top of page
Zoeken

Help mijn kindje huilt...of niet:)


Als volwassenen horen we steeds meer van het voordeel van gezonde darmbacteriën bij het helpen van uw spijsvertering, het ondersteunen van uw immuungezondheid en zelfs bij de preventie en behandeling van sommige huidaandoeningen zoals eczeem.


Maar wist je dat de gezondheid van het darmmicrobioom van je baby (de populaties van goede bacteriën in je kleine buik) net zo belangrijk is in de vroege stadia van het leven? Ik vind het altijd zo jammer dat we dit vaak pas weten als de baby er al is. Gelukkig mag ik in mijn vakgebied met toppers van verloskundigen, yoga-docenten en osteopaten samen werken die ook zoveel mogelijk proberen uit te leggen hoe belangrijk de flora is van het kleintje.


Wat is een normale darmgezondheid van baby's?

De meeste baby's worden geboren met een mix van nuttige bacteriën in hun darmmicrobioom. Bij gezonde pasgeboren baby's bestaat deze mix uit nuttige bacteriën die de spijsvertering en de immuungezondheid ondersteunen.

Een gezond spijsverteringsstelsel zorgt voor de opname van belangrijke voedingsstoffen uit het voedsel dat we eten, wat leidt tot sterke groei- en ontwikkelingssnelheden.

Een gezond immuunsysteem helpt de afweer van uw kind te vergroten om hen nu te beschermen tegen kinderziekten en bouwt een gezonde immuniteit op voor later in het leven. Maar door onze leefomstandigheden, manier van bevallen of foute voeding kan het hier wel eens snel mis gaan.


Waarom is het belangrijk om het darmmicrobioom van je kind te ondersteunen?

We weten dat een verandering in de balans van gezonde darmbacteriën tijdens de kindertijd een negatief effect kan hebben op hun immuungezondheid tot in de volwassenheid - wat betekent dat een verstoorde darmgezondheid vroeg in het leven levenslange gevolgen kan hebben.

Gezonde darmbacteriën zijn namelijk al echt essentieel bij baby's en jonge kinderen om het risico op het ontwikkelen van atopische aandoeningen zoals astma en eczeem, spijsverteringssymptomen zoals koliek en zelfs levensstijlgerelateerde aandoeningen op volwassen leeftijd, zoals obesitas, te verminderen. Je weet het; de darmen zijn je tweede brein:). Kun je alles oplossen met gezonde darmen? Dat hoor je mij niet zeggen. Maar is het onwijs belangrijk? Zeker te weten!


Hoe ontwikkelen baby's gezonde darmbacteriën?

Net zoals een moeder sterke, gezonde immuunopbouwende factoren doorgeeft aan haar baby via haar placenta tijdens de zwangerschap en via haar moedermelk na de geboorte, zo worden ook nuttige bacteriën doorgegeven van moeder op kind via dezelfde mechanismen.

Om het meeste uit de zwangerschap en de eerste jaren van het leven van uw kind te halen, kunnen simpele eenvoudige tools ingezet worden om een disbalans in de darmbacteriën te verminderen door het toevoegen van goede bacteriën tijdens de zwangerschap (en geboorte) te begrijpen, en het effect van voeding en de omgeving waarin een kind leeft na de geboorte.


Nogmaals: ik zou zo graag willen dat wij dit al voor de zwangerschap weten. Want als je een krijsende baby op je armen hebt, ben je echt niet in staat om keurig een boek of blog te lezen:). Maar voor nu dan alvast wat tips om alvast een mooie start te maken.


Tijdens zwangerschap en borstvoeding

Tijdens de zwangerschap en bij het geven van borstvoeding is het belangrijk voor de moeder om een goed voedingspatroon toe te voegen. Fruit, groenten (prebiotische voedingsmiddelen), gezonde omega's (vetten) en eiwitbronnen zorgen ervoor dat de baby zijn deel van de belangrijkste voedingsstoffen krijgt om hun gezonde groei en ontwikkeling te ondersteunen. Ook is het toevoegen probiotische voedingsmiddelen (zoals kombucha en zuurkool), en prebiotische voedingsmiddelen (zoals volle granen, fruit en groenten) zijn vooral belangrijk om een gezonde darm en gezonde darmbacteriën te ondersteunen.

De eerste zes maanden van de zwangerschap is het goed om een pre en probiotica in te nemen gericht op volwassenen. De laatste drie maanden van de zwangerschap mag je een probiotica inzetten voor baby's.


Heb je een keizersnede? Je kunt overwegen om een vaginale swab in je geboorteplan toe te laten voegen. Want door de keizersnede gaat jouw kleintje niet door het vaginaal kanaal en mis je meteen je juiste bacteriën die de baby daar 'weghapt'.


De voeding van je baby

De leeftijd van 4 tot 6 maanden is een cruciale tijd in de ontwikkeling van een gezonde darm met de introductie van vaste stoffen en het eerste verkennen van kleine handjes. Deze periode tot de leeftijd van 3 jaar is wanneer de darmbacteriën van kinderen zich beginnen te ontwikkelen en lijken op die van een volwassene. Zorg ervoor dat jouw kleintje een goed uitgebalanceerd dieet heeft. En heel belangrijk! Voeg niet te snel voeding toe! Waarom niet? Dat lees je in deze post.

Vooral voor baby's die flesvoeding krijgen, is probiotische suppletie in de vorm van druppels ook een goede manier om het microbioom van uw baby te voeden en een gezond spijsverteringskanaal, immuniteit en de ontwikkeling van goede bacteriën te ondersteunen. Zo weten we dat de lactobacillen rhamnosus en reuteri een goede oplossing kunnen zijn voor krampjes.


Contact met de omgeving

Kinderen zullen in de loop van hun jeugd worden blootgesteld aan vele uitdagingen voor hun immuniteit. Veel van deze uitdagingen zullen het gevolg zijn van en worden verholpen door hun blootstelling aan goede en slechte bacteriën, zowel binnen als buiten het huis. Door ze de wereld te laten verkennen niet te voorzichtig te zijn met antiseptische handdoekjes en steriele oppervlakken, zal het hun helpen om op natuurlijke wijze een gezonde immuniteit te ontwikkelen terwijl ze er zeker van zijn dat hun gezondheid nog steeds wordt ondersteund en versterkt. Ga niet meteen je baby wassen na de geboorte en weet dat een kindje ook gewoon soms 'vies' mag zijn. We zijn tegenwoordig onwijs bang voor alles met bacteriën. Maar weet dat bacteriën een functie hebben! Was niet teveel met lekkere geurtjes en gebruik natuurlijke toevoegingen. Dat vind je baby echt veel fijner op den duur:).


En nu vraag je jezelf natuurlijk af welke voeding je moet nemen, welke probiotica en hoe dit zit met de opbouw van voeding. Daar kan ik je bij helpen! Speciaal voor kindjes tot 4 jaar heb ik half uur consulten waar je mij alles kunt vragen. Maar nog belangrijker is de vraag: 'Hoe is het met jou, lieve mama of papa?'. Ook daar kan ik je mee helpen:). Het liefst nog voor jullie zwanger zijn. Dan kun je zo mooie basis en start maken.


bottom of page