top of page
Zoeken

DPP-IV tekort en de darmen


 • Help ik kan mij niet concentreren!

 • Hatsjoe....

 • Ik ben zo gek op melk en brood en kan het niet laten staan.

 • ADD/ADHD?

 • Mijn kindje heeft last van oorontstekingen, eczeem en reflux!

 • Restlegg legs?

 • Ik voel mij zo gestresst en angstig terwijl ik alles er aan doe.

 • Ik blijk diabetes 2 te hebben!

 • Altijd ziekjes?

 • Allergieën waar ik maar niet vanaf kom!

 • Ik heb veel last van astma en kortademigheid.

 • Parkinson komt voor in de familie.


Als je al eens een paleodieet hebt gevolgd en je bent er in het begin flink chagerijnig van geworden, je partner klaagt dat dit dieet je niet leuker maakt, dan weet je: Je bent aan het afkicken van exorfinen. Deze morfine-achtige stoffen geven je even een goed gevoel. Sommige mensen zijn er aan verslaafd zonder dat ze het weten. Je hebt bijvoorbeeld een dip: neemt iets met tarwe (koekje, brood, etc) en je voelt je weer even beter.


Herkenbaar?


Lees dan maar eens verder. Of nee, kijk dan maar eens verder in de darm. Alleen deze keer niet voor de bacteriën in de darm. Nee, we kijken naar exorfines. Dit zijn morfine-achtige stofjes die in de darm voorkomen.

Maar wat zijn nu exorfines?


Exorfinen zitten in gluten, caseine, soja en spinazie en in sommige schimmels. Normaal gesproken worden ze in de darmen afgebroken door het DPP-IV enzym. Maar er zijn mensen waarbij dit enzym onvoldoende werkt.

Als exorfinen niet goed afgebroken worden, worden de endorfine receptoren overmatig geactiveerd, die op hun beurt de dopamine afgifte stimuleert. Hierdoor voel je je lekker want dopamine is je beloningsstofje. Je zou denken, niets aan de hand toch? Maar door een langdurige overmatige stimulatie wordt endorfine, dopamine, insuline en cortisol ongevoelig. Met als het gevolg dat je last kunt krijgen van bovenstaande klachten (even in het kort gezegd).


In mijn praktijk laat ik dan ook regelmatig de exorfinestatus bepalen en een dus niet goed werkend DPP-IV enzym.

Ga nu overigens niet zelf meteen het supplement bestellen. Want het kan een wisselwerking hebben met andere medicatie. En zoals al gezegd: het is van belang eerst exorfine vrij te eten en dat kan in het begin weer ontwenningsverschijnselen met zich mee brengen.Wat is het DPP - IV enzym?


Het DPP-IV enzym is een enzym wat onwijs veel functies heeft! Wel meer dan 70! Het is dus betrokken bij het afbreken van exorfines. Maar eigenlijk is het heel belangrijk voor het immuunsysteem en misbruiken wij het enzym.

Dit enzym komt voor in de dunne slijmlaag van je darmen. Daar zorgt DPP-IV ervoor dat dat exorfines niet in de bloedbaan terecht komen. En zo wordt het endorfinesysteem weer beschermt die ontstekingsremmend werkt. Als er voldoende DPP-IV is dan zal een leaky gut minder snel aanwezig zijn omdat het de microvilli gezond houdt.


Nog even wat oorzaken op een rijtje


Diabetes/insulineresistent


Exorfinen zorgen in de eerste fase voor een forse toename van endorfine, dopamine, insuline en cortisol in de cellen en neuronen. Dat is fijn om je happy te voelen Maar teveel insuline is natuurlijk niet goed. Deze zorgt voor insulineresistentie en diabetes.


Stress&depressie


Daarbij maakt een overkill van cortisol (antistresshormoon) je opgefokt, onrustig, angstig en kan paniek veroorzaken. Dan moet die bijnier heel hard werken en als het echt een overkill wordt ga richting burn-out klachten. Als exorfines in je brein stapelen kunnen ze de serotine receptoren blokkeren. En juist anti-depressiva werkt op deze receptoren. Dit is één van de redenen waarom anti-depressiva niet kan werken. En juist dopamine blokkeert (ons beloningsstofje). Dan is de cirkel rond.Immuunsysteem en DPP - IV


De immunologische functie van het DPP-IV enzym wordt afzonderlijk aangeduid met de term CD26 enzym. Een tekort aan CD26 aanwezigheid zorgt weer voor diverse immuunaandoeningen. Vitamine A is een van de genetische stimulators van het CD26 enzym. En ook daar hebben we vaak tekort van. Het is een behoorlijk ingewikkeld verhaal met T-cellen, B-cellen, NK-cellen etc. Dus die bespaar ik jullie. Anders gaan de neurotransmitters weer onderuit :). Wat wel een mooie noot is dat we weten dat vrouwen met een hoog CD2 werking geen . Zo is bekend dat vrouwen met een sterke CD26 werking geen HIV-1infectie ontwikkelen na geslachtsgemeenschap met een seropositieve man. Dus het kan zomaar zijn dat epidemie deels veroorzaakt is door steeds meer tekorten van dit enzym.


Allergiën en DPP - IV


Als het DPP-IV enzym niet goed werkt zorgt dit voor een toename van bepaalde witte bloedcellen. Deze zijn betrokken bij het ziekteproces van allergische reacties als astma, rinitis en dermatitis. Doordat de witte bloedcellen (de eosinofiele granulocyten) een terugkerend respons veroorzaken komen er ontstekingsstofjes vrij die zorgen voor een allergische reactie. Het DPP-IV is belangrijk voor een antigen reactie. Maar die moet je dus wel hebben.

Zo weten we uit onderzoek ook dat DPP-IV belangrijk is bij de afbraak van TNF-alfa. Dit laatste stofje is een signaalstof dat onstekingen opwekt en betrokken is bij auto immuunziekten en kanker. Dus een tekort aan DPP-IV zorgt voor een teveel van TNF-alfa. En dit kan weer in verband gebracht worden met immuunziekten als reuma, darmziekten etc.


Uit een onderzoek bleek dat een lage DPP-IV in moedermelk zorgt voor huilbabietjes, huidklachten en ontwikkelingsproblematiek. Jij snapt wel waar ik dan ook naar kijk als zo klein hummeltje in mijn praktijk komt.DPP - IV enzym remmende factoren


Wat je zelf al kan doen? Onderstaande stofjes wat meer weg laten. Maar wil je het echt weten stuur mij dan een bericht. Want dit wiel is wel erg lastig uit te zoeken. En zoals eerder geschreven kan afkicken van exorfines ook klachten met zich meebrengen in het begin als meer stress, moe, behoefte aan suiker, gasvorming, krampen of diarree. Tja, het lichaam denkt natuurlijk dat zijn morfine wordt afgepakt.


De werking van het DPP-IV enzym kan worden geremd door verschillende natuurlijke en chemische stoffen. Ik ga er een aantal hier opnoemen:


-Smaakstoffen zoals E621.

-Exorfines: gluten, melk, soja en spinazie. O ja, chocolade ook:).

-Stress!

-Cadium in sigaretten.

-Kwik (lang leve de vullingen).


Kortom, ook hier weer: DPP-IV is nooit enkel de oplossing. Een tekort (door dus slechte leefstijl etc) kan een gevolg zijn van de problemen.


Wil je meer weten of hulp? Dan horen wij het graag en kijken graag met je mee!
Comments


bottom of page