Tijd voor een andere Sinterklaas klassieker! Gevulde speculaas! Speculaas is een sterk gekruide, oude soort koek die in verschillende vormen wordt gebakken en vooral rond Sinterklaas populair is. Maar wist je dat het vroeger ook vaak gegeten werd op bruiloften? Gelukkig kunnen wij het tegenwoordig heel het jaar door eten! En jij helemaal, nu je dit recept te pakken hebt!
Wat heb je nodig?
Voor de amandelspijs:
100 gram amandelmeel
100 gram dadels
Voor het speculaasdeeg:
125 gram havermeel
100 gram boekweit- of amandelmeel
100 gram kokosolie of roomboter
30 milliliter amandelmelk
3 eetlepels speculaaskruiden
7 gram wijnsteenbakpoeder
Amandelen naar wens ter decoratie
Speculaasdeeg:
+ Verwarm de oven voor op 180 graden. + Laat de Medjoul dadels minstens een uur weken in heet water. Hierdoor worden de dadels heel zacht en komt de smaak beter tot zijn recht.
De amandelspijs:
+ Meng 100 gram dadels en het meel in de keukenmachine tot een grof korrelig geheel. Je kunt eventueel ook een blender gebruiken. Is het mengsel te droog? Voeg dan wat water toe. Het is de bedoeling dat het een grof 'plakkerig' kruim wordt. Maak er een bal van en leg die in de koelkast.
Het speculaasdeel:
+ Maal de overige dadels fijn met een staafmixer of keukenmachine. + Doe het meel, de dadelmassa, kokosolie, amandelmelk, speculaaskruiden en de bakpoeder in een kom en kneed de ingrediënten tot een mooie deegbal. + Verdeel het deeg in tweeën en druk de helft van het deeg in een springvorm. + Haal de amandelspijs uit de koelkast en smeer het over de speculaasbodem. + Rol het overige speculaasdeeg uit op een bakpapiertje en maak een rondje zo groot als de springvorm. Leg de lap deeg over de amandelspijs heen, zodat je een egale bovenkant krijgt. + Leg naar wens wat amandelen op het deeg. + Bak de speculaas in 25 minuten af in de oven.
Ps: laat je weten hoe je het vond smaken?
Comments