top of page
Zoeken

Wat zijn nu laaggradige ontstekingen?

Waarom voel ik mij moe terwijl mijn bloedwaardes goed zijn?

Heb je dat ook wel eens? Je voelt je constant moe, snel geïrriteerd, en hebt weinig zin in dingen die je vroeger leuk vond. Je energieniveau is zo laag dat zelfs de gedachte aan sporten je al uitput. Maar als je je bloed laat controleren, lijkt alles "normaal" te zijn. Toch weet je diep van binnen dat er iets niet klopt. En dit komt dus bij heel veel mensen voor!


Heb je wel eens aan laaggradige ontstekingen gedacht?

Soms moeten we verder kijken dan het bloedonderzoek lang is:). Veel van deze vage klachten kunnen het gevolg zijn van iets wat laaggradige ontsteking heet. Dit is een subtiele, maar voortdurende ontsteking in je lichaam die lastig te herkennen. En dat maakt het extra frustrerend, want je hebt wel de klachten, maar niemand lijkt te kunnen vinden wat er precies mis is.


Maar wat is dat dan?

Je lichaam is eigenlijk best slim. Wanneer het iets vreemds tegenkomt, zoals pollen, chemicaliën of een ongenode bacterie, schakelt je immuunsysteem meteen in. Dit veroorzaakt een ontsteking, een soort alarmsignaal van je lichaam om de indringer uit te schakelen. Meestal is dat een goede zaak: het beschermt je gezondheid en voorkomt dat je ziek wordt. Je huid wordt rood, dik of je krijgt koorts. Dat is van korte duur.


Maar wat nu als dat alarmsysteem aan blijft staan, ook als er geen gevaar meer is? Dan kan ontsteking je grootste vijand worden. Chronische ontstekingen zijn namelijk gelinkt aan een hele reeks ziektebeelden van buik tot brein. Dit noemen we ook wel Low Grade Inflammation.


Laaggradige ontsteking is een stille sluiperd. Het is een lichte, chronische ontsteking die vaak gepaard gaat met insulineresistentie, een situatie waarin je lichaam minder gevoelig wordt voor insuline. Dit kan leiden tot allerlei klachten


  • vermoeidheid

  • prikkelbaarheid

  • lager libido

  • neurodegeneratieve ziekten (dementie, alzheimer, parkinson).

  • neurodegeneratieve ziekten als alzheimer, parkinson en dementie

  • chronische stressklachten

  • pijnlijke gewrichten

  • hoofdpijn

  • huidklachten als eczeem

  • zwangerschapsproblematiek of vruchtbaarheidsproblematiek

  • algehele malaise

  • gewichtsproblemen

  • metabool syndroom



Het goede nieuws? Je hoeft niet naar de apotheek te rennen om ontstekingen aan te pakken. Heel veel voeding (en natuurlijk leefstijl) zijn je vrienden!

Als iemand in de praktijk komt zullen we ook altijd hier eerst mee beginnen! Er gaat nooit een supplement in voordat er naar de leefstijl gekeken is!

Heb je ooit gedacht dat de sleutel tot een gezonder leven niet in een potje pillen zit, maar in je leefstijl? We zullen eens verder gaan op de oorzaken.


Waar je niet aan denkt, maar wellicht eens naar kunt kijken

Wist je dat er heel wat factoren zijn die onopgemerkt ontstekingen in je lichaam kunnen veroorzaken? En nee, het gaat niet alleen om de voor de hand liggende dingen zoals een ongezond dieet of gebrek aan beweging. Ontstekingen kunnen op zoveel subtiele manieren worden getriggerd, dat je er misschien niet eens bij stilstaat dat ze een rol spelen in hoe jij je voelt. Laten we eens wat dieper duiken in een aantal minder bekende, maar veelvoorkomende oorzaken van chronische ontstekingen.


1. Voeding is the key

Je voeding is je brandstof, maar als die brandstof van slechte kwaliteit is, zal je motor niet soepel draaien. Eenzijdig of onvolwaardig voedsel kan leiden tot tekorten aan essentiële voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, en gezonde vetten. Denk aan een overmaat aan geraffineerd voedsel zoals wit brood, pasta, en suiker, die hun vezels en voedingsstoffen kwijt zijn. Het resultaat? Je lichaam mist wat het nodig heeft om optimaal te functioneren en raakt ontstoken.


2. Stress en je immuunsysteem

We weten allemaal dat stress slecht voor je is, maar wist je dat het ook je immuunsysteem flink kan ontregelen? Een te hoog cortisolgehalte door chronische stress werkt ontstekingsbevorderend, terwijl een tekort aan cortisol door langdurige stress je immuunsysteem juist kan 'ontremmen'. Dit kan leiden tot een overreactie van je lichaam op onschadelijke stoffen, wat resulteert in allergieën en auto-immuunziekten. En ja, je kunt dan nog zo gezond eten...maar stress gaat boven de rest.


3. Roken is niet alleen en aanslag op je longen

Roken veroorzaakt een chronische ontstekingstoestand in je lichaam, die zich kan uiten in klachten zoals hoesten en slijmvorming. Maar de schade gaat verder dan alleen je luchtwegen. Het continue gevecht dat je immuunsysteem moet voeren tegen de ontstekingen veroorzaakt door roken, ondermijnt je algehele gezondheid en vergroot je risico op ernstige ziekten.


4. Intoleranties & allergieen

Niet wat je eet, maar wat je verteert, komt je ten goede, luidt een oude wijsheid. Voedselallergieën en -intoleranties kunnen ernstige ontstekingsreacties in je lichaam veroorzaken, vaak zonder dat je het zelf doorhebt. Vooral bij intoleranties weet je vaak niet dat je lichaam negatief reageert op bijvoorbeeld gluten, melk of soja. Deze voedingsmiddelen zijn echter zo ingeburgerd in ons dieet, dat je misschien dagelijks iets eet wat je immuunsysteem onnodig belast.


5. De impact van je gebit

Steeds meer onderzoek wijst op de link tussen een slechte mondgezondheid en chronische ontstekingen in het lichaam. Ontstekingen in het gebit, zoals tandvleesontstekingen of problemen met implantaten, kunnen hun sporen nalaten door je hele lichaam. Het is dus niet alleen belangrijk om dagelijks te poetsen, maar ook om regelmatig een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist te brengen.


6. Omega 6 versus Omega 3

In ons moderne dieet krijgen we vaak veel te veel omega 6 binnen, wat ontstekingsbevorderend werkt, vooral in de vorm van zonnebloemolie, margarines en bewerkt vlees. Daarentegen krijgen we vaak te weinig van de ontstekingsremmende omega 3 binnen. Het is belangrijk om deze balans te herstellen door bewuster te kiezen voor voeding die rijk is aan omega 3, zoals vette vis of chiazaad, en omega 6 juist te beperken.


7. Teveel glutenhoudende producten

Gluten, aanwezig in veelvoorkomende granen zoals tarwe en rogge, kunnen je darmen beschadigen, wat leidt tot een 'lekke darm'. Dit kan ontstekingen in je lichaam en zelfs in je hersenen veroorzaken, wat weer leidt tot allergieën, ontstekingen en auto-immuunziekten. Zelfs als je geen duidelijke darmklachten hebt, kunnen gluten alsnog een negatieve invloed hebben op je algehele gezondheid.


8. Suikers, fructose en snelle koolhydraten

Suikers en snelle koolhydraten zorgen voor een piek in je insulinegehalte, wat op de lange termijn kan leiden tot insulineresistentie, overgewicht en ontstekingen. Fructose, dat vaak wordt gezien als een 'gezonde' suiker omdat het van fruit afkomstig is, kan juist bijdragen aan vetopslag rond de buik en ontstekingsreacties in je lichaam.


9. De manier waarop je kookt

Het bereiden van voedsel door te bakken, braden of frituren kan tot ontstekingen leiden. Deze kookmethoden veroorzaken namelijk de vorming van zogenaamde Advanced Glycation End-products (AGEs), die ontstekingsreacties in je lichaam kunnen uitlokken.


10. Gebrek aan beweging

Weinig bewegen is niet alleen slecht voor je figuur, maar ook voor je ontstekingsniveau. En dan heb ik het niet over keihard trainen. Maar gewoon even wandelen voor de maaltijd of op de fiets naar je werk. Beweging helpt je bloedsuikerspiegel in balans te houden en vermindert de kans op insulineresistentie en metaboolsyndroom, wat allemaal gerelateerd is aan ontstekingen.


11. Hormonale disbalans

Een onevenwichtige hormoonbalans, zoals een overmaat aan oestrogeen ten opzichte van progesteron, kan ontstekingsprocessen in je lichaam aanwakkeren. Deze disbalans kan ontstaan door externe factoren zoals voeding, stress of blootstelling aan hormoonverstorende stoffen in je omgeving.


12. Toxines

Elke dag worden we blootgesteld aan duizenden chemische stoffen via voeding, lucht en producten die we dagelijks gebruiken. Deze toxines kunnen ontstekingsreacties in je lichaam veroorzaken, vooral als je lichaam moeite heeft om deze stoffen effectief af te breken en uit te scheiden.


13. Te veel verzuring

Onze voeding bevat vaak te veel zuurvormende producten zoals vlees, suiker en graan. Dit kan leiden tot een verzuurd lichaam, wat ontstekingen bevordert. Door meer basische voedingsmiddelen zoals groenten en fruit te eten, kun je deze balans herstellen en ontstekingen verminderen.


14. Te weinig antioxidanten

Vrije radicalen, die ontstaan door oxidatieve stress, kunnen ontstekingen verergeren als ze niet worden geneutraliseerd door antioxidanten. Een dieet rijk aan antioxidanten, zoals vitamine C, E en glutathion, kan helpen om deze schadelijke stoffen te neutraliseren en ontstekingen te verminderen.



En dan nu...let's go!

Zoals je ziet, zijn er talloze factoren die bijdragen aan ontstekingen in je lichaam. Door bewuster te leven en te eten, kun je deze verborgen boosdoeners aanpakken en je gezondheid verbeteren. Het draait allemaal om balans: tussen de juiste voedingsstoffen, voldoende beweging, en het minimaliseren van stress en toxines. Jouw lichaam zal je dankbaar zijn!


Denk je nu: help! Dat snap ik! En vraag je je af of wij iets kunnen met bovenstaande punten? Zeker! In een intake gaan we al je klachten uitvoerig in beeld brengen. Vanuit daar kijken we of het nodig is om eventueel onderzoek in te zetten. Denk aan cortisolbepaling, intolerantieonderzoek of insulinegevoeligheid.


In een volgende post zal ik nog wat tips geven over welke voeding nu goed is en welke stoffen er nu ondersteunen. Dus val jij niet af, of kom je niet achter de oorzaak van je klachten? Laat mij het weten!














Comments


bottom of page