top of page
Zoeken

Knuffelen maar!Mijn favoriete plekje. Lekker in de hangstoel met een boekje of even scrollen. Of gewoon niks...

En telkens komt er wel één van deze knuffeldieren even een kijkje nemen. Even een knuffel halen. Maar vooral ook een knuffel geven!

Buiten dat het voor jouw beestje erg fijn is, is dat knuffelen voor jou wellicht nog beter. Want door al de prikkels van social media, werkdruk en ga zo maar door vergeten we nog wel eens dat het hormoon cortisol wat aan de hoge kant is (cortisol is stress). En laat nu net zo lekkere knuffelpartij met je huisdier lekker veel oxytocine en endorfine afgeven.

Cortisol zit in je bijnieren en is je stresshormoon. Maar goed dat wij deze hebben samen met adrenaline. Maar....niet teveel! Eigenlijk moet het zo zijn dat je in de ochtend lekker je bed uitstapt en op jacht kunt (ipv in je tijgervelletje achter een beest aan te rennen ga je nu werken). En dan zo rond 22.00u kun je lekker je holletje in om weer tijdens de slaap cortisol aan te maken. Maar ja, dat is in het mooiste geval. Momenteel hebben wij zoveel stress dat slapen nogal een ding is. Je cortisol blijft maar aan en je voelt je niet lekker in je vel. Maar als je een dier aait (niet die leeuw die achter je aan zit overigens!) zal je cortisol dalen. En dan komt endorfine. Be happy!

Voel je heel veel pijn? Dan zal het zo maar kunnen zijn dat de endorfine niet heel goed aanwezig is in je lichaam. En aangezien dit hormoon weinig in je lichaam aanwezig is zal dopamine (beloningshormoon) ook uitgeschakeld zijn. En dan ga je natuurlijk op zoek naar beloningen buiten jezelf om: een wijntje (teveel), heel veel werken (hoppa, cortisol helemaal onderuit), een eetbui en ga zo maar door!