoals eczeem. Maar goed, na de eerste 10 kilo (waar ze al heeeel trots op kan zijn!) kwam S. er toch achter dat het allemaal niet zo simpel ligt. En yes wat was IK! daar blij mee! Na een ‘pittig’ gesprekje wist ze ook dat er meer moest gebeuren. En daar is ze heel hard mee bezig. Samen met collega ostheopaat zijn wij aan het kijken hoe we stapje voor stapje alles weer goed kunnen krijgen. Voeding, behandeling en suppletie zal haar al in de goede richting brengen van de oorzaak van al haar klachten. Ik! ben al onwijs blij dat ook S. inziet dat zij ook van deze klachten af kan komen! En stap voor stap gaat het zoveel beter met haar! Maar je vraagt je natuurlijk af wat dan al die redenen kunnen zijn. In 1 blog is dit bijna niet uit te leggen. IK! zal de komende weken een aantal redenen neerzetten waarom je niet afvalt. Hopelijk help IK! je daarmee de zoektocht een beetje te verkleinen! Mocht jij nu ook denken dat het bij jou gewoon hoort en dat je de kilootjes en klachten maar moet accepteren, kan IK! je geruststellen! Echt, voor alles is een oplossing! Alleen is de zoektocht dan wat langer! Overigens niet alleen voor het gewicht zijn voldoende voedingsstoffen belangrijk!


Tekorten

Ons hormonaal stelsel is een nogal gevoelig. En dan niet enkel de maandelijkse hormoontjes! Wat we eten, hoe we sporten, stress, tekort aan voedingsstoffen en onze dagelijkse manier van leven hebben er veel invloed op! Waarom val je dan toch niet af als je gezond eet, goed slaapt en regelmatig sport!


De belangrijkste redenen waardoor ons hormonaal stelsel uit balans raakt zijn vooral voeding, (een gebrek aan) beweging en stress. Tekorten en toxiciteit liggen aan de basis van deze disbalans. Als je zeker weet dat je toch voedingsstoffen inneemt kan het wellicht zijn dat je lichaam ze niet opneemt. Het gevolg is dat hormonen niet goed worden aangemaakt en daar ligt regelmatig de basis!


Tekorten in het lichaam kunnen een reden zijn waarom je niet afvalt ondanks dat je sport en op je voeding let. Een tekort aan vitamine D, magnesium of ijzer hebben een negatieve invloed op je afweersysteem en stofwisseling. Ook bepalen deze knakkers (eh kanjers) hoeveel energie je hebt. Daarom is het vaak lastig om je gezonde leefstijl vol te houden! Je hebt weinig energie en daardoor is het lastig om jezelf te motiveren…en wat doe je dan: je neemt een kop koffie of een dosis suiker. Dus het is heel belangrijk op zo punt juist te gaan kijken wat er aan de hand is. Want je lichaam is een open verbinding en alles heeft met elkaar te maken. Voel jezelf niet zwak want het is niet jij die niet volhoudt! Het is je lichaam die geen puf op kan brengen. IK! laat dan ook vaak onderstaande waardes eerst testen voordat ik eerdere conclusies trek!


Vitamine D….je doet het er maar mee…

Vitamine D krijgt steeds meer aandacht de laatste tijd. Terecht want deze vitamine vervult een aantal belangrijke functies in ons lichaam en is onder andere nodig voor het behoud van sterke botten, een sterk immuunsysteem en reparatie en onderhoud van DNA en genenregulatie in de cellen: Maar niet alleen dat!  Daarnaast wordt er dus steeds meer onderzoek gedaan naar de invloed van vitamine D op gewichtsverlies.

Een onderzoek in 2009 uitgevoerd door de Arts en MPH Shalamar Sibley, een assistent-professor Geneeskunde aan de University of Minnesota, wees uit dat mensen met hogere Vitamine D niveaus aan het begin van hun gewichtsverlies/dieet meer gewicht verloren dan de mensen met lagere niveaus. De studie onderzocht de Vitamine D niveaus van 38 mannen en vrouwen met overgewicht voor en na het volgen van een calorie gecontroleerd dieet van elf weken. Degene met hogere Vitamine D niveaus aan het begin van het dieet verloren meer gewicht. Voor elke nanogram Vitamine D hoger werd een halve pond meer gewicht verloren.


In Nederland hebben veel mensen een tekort aan deze vitamine. Uit onderzoek (Holick et al.) in 2007 bleek al dat 50 tot 80% van de mensen een middelmatig tot ernstig tekort aan vitamine D hebben. We maken vitamine D aan in de huid onder invloed van zonlicht, daarnaast komt deze vitamine alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst en gaat het meestal om zeer kleine hoeveelheden. In vette vis zit iets meer vitamine D. Via voeding en zonlicht krijgen wij in Nederland slechts een klein aandeel van de benodigde vitamine D binnen.


Vitamine D is niet bij te eten….

Dit is om twee redenen vervelend. Ten eerste is vitamine D een vitamine die je niet makkelijk voldoende binnenkrijgt via je voeding. Eigenlijk alleen vette vissoorten en de olie daaruit (vooral levertraan) bevatten veel vitamine D. Van andere producten zoals eieren moet je er erg veel eten om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Ten tweede is vitamine D één van de oudste vitamines uit de evolutie, wat betekent dat het gedurende deze miljoenen jaren van evolutie heel veel belangrijke functies in je lichaam heeft gekregen. Vitamine D is niet alleen een vitamine, maar ook een hormoon in je lichaam. Een gebrek hieraan betekent dus een negatieve invloed op veel functies in je lichaam.


Eten maar!

Vitamine D kan worden opgeslagen in je vetcellen. Het zou dus heel goed zijn om in de zomer regelmatig overdag lekker in de zon te zitten en een kilo of 10 aan te komen. Als je dan in de winter deze 10 kilo’s weer afvalt komt de vitamine D vrij en beschikt je lichaam over voldoende van deze belangrijke vitamine. Zo deden onze over-overgrootmoeders het in de oertijd. Zij aten alles wat ze maar konden krijgen in de zomer en het najaar (oogsttijd) om een vetbuffer op te slaan voor de schrale winter. In de winter vielen ze af en kwam vitamine D vrij. Deze schrale winters kennen wij niet meer. Niet wat voeding betreft in ieder geval.


Advies

Uiteindelijk gaat het erom je lichaam van binnen gezond te maken en je hormoonhuishouding in balans te krijgen door het aanvullen van eventuele tekorten. Dit levert je niet alleen minder vet en gewichtsverlies op, maar ook een mooiere huid, meer energie en een betere gezondheid. Ga nu niet meteen halen en naar binnen werken! Kijk eerst wat nodig is. Ga dit niet op eigen houtje doen maar ga voor zulke zaken altijd naar een expert!


Liefs Anka

bottom of page