top of page
Zoeken

Hoe gaat het met jouw gewicht?


Herken jij dat? Je slaat een tijdschrift open en daar is dan eindelijk de wonderpil! Of je buurvrouw zegt een boekje thuis te hebben. Als je dat volgt ben je zo 10 kilo kwijt. Alleen als jij er mee start gebeurd en niet veel….Hoe dan dat nu?


Het antwoord is: een snelle oplossing is er niet!


Als je door de winkels loopt wordt je gebombardeerd met zogenaamde ‘oplossingen’ voor je probleem. En laat ik eerlijk zijn: ook ik heb er aan mee gedaan. Maar ook ik ben keer op keer teleurgesteld....


Een dieet bestaat gewoonweg niet. Vaak is het een tijdelijke oplossing die gebaseerd is op een korte motivatie. Op het moment dat je op je streefgewicht bent, komt vaak alles er weer aan. Inclusief een bonus:).


Ik zeg altijd: een nieuwe leefstijl moet je zien als het updaten van je laptop, met allerlei mappen met bestanden erin. Het moet op je harde schijf staan. Het moet herkenbaar en zoekbaar zijn. Dat betekent dus dat er wat oude gegevens van de schijf gewist moeten worden. Gewoontes, emoties m.b.t eten en rituelen. En dat kan nogal eens lastig zijn. Want voeding is een onderdeel van ons. Het maakt wie je bent en wat je doet.


En dan ga je aan de gang. Je hoort van die ene collega dat een bepaald dieet goed is of een bepaald supplement. Met volle moed ga je aan de slag. Tot het moment dat je merkt dat het bij jou niet werkt. Hoe kan dat nu?


Nou, heel simpel: iedereen is anders!


Tegenwoordig kunnen we zoveel tips en tricks overal vandaan halen en iedereen denkt dat dit nu eindelijk de oplossing is. Geloof mij: afvallen en gezond zijn zit hem niet enkel in afvallen en fanatiek sporten. Ja, gezond eten is het fundament, de basis. En sporten moet je vooral doen. Maar vaak zitten er veel meer oorzaken onder als het even niet lukt. En dat ligt dan echt niet aan jou.


Maar goed, je gaat vaak met wat dingen aan de gang. Laten we ze eens van wat dichterbij bekijken:

 • Je gaat aan dat ene spulletje wat je in de aanbieding hebt zien staan bij de drogist. (die vol zitten met allerlei stofjes/zoetstoffen en toevoegingen)

 • Je gaat nu dat ene trainingsprogramma volgen van tv omdat dat mooie fitgirlmeisje ook een sixpack heeft.

 • Je bestelt de Ab Roller, waar je een megastrakke buik van zou krijgen, maar een beginnende hernia is meer op zijn plaats.

 • En kennen jullie die legging? Je trekt hem aan en hoppa je iets te volle kontje is ineens een prachtig plaatje.

 • “Magische afslankpillen” die beloven dat ze buikvet verbranden en je hongergevoel onderdrukken! (nou het enige wat die pillen verbranden is je geld).

 • En..

 • En...

 • En....


Ga zo maar door! En werkt het op lange termijn? Nee!

Heb ik dan de oplossing om eindelijk dat kangeroebuideltje (zo noem ik mijn randje om mijn buik maar, omdat dat wel een stukje liever staat), weg te krijgen. Nee! Ook ik heb de oplossing niet!


Wel een antwoord:


Iedereen en dan ook iedereen is anders! Iedereen heeft iets anders nodig. En in elke lichaam werkt het anders. Waar ik bij de ene inzet op de hormonen zet ik bij de andere weer in op het herstel van de darmen. En ook daarmee heb ik niet de klinkklare oplossing. Want iedereen is anders, alle tandwielen horen goed te lopen in een lichaam, de stress moet niet te groot zijn, het voedingspatroon moet zo in elkaar zitten dat je lichaam hier goed op reageert en naar de beweging moet gekeken worden. Vaak zie ik dat het gevolg wordt aangepakt en niet de oorzaak. Of je nu wilt afvallen of aankomen, meer energie wilt hebben of niet zoveel pijn in je lichaam; alles heeft met elkaar te maken. En ja, daar hoort rust en stabiliteit bij. Rome is ook niet in 1 dag gebouwd:).


Maar goed, ook al heb ik zo ook niet de oplossing (anders was ik echt megarijk geweest!): hier wat tools die in mijn ogen echt beter voor je zijn. Is het niet om het afvallen, dan is het wel voor je gezondheid.


 • Het is niet voor niks dat mijn slogan is: stop met lijnen en start met eten. Als je je gezonde voedingspatroon als dieet gaat blijven zien gaat het nooit een leefstijl worden. Daarbij moet je weten dat een jojo-leven niet alleen slecht is voor je zelfvertrouwen maar ook voor je gezondheid. Dus stop met een dieet. Ga zorgen dat je je lichaam gaat voeden en niet vullen! We gaan maar door en door en dan ineens is er daar bijvoorbeeld een schildklierprobleem en gaan we naar de dokter. Maar weet dat zo probleem dus vaak het gevolg is! Wellicht kun je daarom al wat eerder beginnen met gezond blijven (en worden)! Ga je gewicht niet als focus leggen wat je eet. Jouw lichaam is het waard zich goed te voeden.

 • Ga calorieën zien als controlemiddel maar niet enkel als afvalmiddel. Weet dat 1500 calorieën drop ook calorieën zijn. Vaak zie ik een soort van fobie voor deze enge calorietjes. De kunst zit hem in het voeden. Als je dit goed doet, voel je ook wanneer je verzadigd bent of niet. Je eet wanneer je moet eten. Zolang je dus 1500 kcal ongezonde spullen naar binnen werkt, gaat je lichaam dit alles niet opnemen en verteren. Je lever raakt overbelast en de cirkel is rond. Ga op een natuurlijke manier eten en ga zelf aanvoelen of je verzadigd bent of niet. Maar dan niet zo verzadigd gevoel als met snoep of fast-food. Echt je merkt het verschil. Zeker ook aan je gewicht!

 • Stop met vetarm eten en start met de goede verhoudingen macronutriënten. Je hebt zoveel eiwitten, koolhydraten als vetten nodig. Maar dan wel de juiste. Stop met de suikers en snelle koolhydraten. Als je de juiste koolhydraten en vetten eet i.c.m. voldoende eiwitten gaat je lichaam een goed verzadigend gevoel krijgen. Daarnaast is het nodig voor je hormoonproductie en voeding voor je cellen. Kies voor de langzaam opneembare koolhydraten en de juiste vetten.

 • Stop met je uit te putten. Af en toe rusten is goed. Als je constant doorgaat gaat je lichaam dit zien als stress. En wat doet je lichaam als je stress aanmaakt? Juist cortisol produceren! En hoe langer je dus als een gek je lichaam uitput, hoe meer stress en hoe meer cortisol. Train op de goede manier en het liefste onder begeleiding. Urenlang op de loopband is dus niet nodig! Rustig wandelen of fietsen is prima, maar gooi je hartslag niet alleen maar de lucht in. Ga samen met je trainer kijken welke training bij jou past. Iedereen is anders gebouwd en heeft andere behoeften.

 • En dan die mooie lightproducten. Je zou zo even wat gewicht kunnen kwijtraken. Ze zouden zo goed zijn voor je gezondheid. Nou, niet dus. De e-nummers verstoren ons hormoonspiegel en je lever weet niet wat hij met deze 'nep'-stoffen aan moet. Gewoon puur natuur eten...geloof mij: dat is het beste!

 • Ga kijken of je lichaam wel in balans is. Zijn je darmen, lever, nieren etc in balans? Hoe is het met je stoelgang en stofwisseling? Dit alles zorgt ervoor of jij afvalt of juist niet. Als je lichaam keihard moet werken om in balans te blijven, gaat afvallen al helemaal niet lukken! Je lichaam is een machine en al de tandwielen moeten rondlopen. En wist je dat als je lichaam niet gezond is, je automatisch meer drang hebt naar zoet? Want je lichaam zoekt een pepmiddel! En gaat je gewicht dus ook niet de goede kant op!

 • En dan als laatste: stop met uitstellen of stop met smoesjes. Jij wilt een andere leefstijl en dan hoef je niet te wachten op dat ene feestje. Je mag gewoon zondigen. Echt! Maar doe dit wel op een passende manier. Een leefstijl starten kan altijd. Er is namelijk altijd wel een reden om te zondigen. Misschien is het goed dat jij de regie over jouw lichaam krijgt, i.p.v. jouw lichaam de regie over jou! Stop met kwellen en steeds een andere oplossing te zoeken. Weet dat een leefstijlverandering een traject is en niet iets wat je drie weken voor je vakantie helemaal omgedraaid kan hebben. Start gewoon met de juiste hulp zoeken en elke stap is er eentje. Stop met grote doelen. Als je langzaam die berg opgaat hou je het langer vol! Als jij iets wilt, gaat het jou lukken! Dat weet ik zeker!

Oei, dit klinkt heel streng wat ik nu typ...maar misschien voor jou als onzeker persoon die denkt dat het jou niet lukt wel nodig? Ik gun het je in ieder geval van harte!
Commentaires


bottom of page