We kennen het allemaal. Stress. Of heb jij er geen last van? Stress hoort erbij! Gelukkig wel! Anders waren wij er nu echt niet geweest.
Vroeger hadden wij stress nodig voor de leeuw die achter ons aan rende. Maar als wij dan veilig in onze grot waren was de stress weer verlaagd. Kortom, stress hebben we nodig om te snappen dat de leeuw gevaarlijk is.
Tja, we leven niet meer in de middeleeuwen. Toch werkt ons lichaam nog hetzelfde. Wat toen de leeuw was is nu een auto die voorbij raced of een uitslaande brand. Je brein moet toch echt begrijpen dat je daarvoor actie moet ondernemen om te kunnen overleven. Je hebt dus soms stress nodig om je lichaam goed te laten reageren. Er komt adrenaline vrij die zorgt voor actie. De kortdurende stress zorgt ervoor dat wij gaan handelen zodat gevaar gemeden wordt.
Maar, in deze tijd hebben wij periodes van constante stress. Daar gaat het fout. Buiten het feit dat constante stress niet goed is voor je gezondheid beperk ik mij nu even tot het aankomen of juist niet kunnen afvallen. Want hoe vaak hoor je dat iemand echt zijn best doet en geen kilo afvalt? Ik toch erg vaak:).
Het gezegde: 'Ik heb veel adrenaline in mijn lijf' zorgt ervoor dat je bepaalde situaties kan overleven (werkdruk, pijn , topsport). Het feit dat er mensen een marathon kunnen uitlopen met een gebroken enkel zegt genoeg. Als je in deze situaties bent denkt je lichaam echt niet dat het moet gaan aankomen.
Maar wanneer kom je dan wel aan?
Stress wordt pas een probleem voor je gewicht als je dit langdurig hebt. Als je stress hebt wordt namelijk het hormoon cortisol aangemaakt. Onderzoek toont overigens ook aan dat je door cortisol meer gaat eten. En je snapt dat dit geen sla is waar je zin in krijgt! Het is een hongergevoel waar je bijna geen nee tegen kan zeggen. Logisch want als je stress hebt moet je vluchten en dat kost energie! Het gevolg is dat er meer insuline in je lichaam komt. En door je chronische hoge insulinepeil kan je lichaam geen vet verbranden. Je kunt nog zo gezond eten, als je stress extreem hoog is kan het zomaar zijn dat je lichaam insulineresistent wordt.
Daarnaast is het zo dat de hoge cortisol waarden zorgen ervoor dat je vetvoorraden worden verplaatst naar vetafzettingen diep in je buik: buikvet! De concentratie van cortisol wordt geregeld doordat cortison wordt omgezet in cortisol. Cortison bevindt zich in het zogenaamde visceraal vetweefsel, dat wil zeggen in het vetweefsel rond de maag en ingewanden: het buikvet! En dat is het meest gevaarlijke vet.
Ik weet uit de praktijk dat dit probleem in grote mate voor komt. En dit is irritant! Heel irritant! Dat snap ik. Maar in plaats van mensen weer op een drastisch dieet te zetten of zes keer in de week te laten sporten, probeer ik mensen eerst dit probleem te laten oplossen. Want je snapt, als je weer stress gaat krijgen van een dieet is de stress helemaal op een highlevel!
Stress is een blokkade in je lichaam en daar moet je wat voor doen (makkelijk gezegd, i know). Je lichaam is bezig met overleven en heeft geen fut om ook nog af te vallen! Deze uitleg is natuurlijk kort door de bocht en omvat nog veel meer theorie, maar brengt je wellicht tot inzicht dat er werk aan de winkel is.
Hieronder wat tips om je wellicht op gang te helpen! Nogmaals het is ruim omvattender als te zeggen: niet stressen dan val je af! Maar alle kleine beetjes helpen!
Bewegen: Probeer iedere dag een half uurtje te wandelen of te bewegen. Het liefst voor de maaltijd. Er komen dan hormonen vrij die de stresshormonen tegen gaan. Ook gaat je bloedsuikerspiegel omlaag, waardoor je minder zin hebt in zoetigheid. En het geeft je geest natuurlijk ook rust. Ga niet uren aan cardio doen of megalange trainingen. Zorg ervoor dat een krachttraining niet langer dan 45 minuten duurt en put je lichaam niet uit.
Zen:
Klinkt logisch toch? Toch doen we het te weinig. Pak een boek, luister naar rustige muziek of doe eens even helemaal niks. Op het moment dat je stress oploopt of je overloopt in je werk zijn dit juist de momenten dit op te pakken! Doe het gewoon: een kwartiertje per dagdeel doet al wonderen! Ga daarnaast ook eens aan de gang met je ademhaling.
Ssstttt
Slapen! Het is zo lekker! Maar hoe meer stress hoe meer je wakker ligt. Logisch, want je gaat niet slapen als er leeuwen achter je aan rennen. Probeer dan gewoon rustig te gaan liggen en te focussen op je ademhaling. Ga niet stressen over het feit dat je niet kunt slapen. En laat je mobiele telefoon beneden liggen!
Koekje erbij?
Koffie, roken, wijntje, allemaal producten die het hormoontje stress omhoog gooien. Ze zorgen voor ontspanning op korte termijn. Niet op lange. Sorry:)!
Suiker
Suiker hebben we nodig om ons lichaam te laten functioneren. Maar geen suikers uit de slechte koolhydraten. Deze zorgen weer voor de bloedsuikerpieken en dalen. Je wordt hier weer moe van en je lichaam slaat het op als extra vet. De combi teveel suiker en stress is een geweldige reden voor je lichaam om aan te komen! En ook dit is lastig te veranderen. Want wat ik schreef: je hebt snelle energie nodig als je aan het vluchten bent. Maar vraag je bij een suikerrush eens af: wil ik dit of wilt mijn stresssysteem dit?
Op ontdekking
Stress is niet alleen stress in het koppie. Een laaggradige ontsteking, een slecht microbioom, slechte ontgifting, voedselintoleranties etc. Het is allemaal stress voor het lichaam. Het is dus belangrijk te gaan kijken waar het probleem zit. In je darmen zitten je neurotransmitters en deze zorgen voor balans in je gevoel en emoties. Dus wellicht werk aan de winkel!
Mocht je nu stress krijgen (niet doen!) niet wetende waar te beginnen? Dan nodig ik je graag uit om eens samen te babbelen over jouw stresslevel. En geloof me; de oplossing ligt heel dicht bij jezelf! Of wellicht in jezelf.
Comments