top of page
Zoeken

Help mijn kindje huilt...of niet:)


Als volwassenen horen we steeds meer van het voordeel van gezonde darmbacteriën bij het helpen van uw spijsvertering, het ondersteunen van uw immuungezondheid en zelfs bij de preventie en behandeling van sommige huidaandoeningen zoals eczeem.


Maar wist je dat de gezondheid van het darmmicrobioom van je baby (de populaties van goede bacteriën in je kleine buik) net zo belangrijk is in de vroege stadia van het leven? Ik vind het altijd zo jammer dat we dit vaak pas weten als de baby er al is. Gelukkig mag ik in mijn vakgebied met toppers van verloskundigen, yoga-docenten en osteopaten samen werken die ook zoveel mogelijk proberen uit te leggen hoe belangrijk de flora is van het kleintje.


Wat is een normale darmgezondheid van baby's?

De meeste baby's worden geboren met een mix van nuttige bacteriën in hun darmmicrobioom. Bij gezonde pasgeboren baby's bestaat deze mix uit nuttige bacteriën die de spijsvertering en de immuungezondheid ondersteunen.

Een gezond spijsverteringsstelsel zorgt voor de opname van belangrijke voedingsstoffen uit het voedsel dat we eten, wat leidt tot sterke groei- en ontwikkelingssnelheden.

Een gezond immuunsysteem helpt de afweer van uw kind te vergroten om hen nu te beschermen tegen kinderziekten en bouwt een gezonde immuniteit op voor later in het leven. Maar door onze leefomstandigheden, manier van bevallen of foute voeding kan het hier wel eens snel mis gaan.


Waarom is het belangrijk om het darmmicrobioom van je kind te ondersteunen?

We weten dat een verandering in de balans van gezonde darmbacteriën tijdens de kindertijd een negatief effect kan hebben op hun immuungezondheid tot in de volwassenheid - wat betekent dat een verstoorde darmgezondheid vroeg in het leven levenslange gevolgen kan hebben.

Gezonde darmbacteriën zijn namelijk al echt essentieel bij baby's en jonge kinderen om het risico op het ontwikkelen van atopische aandoeningen zoals astma en eczeem, spijsverteringssymptomen zoals koliek en zelfs levensstijlgerelateerde aandoeningen op volwassen leeftijd, zoals obesitas, te verminderen. Je weet het; de darmen zijn je tweede brein:). Kun je alles oplossen met gezonde darmen? Dat hoor je mij niet zeggen. Maar is het onwijs belangrijk? Zeker te weten!


Hoe ontwikkelen baby's gezonde darmbacteriën?

Net zoals een moeder sterke, gezonde immuunopbouwende factoren doorgeeft aan haar baby via haar placenta tijdens de zwangerschap en via haar moedermelk na de geboorte, zo worden ook nuttige bacteriën doorgegeven van moeder op kind via dezelfde mechanismen.

Om het meeste uit de zwangerschap en de eerste jaren van het leven van uw kind te halen, kunnen simpele eenvoudige tools ingezet worden om een disbalans in de darmbacteriën te verminderen door het toevoegen van goede