top of page
Zoeken

Hatsjoe....


Hatsjoe! Ja hoor, het is weer hooikoortstijd. En straks, in de zomer. Hoppa, muggen prikken jou lek en de ander niet. Maar, hoe kan dat nou? Ehh, ken je histamine? Nou, dat is het stofje wat dit veroorzaakt. En dat stofje veroorzaakt vaak meer problemen dan je lief is!

Maar is eerst: wat is histamine?


Wat is histamine?


Histamine, een biogene amine, is een stofje dat het lichaam zelf aanmaakt. Het is erg belangrijk en we kunnen ook niet zonder. Het zorgt onder andere voor ons immuunsysteem, slaap-waakritme en maagzuur. Maar daarnaast is het dus ook een stofje dat invloed heeft op hoe wij ons voelen. Lang leve de stemmingswisselingen!Als er een 'beestje' bij jou naar binnen wilt wandelen, één waar je ziek van wordt, dan zorgt histamine ervoor dat het immuunsysteem tegen dat beestje gaat vechten. Maar als je te veel histamine in je lichaam hebt, denkt het dat er continu gevochten moet worden. Je bent dan histamine-intolerant. Het kan zijn dat je gewoonweg wat meer histaminegevoelig bent. Maar als je ook nog eens een niet zo goede stoelgang hebt, weet je dat er werk aan de winkel is.


Histamine wordt niet alleen in je lichaam aangemaakt maar het zit ook in allerlei voedingsmiddelen. Ben je intolerant en eet je een voedingsmiddel waar histamine in zit, dan denkt je lichaam: wegwezen ermee! Het gaat extra histamine vrijmaken. Je antilichamen maken contact met cellen waar histamine inzit en laten het vrijkomen. Dat heeft tot gevolg dat je veel klachten krijgt.


Overigens hebben vrouwen vaak iets meer last van histamine dan mannen. Zeker als vrouwen wat ouder worden, worden de klachten erger. Dat heeft te maken met de hormoonbalans. Histamine zorgt voor meer aanmaak van oestrogeen. Oestrogeen zorgt weer voor meer histamine en minder DAO. Hoppa...een teveel aan histamine is geboren!


Stuiten we dus al meteen op probleem 1 van een histamine-probleem: horrorhormonen!

Histamine kan echt in gevecht gaan met je horrormonen (eh hormonen). Schildklier, oestrogeendominantie, slechte cyclus etc....Ja, histamine kan een grote rol spelen!

Maar denk ook eens aan:


Huidproblemen


Netelroos nadat je aarbeien hebt gegeten. Rode koontjes na een glas wijn. Allemaal reacties vanuit histamine.....

Een histaminerespons kan acuut of chronisch zijn. En dan ahhhh de chronische jeuk, huidlaesies of zweren (mastocytose), overreactie op insectenbeten en langzame genezing : allemaal mogelijke gevolgen van histamine.


Ontstekingen


En dan heb je een ontsteking. Ook dit kan met histamine te maken hebben.

Elk type ontsteking kan mogelijk een histamine-verbinding hebben. Dit kan zich voordoen in de vorm van roodheid en zwelling (met of zonder pijn) en kan verschijnen als een vergrote lever of milt, of lever / milt / blaas / nierpijn die gewoon niet lijkt te verdwijnen. De 5 klassieke tekenen van ontsteking zijn pijn, warmte, roodheid, zwelling en functieverlies. Wanneer deze samen voorkomen, kun je er vrij zeker van zijn dat je te maken hebt met ontstekingen.

Cardiovasculaire problemen

Ineens slaat je hart 20 stappen over, voel je bonzen, of ineens is je bloeddruk heel laag. Daarnaast heb je ineens blauwe plekken zonder dat je je stoot en bloedt je onwijs snel. Dit alles kan te maken hebben met een te grote histamineproductie. Histamine zet namelijk de bloedvaten open.

Migraine en pijn

Dankzij de chronische ontsteking die gepaard gaat met histamine-intolerantie, kun je ook te maken krijgen met chronische pijn. Dit kan komen in de vorm van bot- of gewrichtspijn, algemene pijn in het hele lichaam, specifieke weefselpijn, hoofdpijn en migraine. Dus grote kans dat de plotselinge hoofdpijn toch een oorzaak heeft.


Spijsvertering


Ja dit een big guy! Veel mensen hebben onwijs last van hun spijsvertering. En één van de redenen is dus histamine. buikpijn, opgeblazen gevoel, aanhoudende diarree, chronische constipatie, reflux, misselijkheid, overgeven, ibs, leaky gut, zweertjes / aften in de mond,, inflammatoire darmziekte, en slechte opname van vitamines en mineralen waardoor je weer een ijzer en b12-tekort krijgt bijvoorbeeld.


Moe in lichaam en brein


Complete uitputting. Bleh, ineens geen kracht meer in je benen, kortademig, flauwvallen... Dit alles kan gepaard gaan met histamine-intolerantie en kan het moeilijk maken om de dag door te komen of zelfs maar één trap op te lopen. Hersenmoeheid (brainfrog) kan ook samengaan met histamineproblemen die een algemeen gevoel van cognitieve stoornissen / hersenmist veroorzaken.


Zenuwen


Een rare maar ware: histamine-intolerantie en zenuwverbinding. Je kunt gevoelloosheid of tintelingen in je gezicht, handen of voeten hebben. Je huid kan het gevoel hebben dat het letterlijk in brand staat. Je kunt neuropathische pijn hebben zonder diabeet te zijn. Je hebt misschien onverklaarbare angst ... of al deze andere symptomen kunnen je angstig maken!

Kortom: ineens staat je lichaam helemaal op standje aan!


Kou of warm?<