top of page
Zoeken

Wist je dat je geen plaatselijk vet kunt verbranden?

Doe jij het nog steeds? je buikspierkwartiertje in de hoop dat je dan van je zwembandje af komt? Sorry…stop er dan maar mee want om daarvoor buikspieroefeningen te doen klopt niet. Trouwens ook niet voor de rest van je lichaam hoor. Nu niet allemaal stoppen met trainen, want spiermassa is essentieel hiervoor! Buikvet is overigens nog moeilijker omdat hier ook nog hormonen aan de grondslag liggen.


Je lichaam haalt zijn energie niet maar uit 1 gedeelte van het lichaam. Het breekt de hele dag door vet af en slaat het vervolgens weer op. Deze functie verschilt trouwens wel bij elk persoon. Daarvan zijn veel factoren van afhankelijk. Kijk naar je hormonen, stofwisseling en genen. Ik wil hier trouwens niet mee zeggen ‘dat het in de familie zit’. Maar ze bepalen wel vaak wáár je vet sneller opslaat en afbreekt. Maar of je vet opslaat of afbreekt….daar heb je wel zelf invloed op! Maar zoals al wel eerder vermeld zijn factoren zoals oestrogeen en testosteronverhoudingen, insulinegevoeligheid en leptine heel belangrijk om je vetopslag te reguleren. En tja, ook de vrouw en man is een groot verschil, net zoals leeftijd. Nu niet zeggen dat je er op latere leeftijd geen invloed meer op hebt he!


Wanneer je aan het sporten bent, komen de enzymen en hormonen die vet afbreken je bloedbaan in. Let wel; het is nooit meteen vet! Maar dat vergt een andere uitleg!  Binnen enkele seconden en enkele hartpompen zitten ze door je hele lijf. Bijvoorbeeld: je doet sit-ups in de hoop dat het vet in je buik gebruikt wordt. Maar in plaats daarvan, worden je spieren aangesproken in je buik, je lichaam begrijpt dat er energie nodig is om naar je buikspieren te “sturen”. Dus wat doet je lichaam? Energie losmaken vanuit je gehele lijf. Of dit vet of koolhydraten zijn is dan weer een ander verhaal.


Je lichaam is dus 1 geheel en snapt niet (ook al is hij heel slim) dat hij op 1 punt vet moet gaan verbranden. Wat wel kan is je spiermassa vergroten zodat je stofwisseling sneller gaat. Let dan ook weer op met buikspieren. Grotere spieren zijn mooi op je benen en armen. Maar als jij je buikspieren zo traint dat ze uit gaan zetten, maar je nog wel vet er over hebt, ziet dit er echt niet heel mooi uit.


O ja…die sixpack..die is overigens wel genetisch bepaald! Het vetlaagje erover niet... Dus vooral lekker doorgaan waar je mee bezig bent! Alleen wel in de goede verhoudingen? Hoe? Dat vertel ik weer een andere keer!

Commentaires


bottom of page